Το &.έγκλημα&. του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λέσβο – Τα χρήματα τα μετέφεραν σε άλλες Περιφέρειες – Τι αναφέρει η Νέα Αριστερά

ΛΕΣΒΟΣ:

Με την πληρωμή των ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα και στις συνδεμένες ενισχύσεις, ολοκληρώθηκε το  έγκλημα του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε ξεκινήσει με τα Σχέδια Βελτίωσης, εις βάρος των νησιωτών παραγωγών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι και σ αυτή την πληρωμή η επιτελική κυβέρνηση του Μητσοτάκη μοίρασε τις ενισχύσεις σε ημετέρους με στόχο να χτίσει πελατειακές σχέσεις στον αγροτικό χώρο και όχι να εφαρμόσει κάποια σοβαρή αγροτική πολιτική. Για τον κ. Αυγενάκη οι αγρότες του Β. Αιγαίου  είναι ήσσονος σημασίας γι αυτό και αποφάσισε να μεταφέρει τις ενισχύσεις των νησιωτών αγροτών σε άλλες περιφέρειες. Και σα να μην έφτανε αυτό τους άφησε, για πρώτη φορά, να κάνουν Πάσχα χωρίς να τους πληρώσει τις ενισχύσεις του προγράμματος Μικρών νησιών Αιγαίου (στρεμματική ενίσχυση, κ.λ.π).
Είναι επίσης φανερό ότι οι ενισχύσεις που είχε εξαγγείλει το ΥΠΑΑΤ στο Στρατηγικό του Σχέδιο έχουν υποστεί δυσανάλογες μειώσεις σε πολλές καλλιέργειες, π.χ. βιολογικούς ελαιοκαλλιεργητές, για να ευνοηθούν κάποιοι χωρίς να  καλλιεργούν ή να παράγουν!
Νησιωτικές περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση λόγω των επικλινών εδαφών τους στερήθηκαν ενισχύσεων από την δράση των Οικολογικών Σχημάτων  διατηρήσεις των αναβαθμίδων (σέτια) κι αυτό είναι κατάφωρη αδικία για τους νησιώτες ελαιοπαραγωγούς.
Τελικά η εφαρμογή της ΚΑΠ, όπως επέλεξε να την κάνει η κυβέρνηση, μειώνει το εισόδημα των νησιωτών παραγωγών, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα των νησιών μας, ακυρώνει τις φιλοπεριβαλλοντικές διαστάσεις της ΚΑΠ και υπονομεύει την πράσινη μετάβαση στον νησιωτικό αγροτικό μας τομέα.

Latest..