Διδάσκοντας Eλληνικά και γεωμετρία σε σχολείο της Ισπανίας!

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Μία μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν δύο εκπαιδευτικοί του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Καλύμνου, που προσκλήθηκαν από σχολείο του Τολέδο της Ισπανίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν υποδειγματικές διδασκαλίες, με χρήση καινοτόμων μεθόδων, σε μαθητές λυκείου. Συγκεκριμένα, η διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Καλύμνου,  Αθηνά Παπαδοπούλου, μαθηματικός και υποψήφια διδάκτωρ στον τομέα της εκπαιδευτικής νευροεπιστήμης, πραγματοποίησε μαθητοκεντρική- ομαδοσυνεργατική διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε σε μαθητές θετικής κατεύθυνσης, πάνω στους πιο διαδεδομένους νευρομύθους, που αφορούν στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ ελέγχθηκαν και αξιολογήθηκαν οι δυνατότητες λανθασμένης απάντησης της τεχνητής νοημοσύνης μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο γεωμετρίας. Παράλληλα, η φιλόλογος  Φλωριανού Ελένη, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημιουργική γραφή στην εκπαίδευση και μέλος του Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, πραγματοποίησε υποδειγματικές διδασκαλίες με βιωματική-παιγνιώδη μάθηση και  χρήση τεχνικών εκπαιδευτικού δράματος σχετικά με τις ελληνικές λέξεις που συναντάμε στην ισπανική γλώσσα αλλά και βιωματικό, θεατρικό εργαστήριο ανάλυσης και εμβάθυνσης στην Καβαφική «Ιθάκη». Η πρόσκληση έγινε από την διευθύντρια του δημόσιου γυμνασίου-λυκείου “I.E.S. Canada Real” του Τολέδο και την καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής και  λατινικής γλώσσας Sonia Μorales, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus και συγκεκριμένα της δυνατότητας “invite an expert”, που δίνεται σε διαπιστευμένα σχολεία, όπως αυτό του Τολέδο. 
Οι Ελληνίδες καθηγήτριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας, να διδάξουν (στην αγγλική) ισπανόφωνους μαθητές, ενώ η φιλοξενία των Ισπανών συναδέλφων υπήρξε κάτι παραπάνω από θερμή! Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της δράσης ήταν τα δάκρυα συγκίνησης της Ισπανίδας καθηγήτριας και κάποιων μαθητριών της, όταν άκουσαν την απαγγελία της Καβαφικής «Ιθάκης» στην ελληνική γλώσσα, ενώ γινόταν παράλληλη ανάγνωση και στην ισπανική. Να σημειώσουμε ότι οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης παρακολουθούν στην Ισπανία μαθήματα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας, ενώ οι τοίχοι της σχολικής αίθουσας ήταν γεμάτοι με εικόνες και χειροποίητες κατασκευές των παιδιών με άρωμα… αρχαίας Ελλάδας.
 Η διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Καλύμνου ευχαριστεί θερμά τη διεύθυνση και τον σύλλογο διδασκόντων του ισπανικού σχολείου “I.E.S. Canada Real” για την τιμητική πρόσκληση και την ευκαιρία που έδωσαν στις καθηγήτριες του Εσπερινού να δημιουργήσουν γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με ισπανόφωνους μαθητές και συναδέλφους.

Latest..