Διήμερο Πολιτιστικό Πάρκο Καλλιμασιάς – Παρουσίαση παραδοσιακών επαγγελμάτων

ΧΙΟΣ :

Παλιά επαγγέλματα αναβιώνουν, τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Καλλιμασιάς βγαίνουν στις γειτονιές και στα σοκάκια, ο αυλόγυρος της εκκλησιάς θα γεμίσει παλιούς μαστότους, στα πλαίσια του διήμερου Καλλιτεχνικού Πάρκου καλλιμασιάς που πραγματοπιείται Παρασκευή και Σάββατο (5 και 6 Ιουλίου) στο μαστιχοχώρι της Καλλιμασιάς.
Οι εκδηλώσεις, που ξεκινούν στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιούνται σε συνεργασία του Εκπολιτιστικού Σωματείου Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» και του 8ου Φεστιβάλ Μούσα Ελληνική.
Το Καλλιτεχνικό Πάρκο αποτελεί μια πρώτης τάξεως αφορμή για να τιμηθεί ο ιδρυτής και στυλοβάτης του πιθανότατα μεγαλύτερου Λαογραφικού Μουσείου της χώρας, τον εκπαιδευτικό Γιάννη Κολλιάρο αλλά και τους ανθρώπους που στάθηκαν στον πλευρό του ως αφανείς ήρωες για να συγκεντρωθούν στο υπόγειο του Γυμνασίου της Καλλιμασιάς χιλιάδες εκθέματα.
Τα επαγγέλματα που θα αναβιώσουν είναι:
Λούστρος, Κανταδόρος, Λατερνατζής, Τενεκετζής, Τσαγκάρης, Ξεματιάστρα- Προξενήτρα, Κουρέας, Ψαράς, Πλύστρα, Κουλουράς, Παστελάς, Καπελού, Φωτογράφος, Ντελάλης, Χασάπης,, Καφετζής, Γραφιάς, Σαπουνάς, Μελισσοκόμος, Μαστιχοπαραγωγός, Κυνηγός και Ξοβεργάρης.
Παράλληλα θα υπάρχουν χορευτικά, μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, ιστορικά και φιλολογικά δρώμενα.
Φέτος ξεχωρίζει το αφιέρωμα στο βωβό κινηματογράφο, συνοδεία μάλιστα ζωντανής μουσικής όπου στο πιάνο θα είναι ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το παιχνίδι «Ομιλείτε Χιώτικα;», όπου οι επισκέπτες θα πρέπει να… μεταφράσουν χιώτικες λέξεις και εκφράσεις.
Ξεχωριστή θέση έχουν και τα κεράσματα, όπου μάλιστα οι γυναίκες του χωριού έχουν βάλει το χεράκι τους και θα τρατάρουν παραδοσιακά γλυκά, όπως φοινίκια, κουρκουμπίνια και άλλα.
Χορεύουν παραδοσιακούς χορούς με τα χορευτικά τους οι σύλλογοι:
Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ», Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου «Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΡΟΣ», Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Χίου «Λέων Αλλάτιος», Μ.Ε.Α.Σ Νενήτων «Η Βοκαριά», Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου «Άγιος Μηνάς».
Κατά τις ημέρες του φεστιβάλ θα είναι επισκέψιμα και ανοικτά στο κοινό το Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς και το Τεχνολογικό Μουσείο του Γιάννη Μπόλια (τα οποία να σημειώσουμε η κάμερα της ΕΡΤ τα έχει παρουσιάσει στην εκπομπή ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ).
Πρόγραμμα διημέρου
Κεντρικές εκδηλώσεις
Παρασκευή 5 Ιουλίου – 20:00 Πλατεία Καλλιμασιάς – Είσοδος ελεύθερη
ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΤΟΙΚΕΙ… «Αγγίζω τη θάλασσα και αγγίζω τον τόπο μου» 102 χρόνια πριν η θάλασσα του απέραντου γαλάζιου, του ήλιου, των ταξιδιών και της χαράς μετατράπηκε σε θάλασσα απόγνωσης, ξεριζωμού, προσφυγιάς. Έγινε το πέρασμα για χιλιάδες κυνηγημένες ψυχές και θύμησες που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και αποτέλεσαν την έμπνευση για ένα ταξίδι στη Σμύρνη του 1922 μέσα από το θέατρο. Το θεατρικό δρώμενο μέσα από τον λόγο, την κίνηση, τον αυτοσχεδιασμό και την αναπαράσταση παρουσιάζει μαρτυρίες και λογοτεχνικά κείμενα με θέμα τη Μικρασιατική Καταστροφή και με ανάγλυφο τρόπο αποδίδει τον αγώνα των ανθρώπων για μια ζωή με ειρήνη. Σύνθεση κειμένου – Σκηνοθεσία: Όμηρος Γιαννάς. Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Νίκος Σιδεράκης. Συμμετέχουν παιδιά από το καλοκαιρινό camp του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου.
