Ασφαλιστικές εισφορές: Εκπνέει αύριο η προσθεσμία για επιλογή κατηγορίας

ΙΚΑΡΙΑ: Προσθεσμία μέχρι και αύριο, Τετάρτη 31/01/2024, έχουν οι αυτοαπασχολουμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που επιθυμούν να ελέγξουν ή να αλλάξουν την κλίμακα των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν, διαμορφώνοντας αναλόγως τα ποσά της κύριας σύνταξης και των παροχών υγειονομικής περίθαλψης.
Σημειώνεται πως όσο υψηλότερη η κλίμακα που θα επιλέξει ο υπόχρεος, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συντάξιμες αποδοχές που θα λάβει στο μέλλον, ενώ όσο χαμηλότερες είναι οι εισφορές τόσο χαμηλότερη και η μελλοντική σύνταξη
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ηλεκτρονικού Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, το 90% των 1,3 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών επιλέγει χαμηλές εισφορές που οδηγούν σε χαμηλές μελλοντικές συντάξεις, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται ως εξής:
A. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενους

Β. Για τους αγρότες

Γ. Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή

Υπενθυμίζεται πως μετά την αναπροσαρμογή του πληθωρισμού, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς προσαυξαυξήθηκε κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

  • Η πρώτη αποπληρωμή των νέων εισφορών θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Πώς θα διαλέξετε κλίμακα
Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ (κλικ εδώ) ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει την ασφαλιστική κατηγορία κατάταξής για το έτος 2024, αφού κάνει σύνδεση και ταυτοποίησή με τους κωδικούς Taxis και του ΑΜΚΑ.
Κατά την είσοδο στην υπηρεσία:

  • Ανακαλούνται τα ταυτοτικά στοιχεία
  • Παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης
  • Απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισής
  • Παρέχεται πεδίο για δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης
  • Καταχωρείται και αποθηκεύεται η υποβολή/οριστικοποίηση της αίτησης-δήλωσης
  • Χορηγείται αριθμός συστήματος και αποδεικτικό καταχώρησης αυτής

Επισημαίνεται πως η κατάταξή του επαγγελαμτία σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο, σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας, παραμένει ενεργή η κατηγορία κατάταξης του προηγούμενου έτους.
Πηγή: cnn.gr

Latest..

Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στη δισυπόστατη εκκλησία (Αγίας Παρασκευής-Αγίου Στυλιανού) στο αλσύλλιο του περιφερειακού Πόθιας Καλύμνου (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Πτώση βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές, άνοδος στις χαμηλόβαθμες – Αύξηση βάσεων στο 38% των τμημάτων και πτώση στο 62%

ΛΕΣΒΟΣ: Άνοδο στο 38% των τμημάτων κατεγράφη με βάση τα στατιστικά στοιχεία των βάσεων εισαγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, … [Read More...]