2η Δημόσια ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας: Οι απαντήσεις του Δημάρχου στις ερωτήσεις του Ι.Γαλουζή για Χωματερή, Δημοτική συγκοινωνία και Φεστιβάλ Αναρρίχησης (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024,στις 7.00 το απόγευμα  η προγραμματισμένη η 2η δημόσια ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου.
Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μία νέα διαδικασία που η εφαρμογή της ξεκίνησε με τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο (2024 – 2028)για όλες τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές της Χώρας.
Για τη νέα αυτή διαδικασία:
1.Το δημοτικό συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη
ΘΕΜΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 υπήρξε διαφωνία για τον τρόπο που ακολουθείται στη Διαδικασία της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
Τόσο ο Πρόεδρος του ΔΣ ,όσο και ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος υποστήριξαν ότι από τη διαδικασία δεν προβλέπεται να δοθεί ο λόγος στον επικεφαλής ή στο Δημοτικό σύμβουλο που υποβάλλει την ερώτηση, ούτε να ακολουθήσει συζήτηση . Το λόγο έχει μόνο ο δήμαρχος που διαβάζει την ερώτηση που υποβλήθηκε και δίνει την απάντηση χωρίς καμία άλλη παρέμβαση ή συζήτηση.
Αντίθετη άποψη υπήρξε από τις αντιπολιτεύσεις. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ελάσσονος μειοψηφίας Γεώργιος Μαύρος ζήτησε το λόγο επί της διαδικασίας και εξέφρασε την ένσταση του για τον τρόπο που ακολουθείται ,διαβάζοντας και απόσπασμα από τη σχετική διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών που όπως χαρακτηριστικά είπε προβλέπει και δευτερολογία.
ΟΙ ΕΡΩΤΉΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΓΑΛΟΥΖΗ ΚΑΙ Ι ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Ερωτήσεις
Από την Παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του πρώην Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή είχαν υποβληθεί εγγράφως τρεις ερωτήσεις σχετικά με τη Χωματερή, Δημοτική συγκοινωνία και Φεστιβάλ Αναρρίχησης.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν:
1η ΕΡΩΤΗΣΗ
Ιωάννης Γαλουζής Δ.Σ, επικεφαλής παράταξης ‘’ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ’’
Κύριε Δήμαρχε έχουν παρέλθει πέντε μήνες από την εγκατάσταση σας στον Δήμο και επτά μήνες από το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου 2024. Προεκλογική σας δέσμευση, όπως και δική μας, ήταν η επίλυση του θέματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η έναρξη των εργασιών και ολοκλήρωση του έργου της ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΟΕΔΑ) και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (ΧΩΜΑΤΕΡΗ).
Ο νέος χώρος ΟΕΔΑ καθώς και οι μελέτες ( που είχαν γίνει οι περισσότερες στην δική μας περίοδο) έχουν παραχωρηθεί στον νέο ΦΟΔΣΑ της Περιφέρειας Ν.Α του οποίου είστε και μέλος στο νέο Δ.Σ, επομένως γνωρίζετε πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της ΟΕΔΑ.
Η διαχείριση της μεταβατικής περιόδου καθώς και η αποκατάσταση ΧΑΔΑ, αποτελεί όπως πολύ καλά γνωρίζετε υποχρέωση του Δήμου μας.

