Από τον Πανηγυρικό εσπερινό στο Καστρομονάστηρο της Παναγίας Κυραψηλής  στο Βαθύ Καλύμνου

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Με τη δέουσα κατάνυξη τελέστηκε χθες Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023 στις 9.00 το βράδυ Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός στο Καστρομονάστηρο της Παναγίας Κυραψηλής στο Βαθύ Καλύμνου,παραμονή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.
 Αρκετοί οι πιστοί που ανηφόρισαν και φέτος  για να βρεθούν στην Παναγία της Κυραψηλής. Τον εσπερινό τέλεσε ο εφημέριος του Βαθύ π. Μιχαήλ Μακαρούνας
Μετά τον εσπερινό ακολούθησε Ιερά αγρυπνία στο Ιερό σπήλαιο και παραδοσιακή μουσική
Σήμερα Τρίτη 15 Αυγούστου 2023 στις 12.00 το μεσημέρι θα τελεστεί δέηση στην ιερά Ελιά και μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Κυραψηλή στο Ιερό Κάθισμα της στο Μετόχι , όπου θα προσφερθεί σε όλους τους παρευρισκόμενους παραδοσιακό μουούρι, δωρεάν των Βοσκών του Βαθύ, που ετοίμασαν οι Ενορίτισσες .
Το Καστρομονάστηρο της Παναγίας Κυραψηλής
Σε ένα σπήλαιο στο βουνό στα βόρεια από το Βαθύ, ξεχωρίζει το μοναστήρι της Παναγίας Κυρά Ψηλής με μία μοναδική θέα.
 Σύμφωνα με τον επικρατέστερο λαϊκό θρύλο, το μοναστήρι κτίστηκε από έναν Καλύμνιο που είχε μεταναστεύσει και αλλαξοπιστήσει, ο οποίος όμως όταν επέστρεψε στο νησί θυμήθηκε τις ρίζες του και πίστεψε ξανά στο Θεό. Ένας άλλος θρύλος αναφέρει πως κάποιος βοσκός, ψάχνοντας ένα τράγο του που είχε εξαφανιστεί, ανακάλυψε τη σπηλιά και στο εσωτερικό της μια εικόνα της Παναγίας. Ο βοσκός προσπάθησε πολλές φορές να μεταφέρει την εικόνα στο χωριό, αλλά στα μισά της διαδρομής η εικόνα επέστρεφε μόνη της στη σπηλιά.
Το σπήλαιο διαμορφώθηκε σε εκκλησία και μετέφεραν με λιτανείες την εικόνα στο Βαθύ. Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταυγούστο την επαναφέρουν στο εκκλησάκι όπου γίνεται εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία. Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, μετά την καθιερωμένη δέηση και λιτάνευση της ιερής εικόνας της Παναγίας Κυραψηλης απ’ την ιερή Ελιά στο ιερό Κάθισμα της, γίνεται μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι και κατά το έθιμο προσφέρεται στους πιστούς παραδοσιακό μουούρι.
Δείτε υπέροχες φωτογραφίες του αγαπητού Νικόλα Σμαλιού από τον εσπερινό.

Latest..

Χουλιγκανισμός στην Ευρώπη: Τα αιματηρά περιστατικά που οδήγησαν σε μηδενική ανοχή και υπερσύγχρονους νόμους

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]