ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ: ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΦΥΤΟ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΓΗΣ

ΧΙΟΣ : Η Δρακοντιά, γνωστή επιστημονικά ως Dracunculus vulgaris, είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα φυτά που συναντάμε στη χιακή γη, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του το chioshiking.gr. Με ύψος που συχνά ξεπερνάει το 1 μέτρο, η Δρακοντιά εντυπωσιάζει με την εμφάνισή της, η οποία παραπέμπει σε μικρό δράκο. Το μαύρο σπάδικα και η κόκκινη σπάθη της δίνουν μια εντυπωσιακή, αν όχι τρομαχτική, όψη που δύσκολα περνά απαρατήρητη.

Κατά την περίοδο της άνθησης, η Δρακοντιά αποπνέει μια χαρακτηριστική δυσοσμία, η οποία θυμίζει κάτι μεταξύ ψαρίλας και σάπιας σάρκας. Αυτή η οσμή μπορεί να απωθεί τους ανθρώπους και άλλα νοήμονα ζώα, αλλά έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της επικονίασης. Η δυσοσμία προσελκύει συγκεκριμένα έντομα, τα οποία παγιδεύονται προσωρινά στο άνθος της. Με αυτόν τον τρόπο, τα έντομα επιτελούν τη σημαντική λειτουργία της μεταφοράς γύρης, βοηθώντας στη διαιώνιση του είδους.
Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, η Δρακοντιά δεν είναι σαρκοβόρο φυτό. Ο μοναδικός τρόπος που αλληλεπιδρά με τα έντομα είναι μέσω της παγίδευσής τους για την επικονίαση, χωρίς να τα καταναλώνει.
Η Δρακοντιά αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα και αξιοπρόσεκτα φυτά της Χίου, προσθέτοντας ένα μοναδικό στοιχείο στη βιοποικιλότητα του νησιού.

Latest..