Κύριε Δήμαρχε,
μπορείτε να μας ενημερώσετε για τα σχέδια σας;
Πώς θα αντιμετωπίσετε το πλέον σημαντικό πρόβλημα του δήμου μας;
Ποιες ενέργειες έχετε κάνει μέχρι σήμερα;
-Πότε θα ξεκινήσετε την ανακύκλωση για μείωση του όγκου των στερεών αποβλήτων;
-Πότε θα ξεκινήσετε τις ενέργειες για δεματοποίηση;
-Η μεταφορά των στερεών αποβλήτων στην γειτονική Κώ έχει πολλές δυσκολίες και θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή και δεν αποτελεί λύση για μας.
Έχετε σκεφτεί την κατασκευή ενός προσωρινού κυττάρου ΧΥΤΑ για την κάλυψη της μεταβατικής περιόδου, όπως έχει γίνει και σε άλλους δήμους; Εξετάσατε και αυτή την εκδοχή; Ενημερώστε μας τελικά τι θα πράξετε;
2η ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Δήμαρχε,
η νέα τουριστική περίοδος ξεκίνησε, τα προβλήματα της Δημοτικής αστικής και υπεραστικής συγκοινωνίας είναι γνωστά σε όλους μας, η έλλειψη λεωφορείων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, προεκλογικά είχατε ανακοινώσει την προμήθεια λεωφορείων με Leasing.
Σήμερα προχωρήσατε στην ενοικίαση 2 λεωφορείων αντί του ποσού των 7.000 ευρώ μηνιαίως. Μίσθωμα μικρότερο κατά 200e από αυτό που πλήρωνε η προηγούμενη Διοίκηση Διακομιχάλη και εσείς κατηγορούσατε.
Μπορείτε να μας ενημερώσετε πως τελικά θα πράξετε;
Θα υλοποιήσετε την προεκλογική σας δέσμευση;
Θα έχουμε καλύτερη και συχνότερη αστική και υπεραστική συγκοινωνία;
3η ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Δήμαρχε,
Το τελευταίο Festival αναρρίχησης έγινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη του 2019, όπως έγιναν και όλα τα έτη 2014,2015, 2016, 2017,2018 στην δική μας δημοτική περίοδο, έχουν παρέλθει 4 και πλέον έτη και δεν έχει γίνει κανένα άλλο.
Η Κάλυμνος διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να απωλέσει μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας αναρριχητών, διότι ο αναρριχητικός τουρισμός έχει αφεθεί στην τύχη του τα τελευταία χρόνια και άλλες περιοχές της χώρας μας οργανώνονται.
Κύριε Δήμαρχε, μπορείτε να μας πείτε αν σκέφτεστε να διοργανώσετε φέτος Festival αναρρίχησης;
Πότε και που θα το διοργανώσετε;
Απαντήσεις
Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος επανέλαβε τις ερωτήσεις και έδωσε απαντήσεις στις 2 πρώτες, ενώ στην 3η ερώτηση για το αναρριχητικό φεστιβάλ απάντησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πόπη Κουτούζη.
Στην 1η ερώτηση για τη διαχείριση αποβλήτων και για την ενδιάμεση λύση, ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος εστίασε σε μία εκτενή αναφορά στο ιστορικό, σε βάθος 15ετίας και πλέον , μιλώντας για τους αρχικούς σχεδιασμούς που υπήρχαν, για το ημιτελές έργο του ΧΥΤΑ, για τα εμπόδια, για ότι ακολούθησε από τις επόμενες Δημαρχίες Διακομιχάλη- Γαλουζή- Διακομιχάλη και για την σημερινή κατάσταση, καταλήγοντας: Δεν εξασφαλίσατε το χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενδιάμεση λύση και τρέχει ο δήμαρχος να βρει, για να κάνει αυτά που εσείς καταστρέψατε και δεν μπορέσατε να επανορθώσετε σε 15 χρόνια. Και ζητάτε από εμένα σε 4,5 μήνες να σας απολογηθώ.
Στη 2η ερώτηση για λεωφορεία της Δημοτικής συγκοινωνίας ο Ι.Μαστροκούκος ανέφερε, ότι έγινε έρευνα αγοράς για την προμήθεια λεωφορείων με Leasing. Όπως είπε δεν υπάρχουν καινούργια ετοιμοπαράδοτα κατάλληλα για το οδικό δίκτυο της Καλύμνου. Θα χρειαστεί 1,5 χρόνος για καινούργια αυτοκίνητα. Μεταχειρισμένα υπάρχουν, αλλά δεν είναι στα μέτρα που θέλουμε για την Κάλυμνο. Μόλις βρεθούν λεωφορεία κατάλληλα είμαστε έτοιμοι να τα προμηθευτούμε.
Στη 3η ερώτηση για το Φεστιβάλ Αναρρίχησης απάντησε η αντιδήμαρχος Τουρισμού Πόπη Κουτούζη , που είπε , ότι επί Δημαρχίας Γαλουζή από το 2015 -2019 ήταν ένα Φεστιβάλ Τοπικού χαρακτήρα που διοργάνωνε ο δήμος Καλυμνίων με την Πολυδραστική. Στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής είναι το Φεστιβάλ να είναι Διεθνές, δεν υπάρχει ο χρόνος να οργανωθεί μέχρι τον Οκτώβριο 2024 και σχεδιάζεται αυτό να μεταφερθεί για τον Μάϊο 2025 ,που είναι και η έναρξη της σεζόν.
Να θυμίσουμε ότι το τελευταίο Festival αναρρίχησης έγινε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη του 2019. Είναι ο 5ος χρόνος φέτος που δεν γίνεται Φεστιβάλ.
Δείτε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.
Από τη 2η δημόσια ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Καλύμνου
Watch this video on YouTube

Latest..

Μήνυμα Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή προς τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Το Σάββατο 1/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά: “Το ιστορικό Ανέγερσης και λειτουργίας του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου”-Έπαινοι σε μαθητές που διακρίθηκαν στο”Young Business Talents”

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: <!– Error: wp_booster error:td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not … [Read More...]