Παρασκευή 5 Ιουλίου – 21:00 Θέατρο Καλλιμασιάς – Είσοδος Ελεύθερη
ΕΡΩΣ ΑΝΙΚΑΤΕ ΜΑΧΑΝ Θεατρικό, Εικαστικό και Μουσικό δρώμενο με νέα κείμενα και εικαστικά πάνω στο θέμα του πολυδιάστατου «Έρωτα».
Συμμετέχουν: Μέλη της εθελοντικής ομάδας της ΜΟΥΣΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ για την Τρίτη Ηλικία, που ακούει στο όνομα ΘΑΛίΑ- Κάτοικοι της Καλλιμασιάς – Μαθητές του Γυμνασίου Καλλιμασιάς- Η Χορωδία και Ορχήστρα του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδίων Χίου «Ο Γεώργιος Βούρος» – Μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου – Μέλη του Ψυχιατρικού Ξενώνα «Οίκος Αγάπης» Γενικού Νοσοκομείου Χίου – Ομάδα Εικαστικών και Μουσικών του Φεστιβάλ και της Χίου.
Επιμέλεια: Έλλη Παπαδοπούλου.
Σκηνοθεσία: Νίτσα Κλούβα.
Κείμενα: Ελευθερία Λυκοπάντη, Σοφία Καρασούλη-Milobar, Κωνσταντίνος Βολάκης, Άννα Τσακάλη, Ειρήνη Καζάνα, Μαρία Μπριλή-Καλουτά, Ειρήνη Ψαρέα, Αγγελική Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Στρογγυλός, Σταύρος Κουμπιάς, Δημήτρης Μελαχροινούδης, Αγγελική Μυλωνά Βρουλή, Βίκτωρ Γαρρής, Πλουμή Κ. Ευαγγελινού, Βιργινία Ευαγγελινού, Κυριάκος Μπαλής. Μουσικοί: Αναστασία Φύσσα τραγούδι, Γιάννης Φιλιππουπολίτης πιάνο,Xορωδία ενηλίκων «Ο Γεώργιος Βούρος», Διεύθυνση Βίνα Αμπανούδη.
Εικαστικοί: Ελένη Σικαλά-Ντουρλουντάδου, Μαρία Νεράκη, Βιργινία Σίμου, Στέλλα Φόρου.
Σάββατο 6 Ιουλίου Πλατεία Καλλιμασιάς – Είσοδος Ελεύθερη
ΤΟ ΡΑΓΚΤΑΪΜ ΧΤΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ – 20:30 Αν και η Μουσική Ράγκτάιμ ήταν από τις πρώτες μορφές της Τζαζ που εμφανίστηκαν, σήμερα ακούγεται το ίδιο φρέσκια, ζωηρή, ζωντανή και δυναμική. Η βραδιά παρουσιάζει έργα των ScottJoplin και άλλων. AijaRēķe βιολί (ALEA III), Γεωργία Ντινοπούλου βιολί (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας – Forum), Kαθλήν Καλογερά βιόλα (ALEA III), Κωστής Θέος βιολοντσέλο (Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων), Αυγουστίνος Μιχαλόπουλος-Σταθόπουλος κοντραμπάσο (Frall Trio – Forum), Steven Jackson κλαρινέτο (ΑLΕΑΙΙΙ),ΑλέξανδροςΓαγλίαςπιάνο (Boston University).
ΣΥΓΧΡΟΝΗ JAZZ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΤΕΣ – 21:00. Αυτοσχεδιασμοί προχωρημένης Jazz με τους μουσικούς του FrallTrio. Χρήστος Γιώνας-Κοντός πιάνο, Αυγουστίνος Μιχαλόπουλος-Σταθόπουλος κοντραμπάσο, Σωκράτης Γανιάρης ντραμς.
ΒΩΒΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ – 22:00 Και βέβαια! Οι θρυλικές και πολυαγαπημένες ταινίες του Charlie Chaplin (Σαρλώ), BusterKeaton και George Méliès με σημερινή, ζωντανή μουσική στο πιάνο. Γιάννης Φιλιππουπολίτης πιάνο.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Latest..

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΙΑΜΕΝΑΚΗΣ ΑΣΚΕΙ ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΜΑΛΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΧΙΟΣ : Ο Γιώργος Κλιαμενάκης, γνωστός για την έντονη πολιτική του δράση και την αγωνιστική του στάση, προχώρησε σε μια ακόμα σφοδρή κριτική κατά της Δημοτικής Αρχής Μαλαφή, … [Read More...]