Χιακή Συμπολιτεία: Δεν κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 2023

ΧΙΟΣ :

Δεν θα κατέβει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο δημοτικός συνδυασμός στο Δήμο Χίου «Χιακή Συμπολιτεία».
Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη που συμμετείχε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και είχε εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου καταγγέλλει τον εκλογικό νόμο 4804/2021, με τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι προσεχείς εκλογές καταργώντας την απλή αναλογική.
Μοναδική ελπίδα στο δελτίο τύπου η διαβεβαίωση ότι “Όσοι και όσες εκφραζόμαστε από τις αρχές της Χιακής Συμπολιτείας θα συνεχίσουμε την ενεργή μας παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες και στον αγώνα της καθημερινότητας. Δεν θα απέχουμε, δεν θα ιδιωτεύσουμε”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας:
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2023 θα πραγματοποιηθούν με τον εκλογικό νόμο 4804/2021 (έμπνευσης Μητσοτάκη – Βορίδη). Είχαμε εγκαίρως καταγγείλει αυτό το νόμο και είμαστε η μόνη παράταξη που το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου. Πρόκειται για ένα εκλογικό σύστημα αντιδημοκρατικό που, καταργώντας την απλή αναλογική,  αλλοιώνει τη θέληση των πολιτών, δημιουργεί δοτές πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, παραβιάζει την αρχή της ισότητας της ψήφου. Παράλληλα διαλύει την όποια δυνατότητα αυτόνομης έκφρασης των τοπικών κοινοτήτων στα χωριά, αφού αποκλείει τη συμμετοχή ανεξάρτητων συνδυασμών σε αυτές. Είναι ένα εκλογικό σύστημα κομμένο και ραμμένο για να δημιουργεί δημοτικές αρχές εξαρτήματα της κυβέρνησης και των κομμάτων εξουσίας. Επίσης επιδιώκει να «εξαφανίσει» την όποια ριζοσπαστική διαφορετική φωνή.
Με αυτά τα δεδομένα, η Χιακή Συμπολιτεία, δεν θα συμμετέχει στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Οφείλουμε όμως, ως αυτόνομη δημοτική παράταξη να καταθέσουμε τα εξής:

  • Στη Χίο την τελευταία τετραετία με τη δημοτική αρχή Κάρμαντζη ζήσαμε απαράδεκτες καταστάσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας: Αλαζονεία, αδιαφάνεια, αυταρχισμός, ωκεανός απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους, αγωγές κατά πολιτών, πιέσεις και εκβιασμοί σε εργαζόμενους, αναίσχυντες εξωθεσμικές λειτουργίες, πελατειακές σχέσεις χωρίς ίχνος ντροπής. Πολιτιστική έρημος και υποβάθμιση της αισθητικής από πανάκριβα πασχαλινά αυγά μέχρι πανάκριβες φιέστες χωρίς περιεχόμενο. Ζήσαμε τον εκφυλισμό του δημοτικού συμβουλίου σε πεδίο τραμπουκισμών και αρένα επιδείξεων μαγκιάς και τσαμπουκά («πάμε έξω ρε λεβέντη»). Ζήσαμε τον εκφυλισμό του δήμου σε εκλογικό μηχανισμό υποστήριξης κυβερνητικών υποψηφίων (βλ. Μηταράκη). Με όλα αυτά οι μεγαλόστομες διακηρύξεις και τα αυτάρεσκα φληναφήματα περί «νέας Χίου» είναι για γέλια αν δεν είναι για κλάματα.
  • Δυστυχώς όμως και οι αντιπολιτεύσεις, στην πλειοψηφία τους, δεν υπερέβησαν τα όρια της απλής διαχειριστικής λογικής. Δεν έβαλαν τα θεμέλια για την ανάδειξη ενός οράματος που θα ξεπερνάει τις σημερινές τετριμμένες δημοτικές λειτουργίες και θα εξυπηρετεί την κοινωνία κι όχι κατεστημένες νοοτροπίες και συμφέροντα.Η λύση δεν είναι η αναπαραγωγή σχημάτων μικροεξουσίας και το «φύγε εσύ, έλα εσύ!».

Ως δημοτική παράταξη, λειτουργώντας συλλογικά και αυτόνομα, χωρίς αρχηγισμούς και ναρκισσισμούς, όλα αυτά τα χρόνια, από το 2014 μέχρι σήμερα υπερασπιστήκαμε τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αντισταθήκαμε στη θηλιά των μνημονίων όποιο χρώμα κι αν είχαν. Καταγγείλαμε το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τις τάσεις εκφασισμού της κοινωνίας. Υπερασπιστήκαμε πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα ντόπιων και ξένων. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο χώρο, την καθημερινή ζωή και τις ανάγκες των πολιτών στην πόλη και στα χωριά. Θεωρούμε ότι αυτές οι αρχές και αυτές οι προτάσεις αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον και νιώθουμε περηφάνια γι’ αυτές.
Όσοι και όσες εκφραζόμαστε από τις αρχές της Χιακής Συμπολιτείας θα συνεχίσουμε την ενεργή μας παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες και στον αγώνα της καθημερινότητας. Δεν θα απέχουμε, δεν θα ιδιωτεύσουμε.Ο δρόμος είναι γνωστός: με δημόσιες παρεμβάσεις, κινήσεις ενεργών πολιτών, ανοιχτές ακηδεμόνευτες δράσεις με κοινωνικό-πολιτικό-πολιτιστικό περιεχόμενο. Με όσους και όσες υπερασπίζονται και μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες θα συναντηθούμε όχι μόνο στις κάλπες αλλά κυρίως στους δρόμους του αγώνα.
Χίος 21Αυγούστου 2023
 

Latest..