Εκλογές: Πράξη Πρώτη και Μοναδική | Γράφει ο Γεώργιος Φ. Ιερομνήμων

ΚΩΣ: Εκλογές σημαίνει ανανέωση, αναγέννηση, αισιοδοξία, ελευθερία, δικαιοσύνη. Σημαίνει τη στιγμή αποφάσεων κρίσιμων από τον υπέρτατο και κυρίαρχο λαό κάθε ευνομούμενου κράτους. Η προεκλογική περίοδος αποτελεί σημαντικό χρονικό διάστημα προς τη διαμόρφωση της τελικής απόφασης που θα υπάρξει μέσα στο φακελάκι της ψήφου. Σε μία τέτοια περίοδο βρισκόμαστε πλέον ύστερα από την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για εκλογές στις 21 Μαΐου 2023.

Νέο σύστημα στις εκλογές αυτές. Αυτό της Απλής Αναλογικής που εύλογα δημιουργεί την ανησυχία για επικείμενη ακυβερνησία, λόγω ενδεχόμενης αδυναμίας οποιουδήποτε κόμματος να συγκεντρώσει την απαραίτητη δεδηλωμένη, τουλάχιστον όπως παρουσιάζονται τα ποσοστά των κομμάτων σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις. Δεδομένων των παραπάνω συνθηκών, είναι λογική η συζήτηση που γίνεται σχετικά με ενδεχόμενους συνασπισμούς και συνεργασίες κομμάτων την επομένη των εκλογών με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Αρέσει σε κάποιους ή όχι είναι ορατό το ενδεχόμενο ο λαός να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας. Όταν το πρώτο κόμμα βρίσκεται, δημοσκοπικά πάντα μιλώντας , στο 30% οφείλουμε όλοι να λάβουμε το μήνυμα πως ο λαός δεν επιθυμεί να κυβερνήσει μόνο του αυτό το κόμμα.

Η κοινωνικοπολιτική μας παιδεία ως χώρα, μας έχει γαλουχήσει με τρόπο τέτοιο, ώστε να βλέπουμε επικείμενη ενδεχόμενη ακυβερνησία, αρνούμενοι να σκεφτούμε τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Παρουσιάζεται δηλαδή περισσότερο ως αδιέξοδο παρά ως ευκαιρία για κυβερνήσεις ευρύτερης αποδοχής. Η δημοκρατία τόσο ως θεσμός, όσο και ως πολίτευμα όμως, δεν περιορίζεται από αδιέξοδα. Λαμβάνει τις συνθήκες της δεδομένης ιστορικής συγκυρίας και χτίζει πάνω σε αυτές, εκμεταλλευόμενη το κάθε εμπόδιο που μπορεί να αντιμετωπίσει. Αυτή η μαγεία του δημοκρατικού πολιτεύματος επιτέλους ΠΡΕΠΕΙ να γίνει αντιληπτή από κάθε δημοκρατικό πολίτη, όχι μόνο σε αυτή τη χώρα όπου ζούμε, αλλά σε ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.
Οφείλουμε ως εκ τούτου καλπάζοντας προς την κάλπη να έχουμε στο νου μας ότι το ενδεχόμενο μίας μετεκλογικής κυβέρνησης συνεργασίας είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά και απόλυτα πραγματικό, αφού μία τέτοια κυβέρνηση υπό συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει μία κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής που να στηρίζεται από μεγαλύτερο ποσοστό του λαού. Μία και μοναδική επομένως εκλογική αναμέτρηση μπορεί να είναι αρκετή, συνεπώς ας μην προτρέχουμε σε διλήμματα για δεύτερες και τρίτες εκλογές. Με συνείδηση και σωφροσύνη στην κάλπη ο κάθε ένας από εμάς και με βάση την προσωπική του κρίση περί τα πράγματα και όλα θα πάνε καλά.

Latest..