Διαμαρτύρονται για την τουριστική ζώνη Καρφά- Αγ. Ερμιόνης- Μ. Λιμνιώνα οι επαγγελματίες

ΧΙΟΣ :

Διογκώνονται τα προβλήματα στην τουριστική περιοχή του Καρφά- Αγίας Ερμιόνης και Μέγα Λιμνιώνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής.
Όπως επισημαίνεται οι επισκέπτες κατά τις ημέρες των Αποκριών συνάντησαν και πάλι «εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης», όπως φώτα που δεν ανάβουν ακόμα και στην κεντρική οδό ή τον πεζόδρομο, κατασκουριασμένα φωτιστικά σώματα προηγούμενων δεκαετιών, δέντρα ξερά και με κλαδιά εντός πεζοδρομίου, παρατημένες στάσεις και άλλες παρόμοιες εικόνες.
“Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στις οποίες θα κληθούν πάλι οι επαγγελματίες της περιοχής να αντιμετωπίσουν και να απολογηθούν προς τους επισκέπτες-πελάτες τους λες και αυτοί έχουν την ευθύνη της εμφανιζόμενης κατάστασης”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Όπως υποστηρίζουν, “… αλυτο παραμένει, εδώ και 3 χρόνια το θέμα της ΕΤΑΔ παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για διευθέτηση του θέματος από τον Υπουργό κ. Μηταράκη”. Θυμίζουμε ότι από το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι καταστηματάρχες αδυνατούν να νοικιάσουν από τον Δήμο τον αιγιαλό και την παραλία του Καρφά και έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων εξαιτίας της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης των συμβολαίων που συνάπτουν με την ΕΤΑΔ, χωρίς να είναι υπαιτιότητα δική τους.
Επίσης ο Σύλλογος τονίζει “την ελλιπέστατη οδική σήμανση που υπάρχει στην περιοχή του Κονταρίου που είναι σε εξέλιξη αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και την επικίνδυνη κατάσταση με τα οδικά έργα στην περιοχή του αεροδρομίου”.
“Προσπάθειες γίνονται, ώστε να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της Χίου και παράλληλα να προσελκυστούν επενδύσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ευεργετικά και στην απασχόληση. Όμως από την άλλη, διαπιστώνουμε διόγκωση των προβλημάτων που αφορούν άμεσα τον τουρισμό και την εικόνα του νησιού που βγαίνει προς τα έξω και τους (αν)αρμόδιους αντί να ασχοληθούν με την λύση τους, να είναι άφαντοι”, καταλήγει ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καρφά- Αγίας Ερμιόνης- Μέγα Λιμνιώνα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ -7-3-2023
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΟΓΚΩΝΟΝΤΑΙ, ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ (ΑΝ)ΑΡΜΟΔΙΟΙ
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η τουριστική σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει με ιδιαίτερα ευοίωνες ενδείξεις . Αυτό σημαίνει αντίστοιχα εγρήγορση των υπηρεσιών και των φορέων που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν. Στη Χίο φαίνεται ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες (ποιες αλήθεια;) και συνεχίζεται να διαιωνίζεται μία όχι και τόσο κολακευτική κατάσταση , στην οποία κάθε φορά έρχονται να προστεθούν νέα προβλήματα στα ήδη χρόνια συσσωρευμένα. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο σύλλογός μας υπάρχουν καθημερινές αφίξεις τουριστών μονοήμερων εκδρομέων και ότι εξαιτίας των εθίμων της αποκριάς υπήρχε αυξημένη επισκεψιμότητα στο νησί μας.
Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης στις οποίες θα κληθούν πάλι οι επαγγελματίες της περιοχής να αντιμετωπίσουν και να απολογηθούν προς τους επισκέπτες-πελάτες τους λες και αυτοί έχουν την ευθύνη της εμφανιζόμενης κατάστασης.
Μιλάμε για πράγματα χιλιοειπωμένα και αυτονόητα…
Φώτα που δεν ανάβουν ακόμα και στην κεντρική οδό ή τον πεζόδρομο, κατασκουριασμένα φωτιστικά σώματα προηγούμενων δεκαετιών, κάδοι σκουπιδιών σε παράταξη για το… καλωσόρισμα των τουριστών στη Χίο, παλαιωμένες και προβληματικές εγκαταστάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης με τις διαρροές να είναι συχνό φαινόμενο, δέντρα ξερά και με κλαδιά εντός πεζοδρομίου, παρατημένες στάσεις , αμμόλοφοι στο πεζόδρομο και επί της οδού…εικόνες παρακμής και εγκατάλειψης χωρίς σεβασμό απέναντι στους επισκέπτες, στους επαγγελματίες στους μόνιμους κατοίκους , εικόνες που δεν παραπέμπουν σε έναρξη θερινής σαιζόν και προετοιμασίας για την εορτή του Πάσχα. Για πλάνο και χρονοδιάγραμμα  προετοιμασίας παραλιών και καθαριότητας, ούτε συζήτηση. Κανέναν (αν)αρμόδιο δεν φαίνεται να τον συγκινεί η παρούσα κατάσταση.
Άλυτο παραμένει εδώ και 3 χρόνια το θέμα της ΕΤΑΔ παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις για διευθέτηση του θέματος από τον Υπουργό κ. Μηταράκη. Θυμίζουμε ότι από το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς και της μη επίλυσής του, οι καταστηματάρχες αδυνατούν να νοικιάσουν από τον Δήμο τον αιγιαλό και την παραλία του Καρφά και έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων εξαιτίας της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης των συμβολαίων που συνάπτουν με την ΕΤΑΔ, χωρίς να είναι υπαιτιότητα δική τους.
Επιπρόσθετα και ενώ είμαστε σαφέστατα υπέρ των έργων υποδομής δείχνοντας την απαραίτητη υπομονή μέχρι την ολοκλήρωσή τους, δεν είμαστε διατεθειμένοι αυτό να γίνεται χωρίς ασφάλεια και χωρίς την κατάλληλη προειδοποιητική ενημέρωση τόσο για τους οδηγούς των  οχημάτων όσο και για τους πεζούς. Αυτήν την στιγμή εξαιτίας της ελλιπέστατης σήμανσης , ανύπαρκτου φωτισμού, τραγικής κατάστασης του οδοστρώματος, παρκαρισμένων νταλικών κατά μήκος της οδού του αεροδρομίου και των διάσπαρτων υλικών κυριαρχεί μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Επικίνδυνη για τους ντόπιους, πόσω  μάλλον για τους επισκέπτες του νησιού που ούτε με GPS μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους . Παντού ανά τον κόσμο γίνονται έργα, λαμβάνονται όμως τα κατάλληλα μέτρα. Αυτήν την στιγμή πρακτικά είναι αδύνατο για πεζό να μετακινηθεί προς την περιοχή του αεροδρομίου και η κυκλοφορία των οχημάτων εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους . Ειδικά τις βραδινές ώρες η οδήγηση γίνεται κυριολεκτικά στα τυφλά. Κανέναν (αν)αρμόδιο δεν φαίνεται να τον συγκινεί η παρούσα κατάσταση.
Στο έγγραφο ερώτημά μας (μήνες τώρα, από τον Νοέμβριο του 2022)προς την Περιφέρεια και τον Δήμο Χίου σχετικά με τα δρομολογούμενα έργα της περιοχής, η οποία έχει φτάσει σε οριακό πλέον σημείο λόγω της παλαιότητας των υποδομών,  η απάντηση της Περιφέρειας ήταν : α. αναβάθμιση περιφερειακής οδού του Καρφά και β. η εκπόνηση μελέτης διερεύνησης της βέλτιστης λύσης για την σύνδεση Αγίας Ερμιόνης με Καταρράκτη, έργα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικά εξαιτίας των συσσωρεμένων αναγκών .
Ο Δήμος Χίου απαξίωσε να μας απαντήσει προφανώς λόγω ένδειας έργων και ανύπαρκτου οράματος για την περιοχή.
Προσπάθειες γίνονται, ώστε να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της Χίου και παράλληλα να προσελκυστούν επενδύσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ευεργετικά και στην απασχόληση. Όμως από την άλλη, διαπιστώνουμε διόγκωση των προβλημάτων που αφορούν άμεσα τον τουρισμό και την εικόνα του νησιού που βγαίνει προς τα έξω και τους (αν)αρμόδιους αντί να ασχοληθούν με την λύση τους,  να είναι άφαντοι.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΡΦΑ -ΑΓΙΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ – ΜΕΓΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑ

