Εκδήλωση- έκθεση για τα 60 χρόνια από το θάνατο του Φώτη Αγγουλέ (video)

ΧΙΟΣ :

Σαν σήμερα, τη νύχτα της 26ης προς 27ης Μαρτίου του 1964 ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές πέθανε πάνω στο πλοίο «Κολοκοτρώνης», στο δρομολόγιο Χίος- Πειραιάς.
60 χρόνια μετά, αυτή την ημέρα επέλεξαν η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ μαζί με το παράρτημα Χίου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ώστε να προχωρήσουν σε τιμητική εκδήλωση και έκθεση αρχειακού υλικού στο ΟΜΗΡΕΙΟ Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.
Μάλιστα στη Χίο έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα από την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ το παράνομο τυπογραφείο που χρησιμοποιούσαν ο Φώτης Αγγουλές και ο Μιχάλης Βαττάκης, μέσα σε υπόγεια δεξαμενή νερού (φουντάνα) στο Βροντάδο, το οποίο και θα εκτίθεται στο κοινό στο Ομήρειο στα πλαίσια της έκθεσης.
Εκεί τύπωναν τα έντυπα του αγώνα του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, “Πρωτοπόρος” και “ΕΜΠΡΟΣ”.
Το παράνομο τυπογραφείο έφθασε στον εκθεσιακό χώρο του ΚΚΕ στον Περισσό, μετά τις ενέργειες της εδώ ΤΕ του ΚΚΕ και σε συνεργασία με την διεύθυνση της τράπεζας ALPHA BANK. Είχε περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας αφού βρέθηκε στο υπόγειο του κτηρίου που παλιά στεγαζόταν η Εμπορική Τράπεζα στην Προκυμαία της Χίο.
Η σημερινή εκδήλωση, 26/3/2024 στις 6.30 μ.μ. στο ΟΜΗΡΕΙΟ, είναι χωρισμένη σε δύο θεματικές ενότητες:
το ένα μέρος είναι αφιερωμένο στον Φώτη Αγγουλέ και το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στους εξόριστους της Μέσης Ανατολής, τους λεγόμενους “Συρματένιους”.

Στην εκδήλωση
θα μιλήσουν:
Βασίλης Μόσχος, μέλος του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ- Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας
Μάρκος Σκούφαλος, δάσκαλος- κοινωνιολόγος
Νίκος Χούλης, εκπαιδευτικός
θα απαγγείλουν:
Λίλα Καφαντάρη, ηθοποιός
Νάγια Νομικού, μέλος ΔΣ του Παγχιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ
θα τραγουδήσουν- παίξουν μουσική:
Παντελής Θαλασσινός
Μαρκέλλος Πούπαλος
Σταμάτης Πούπαλος
Μανώλης Στάθης
Μαρία Πούπαλου
Σιδερής Χαλλιορής
Γιάννης Τσατσαρώνης
Μάνος Μισιρλής.
Η έκθεση θα λειτουργεί έως την Κυριακή 31 Μάρτη 2024 και θα είναι ανοικτή στο κοινό, ατομικές ή οργανωμένες επισκέψεις, με ανάλογη ιστορική ενημέρωση για τα εκθέματα.
Πρόγραμμα λειτουργίας:
– Τρίτη, Τετάρτη – 26 και 27 Μάρτη 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00
– Πέμπτη 28 Μάρτη 18;00 – 21:00
– Παρασκευή, Σάββατο, 29 και 30 Μάρτη 10:00 – 13:00 και 18:00 – 21:00
– Κυριακή 31 Μάρτη, 18:00-21:00

Latest..

ΝΤΑΛΙΚΑ ΕΡΙΞΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΧΙΟ

ΧΙΟΣ : Νταλίκα που κινούταν στον Κάμπο παρέσυρε και έκοψε καλώδια ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να διακοπή το ρεύμα στη μισή Χίο. Στο σημείο έσπευσαν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εδώ και … [Read More...]

ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΔΕΥΑΝΧ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ – ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ

ΧΙΟΣ : Με την 491/2023 (Πρακτικό 21/22-8-2023) του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ αποφασίστηκε να γίνονται επιδόσεις με Δικαστικό Επιμελητή των διακαστικών αγωγών που ασκεί η ΔΕΥΑΧ σε καταναλωτές … [Read More...]