Ειδικό αφιερωματικό τεύχος από το περιοδικό κοράλλι στον Δωδεκανήσιο ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά

ΚΩΣ:

Στον Δωδεκανήσιο  Ποιητή Δημήτρη Τσαλουμά (1921-2016) είναι αφιερωμένο το διπλό τεύχος του βραβευμένου με κρατικό βραβείο περιοδικού Κοράλλι. Το τεύχος επιμελήθηκαν ο ποιητής Γιάννης Πατίλης, ο συγγραφέας Πέτρος Φούρναρης και ο συγγραφέας και διευθυντής του περιοδικού Κώστας Χατζηαντωνίου.
Το αφιέρωμα αυτό στην ζωή και το έργο του Δημήτρη Τσαλουμά είναι το πρώτο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα κι έχει στόχο να καλύψει το βιογραφικό κενό που υπάρχει σχετικά με το έργο του και να κάνει γνωστή στο ελληνικό κοινό την ποίηση του. Ο Δημήτρης Τσαλουμάς ενώ είναι γνωστός και αγαπητός στην δεύτερη πατρίδα του την Αυστραλία, όπου μετανάστευσε για πολιτικούς λόγους το 1952,  στην Ελλάδα ακόμη και η πλέον ενημερωμένη και καλλιεργημένη μερίδα της τον γνωρίζει ελάχιστα. Ο Τσαλουμάς είναι δίγλωσσος ποιητής, θεωρείται κορυφαίος  στην Αυστραλία, έχει βραβευθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία  και τα έργα του έχουν εκδοθεί στην Αγγλία κι έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και στα πορτογαλικά.
Το τεύχος περιέχει ποιήματα (ανθολογημένα από τον Γιάννη Πατίλη και τον Πέτρο Φούρναρη) από συλλογές που εκδόθηκαν κατά καιρούς στην Ελλάδα, αλλά και αγγλόγραπτες συλλογές μεταφρασμένες από τον ίδιο τον ποιητή στα ελληνικά. Αυτές οι τελευταίες  παρατίθενται στον τόμο και στις δυο γλώσσες.
Το υπόλοιπο αφιέρωμα, πέρα από τα εισαγωγικά  και μια εκτενή εργοβιογραφία, αναφέρεται σε κείμενα γραμμένα από τον ίδιο τον ποιητή που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και  δεν είχαν  δημοσιευτεί  στην γλώσσα μας. Επίσης βρίσκει κανείς στο τεύχος μεταφρασμένες κριτικές σχετικά με το έργο του γραμμένες από  Αυστραλούς  ακαδημαϊκούς  και άλλους σημαντικούς  ανθρώπους των γραμμάτων. Βεβαίως, δεν λείπουν και  κριτικά κείμενα  Ελλήνων και Γάλλων λογοτεχνών που συμμετέχουν στον αφιερωματικό τόμο.
Το βιβλίο κοσμείται από εικαστικά έργα τριών ζωγράφων- φίλων του Ποιητή: της  Μαρίας Κοκκίνη, του Michael Winters και του Geoff Gowland. Τα θέματα και των τριών ζωγράφων είναι το νησί της Λέρου που αποτελούσε πάντα την πρώτη ύλη για το ποιητικό  έργο του Δημήτρη Τσαλουμα.
Πολύ ενδιαφέρον είναι και το φωτογραφικό παράρτημα, αλλά και άλλα οπτικά τεκμήρια που παρατίθενται με χρονολογική σειρά  στις τελευταίες σελίδες του αφιερώματος.

Latest..

2ο GEO NISYROS SUMMER FESTIVAL

ΚΩΣ: 2ο GEO NISYROS SUMMER FESTIVAL Η Νίσυρος, από τα μεγάλα ηφαιστειακά κέντρα της Ελλάδας, περιλαμβάνεται στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας … [Read More...]