Διεκδικούν το Τέλος Ανθεκτικότητας και οι δήμαρχοι του Νοτίου Αιγαίου

ΚΩΣ:

Μετά την περιφέρεια και οι δήμοι των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ανοίγουν το θέμα της διεκδίκησης και απόδοσης του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, καθώς κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση των μελών του δ.σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων νοτίου Αιγαίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης δόθηκε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες.
Στη συνεδρίαση τέθηκαν αρκετοί προβληματισμοί από πολλούς δημάρχους, οι οποίοι συμφώνησαν στο ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για Τέλος αλλά για Φόρο και ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν δεν θα πρέπει να οδηγηθούν στα κρατικά ταμεία αλλά να επιστραφούν στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Όσοι πήραν τον λόγο, μίλησαν για ένα ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα νησιά, εκφράζοντας την αγωνία τους για την υποχρηματοδότησή τους σε αντίθεση με τη συγκέντρωση χρημάτων στο κέντρο και στα κεντρικά ταμεία.
Επί του θέματος έγινε εκτενής συζήτηση και ειδικότερα έγινε ανάλυση των όσων προβλέπει ο σχετικός νόμος (άρθρο 30 του ν. 5073/2023) που ψηφίστηκε στο τέλος του προηγούμενου Δεκεμβρίου με εισηγητή τον κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ Ν. Αιγαίου.
Μάλιστα ο κ. Κολιάδης διευκρίνισε πως, σε ό,τι αφορούσε το σημείο της εισήγησής του σύμφωνα με το οποίο «δειλά- δειλά κάποιοι φορείς, όπως η περιφέρεια, εμφανίζονται να διεκδικούν το Τέλος» και η οποία διαβάστηκε στη συνεδρίαση έγινε λάθος και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η θέση του, και στο Σώμα στάλθηκε ορθή επανάληψη της εισήγησής του χωρίς να περιλαμβάνεται το επίμαχο σημείο.
Δήλωσε επίσης κατά την τοποθέτησή του ότι καλό θα ήταν να απευθυνθούν σε νομικούς που θα τους δώσουν τις κατευθύνσεις και θα πρέπει να δημιουργηθεί ανά νησί κωδικός για τα χρήματα αυτά, υπογραμμίζοντας και εκείνος από την πλευρά του, ότι κάθε Τέλος είναι ανταποδοτικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα.
Ο δήμαρχος της Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς που υπολογίζει τα χρήματα να φτάσουν φέτος τα 26 εκατομμύρια στο νησί του, ζήτησε το Τέλος να επιστρέψει στα νησιά ως υπεραξία και υπογράμμισε ότι, καλώς έκανε η περιφέρεια και ζήτησε από την πλευρά της το 75% αυτού του Τέλους. «Εμείς δεν έχουμε ανάστημα να πούμε ότι ζητούμε να διαχειριζόμαστε τον τοπικό πλούτο, και τα χρήματα που έχουν να κάνουν με τις δικές μας ανάγκες; Όλοι θέλουμε καλές σχέσεις με την περιφέρεια. Και θα κάνουμε σχεδιασμό μαζί της για το ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.
Τα χρήματα ανήκουν δικαιωματικά σε εμάς και πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα νομικά περιθώρια. Είναι πολιτική η απόφαση που πρέπει να πάρουμε. Τα χρήματα πρέπει να παραδοθούν στην Αυτοδιοίκηση, καθώς είναι ο υπεύθυνος για τη χάραξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού. Δεν υπάρχει για εμένα αντιπαράθεση με την περιφέρεια και δεν πρέπει να τίθεται θέμα αντιπαράθεσης, αλλά να υπάρξει ένας κοινός αγώνας» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός για τη διεκδίκηση της απόδοσης του τέλους και έθεσε τον προβληματισμό, ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν οι επισκέπτες μας ως τέλος και θα είναι αρκετά υψηλά, θα αφαιρούνται ως έσοδα από την τοπική οικονομία. Μάλιστα ανέφερε, ότι ίσως πρέπει να ζητηθεί περιορισμός του ποσού ή εκλογίκευσή του, και ότι τα χρήματα θα πάνε σε έναν μεγάλο κορβανά, χωρίς να ξοδευτούν στην τοπική οικονομία. Πάντως ο γραμματέας της Π.Ε.Δ. κατέληξε λέγοντας «Εμείς οι δήμοι πρέπει να πάρουμε το τέλος χωρίς αντιπαράθεση».
Το Δώμα κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση κάνοντας δεκτή την εισήγηση του προέδρου και δημάρχου Ρόδου Αλέξανδρου Κολιάδη, ότι τάσσονται υπέρ της απόδοσης του τέλους στους δήμους σε ποσοστό 100% για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε έργα υποδομής και πολιτικής προστασίας στα νησιά. Πάντως, όπως είχε πει ο δήμαρχος ,ένα μέρος θα μπορούσε να πάει στην περιφέρεια για τις αναπτυξιακές της δράσεις, τονίζοντας, ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική διαδικασία με τον Α’ Βαθμό και ότι αντίπαλός τους είναι μόνο η πολιτεία.
«Το σημαντικό είναι να έρθουν τα χρήματα στα νησιά, δεν έχει σημασία με ποιο τρόπο. Δεν θα είναι εύκολο το θέμα γιατί πρόκειται για τεράστια ποσά. Τι γίνεται αν δεν εισακουστούμε; Μέχρι πού θα φτάσουμε;
Ώστε να καταλάβει η πολιτεία, ότι αυτό που δικαιούμαστε και δεν το εισπράττουμε, ότι θα το διεκδικήσουμε» δήλωσε επίσης ενώ με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στο θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κάνοντας λόγο ακόμα και για προσφυγή στο ΣτΕ.
Ομόφωνη ήταν επίσης η απόφαση για το δεύτερο θέμα της συζήτησης που αφορούσε τη λήψη απόφασης για άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά των διατάξεων του Ν. 5092/2024 ΦΕΚ Α΄33/4-3-2024) «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» με εισηγητή τον Δημήτριο Λιανό, δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και αντιπρόεδρο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ν. Αιγαίου.
Το Σώμα αποφάσισε να καταφύγει σε νομική στήριξη, ώστε να κατατεθεί προσφυγή για το συγκεκριμένο νόμο που αφαιρεί το δικαίωμα από τους δήμους να έχουν σύμφωνη γνώμη σε ό,τι αφορά των αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές κάτι που έχει αποκλειστικά το Ελληνικό δημόσιο και οι υπηρεσίες του.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης εκτός ημερήσιας διάταξης και το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών τη φετινή χρονιά, καθώς ακόμα το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει καταλήξει σε αποτέλεσμα για τους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν τον Νοέμβριο.
Μάλιστα ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος διάβασε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό με υπογραφές πολλών δημάρχων, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την έκδοση ψηφίσματος και σύμφωνα με αυτήν, η τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχουν καταρτιστεί ακόμα τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά από τις εταιρείες.
Αυτό έχει αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γίνονται κρατήσεις για διακοπές και να επικρατεί αγανάκτηση και θυμός στους κατοίκους που περιμένουν να δουλέψουν φέτος. Όπως υπογραμμίστηκε, το υπουργείο στον διαγωνισμό για τις γραμμές… χαλάρωσε τους όρους συμμετοχής σε βάρος της ποιότητας ενώ δεν μπορεί ούτε το ίδιο να βγάλει αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.
πηγή: rodiaki.gr/

Latest..