Latest..

Γ. ΠΙΤΤΑΣ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ – ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

ΧΙΟΣ : Μετά από συνάντηση με μέλη του Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου νεφροπαθών, ούσα και η σύζυγός μου νεφροπαθείς, εκφράζω την αγανάκτησή μου με την κατάσταση που επικρατεί … [Read More...]

Καταγγελία του επιχειρηματία κ. Γ. Καραναστάση κατά της πρώην και της νυν Δημ. Αρχής για παράβαση καθήκοντος…

ΚΩΣ: Συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι, ο επιχειρηματίας από την Καρδάμαινα κ. Γιώργος Καραναστάσης, ο οποίος με αφορμή τη μη παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου … [Read More...]

ΕΚΔΗΛΩΣΗ -1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ

ΚΩΣ: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κω στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, διοργανώνει θεατρική παράσταση, βασισμένη στο παιδικό μυθιστόρημα "Ο Ιππότης και ο … [Read More...]

Εθελοντική Καθαριότητα στη νέα παραλιακή Καλύμνου από 2ο – 3ο ΔΣ και Σύλλογο Αυτοδυτών Γυναικών (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Ν. Μυλωνάς: Με αφορμή το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι μας έναρξη τουριστικής περιόδου όπως-όπως, (όπως πάντα) !

ΚΩΣ: Το πρωί στο λιμάνι του Μανδρακίου, το αγκυροβόλιο πλοίο μας φάνηκε σαν το καθημερινό πλοίο του εμπορικού δρομολόγιου που μας εφοδιάζει με αδρανή υλικά, που πιστοποιεί την … [Read More...]