Αποζημίωση για την άδικη φυλάκιση στον Ακίφ Ρασούλι

ΧΙΟΣ :

Ο Ακίφ Ρασούλι και η συνήγορός του Νατάσα Νταϊλιάνη μετά το πέρας της δίκης- EFSYN.GR

Αποζημίωση ύψους 15.920 ευρώ επιδίκασε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου στον Ακίφ Ρασούλι (Akif Rasuli), ύστερα από σχεδόν τρία χρόνια άδικης φυλάκισης.
Είναι ο πρόσφυγας στον οποίο πρωτόδικα είχε επιβληθεί ποινή 50 ετών φυλάκισης ως διακινητή και για πρόκληση ναυαγίου. Με την περίπτωσή του να αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής καμπάνιας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιου Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη, που πίεσαν με κάθε τρόπο ώστε τέτοιου είδους δίκες να γίνονται με τρόπο δίκαιο για τους κατηγορούμενους πρόσφυγες.
ΑΡΘΡΟ: Γιώργος Παγούδης- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Υπενθυμίζουμε ότι ποινές τέτοιου τύπου αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα στις ελληνικές δικαστικές αίθουσες, αφού αρκεί η κατάθεση ενός και μόνο, είτε λιμενικού είτε επιβάτη της βάρκας, για να καταδικαστούν σε εξοντωτικές ποινές άνθρωποι που καμία σχέση δεν έχουν με τα κυκλώματα διακίνησης και το μόνο τους έγκλημα είναι ότι στη διάρκεια του ταξιδιού υποχρεώνονται να κρατήσουν το τιμόνι, είτε δια της βίας από τους πραγματικούς διακινητές είτε για να σώσουν τη ζωή τους και τους συνεπιβάτες τους από κάποιο ναυάγιο.
Ωστόσο, και μόνο για το ότι κρατούν το τιμόνι, ο σχετικός νόμος τούς κατατάσσει στην κατηγορία των διακινητών, με αποτέλεσμα οι ποινές να φτάνουν σε εξωφρενικά ύψη, που πολλές φορές ξεπερνούν και τα 100 χρόνια φυλάκισης!
Όταν ο Ρασούλι έφτασε στην Ελλάδα το 2020, συνελήφθη αμέσως και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες τόσο για πρόκληση ναυαγίου, όσο και για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών, ως φερόμενος οδηγός του σκάφους με το οποίο έφτασε από την Τουρκία. Ο Αφγανός πρόσφυγας κρίθηκε αθώος για την πρόκληση του ναυαγίου, αλλά τότε κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε για τη μεταφορά τρίτων προσώπων, σε ποινή φυλάκισης 50 ετών, παρά την έλλειψη οποιωνδήποτε στοιχείων εναντίον του. Με την εκπροσώπηση του Legal Center of Lesvos στο Εφετείο, αθωώθηκε τελικά από όλες τις κατηγορίες και αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, ύστερα από μια δίκη που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με το προεδρείο της δίκης τότε να απορεί για τους λόγους που υπέστη όλη αυτή την ταλαιπωρία ο κατηγορούμενος. Τώρα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιπλέον έκανε δεκτό το αίτημα των δικηγόρων του και αποφάσισε ότι ο κ. Ρασούλι θα πρέπει να αποζημιωθεί για τα τρία χρόνια που παρέμεινε άδικα στη φυλακή.
Ο ίδιος ο Ακίφ, με το πέρας της διαδικασίας, δεν αμέλησε να ευχαριστήσει τους δικαστές για την έμπρακτη αναγνώριση του λάθους της πρωτόδικης απόφασης, καθώς και όσους του συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή. «Υπέφερα τόσο πολύ στη φυλακή για ένα έγκλημα που δε διέπραξα. Τα χρήματα δε θα μου δώσουν ποτέ πίσω τον χρόνο που μου πήραν, αλλά ευχαριστώ τους δικηγόρους μου και όσους άλλους ανθρώπους μού συμπαραστάθηκαν τα τρία αυτά χρόνια».
Η Νατάσα Νταϊλιάνη, συνήγορος του Ακίφ, δήλωσε: «Ήταν μια ορθή νομικά απόφαση και συμβάλλει στην -έστω εν μέρει- αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, που είχε κλονιστεί κατάφωρα. Τα τρία χρόνια που άδικα πέρασε στη φυλακή, δε γυρίζουν πίσω, ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται και να αίρεται όσο το δυνατόν η αδικία της πρωτόδικης απόφασης».
Η Βίκυ Αγγελίδου, επίσης συνήγορος του κ. Ρασούλι, αναφέρθηκε και στη στάση της εισαγγελέως, που παρά τις απανωτές αθωωτικές αποφάσεις που είχαν προηγηθεί, ακόμα και με την ίδια στη σύνθεση του δικαστηρίου, επέμεινε μέχρι και τώρα στην ενοχή του προσφεύγοντος, καταλογίζοντάς του ένα ναυάγιο το οποίο όμως ποτέ δεν συνέβη, αφού τότε το Λιμενικό με την έγκαιρη επέμβασή του το είχε αποτρέψει. «Μετά από τρεις αποφάσεις των δικαστηρίων της Μυτιλήνης, εκ των οποίων η μία απάλλαξε τον Ακίφ από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου, η δεύτερη τον απάλλαξε από την κατηγορία της παράνομης μεταφοράς και η τρίτη τού επιδίκασε νόμιμη αποζημίωση για τα σχεδόν τρία χρόνια που πέρασε άδικα στη φυλακή, η εισαγγελέας της έδρας επέμεινε ότι, κατά τη γνώμη της, διέπραξε το έγκλημα της πρόκλησης ναυαγίου. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως οι ελληνικές αρχές στοχοποιούν και ποινικοποιούν τυφλά τους μετανάστες και κατάφωρα αγνοούν τα δικαιώματά τους και τις αποφάσεις των δικών τους δικαστηρίων».
ΑΡΘΡΟ: Γιώργος Παγούδης- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Latest..

Π. Κουφέλος: . Οραματιζόμαστε ένα Δήμο ευημερούντα που όλοι θα αγαπάμε και για τον οποίον νιώθουμε υπερήφανοι

ΛΕΣΒΟΣ: Στις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, ο Πανάγος Κουφέλος, επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα δράση νέος Δήμος” και υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Μυτιλήνης, … [Read More...]

Αυτή είναι η 50χρονη μητέρα που διαμελίστηκε στην κρεατομηχανή – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τον θάνατο της

ΛΕΣΒΟΣ: Σοκάρουν οι λεπτομέρειες για τον θάνατο της 50χρονης L.P., η οποία διαμελίστηκε από τη μηχανή του κιμά την οποία καθάριζε, μέσα σε κρεοπωλείο που εργαζόταν στο … [Read More...]