Εντείνεται η κρίση στην κοινωνική μας ζωή

ΧΙΟΣ : Ζούμε σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την έλλειψη ειλικρίνειας και αναγκαίας αγωνιστικότητας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας ταλανίζουν.Στην πορεία της ζωής διδάσκεις και διδάσκεσαι, προσφέρεις και σου προσφέρουν, εμπιστεύεσαι και σε εμπιστεύονται. Συνεργαζόμαστε με τους συνανθρώπους μας για να επιτύχουμε επιθυμητούς στόχους. Όταν όμως η συνεργασία αυτή δεν βασίζεται σε ηθικές αρχές και εύλογους κανόνες δεν παράγονται θετικά αποτελέσματα. Προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα μιας ανθρώπινης σχέσης είναι η κατοχύρωση μιας αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Όσοι νομίζουν ότι με το ψέμα θα μπορέσουν να ξεγελάσουν τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, δεν πρέπει να ξεχνούν το γνωμικό ότι: “το ψέμα έχει κοντά ποδάρια”.
Οι κοινωνικές δράσεις συντελούν στην επίλυση προβλημάτων, που απασχολούν τους πολίτες και εξασφαλίζουν την ομαλή συμβίωσή μας. Είναι όμως αναγκαίο η συμμετοχή μας σε κάθε κοινή δραστηριότητα να βασίζεται στην αξιοπιστία, στην αποφασιστικότητα και στην ορθοκρισία.
Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε ένταση η έντονη παραβατικότητα με φαινόμενα άσκησης βιαιοπραγίας από παιδιά σε παιδιά, από νέους σε νέους, από άνδρες σε γυναίκες ή και το αντίθετο. Σε έξαρση παρατηρείται και το πολύ αρνητικό φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών από συγγενικά πρόσωπα ή από άτομα που εκμεταλλεύονται την παραμέληση των παιδιών από τις οικογένειές τους. Προβληματική είναι και η οπαδική βία που συνδέεται με το ποδόσφαιρο. Έκδηλη είναι και η ανησυχία μας για την αυξανόμενη σκληρή εγκληματικότητα με την αφαίρεση σε καθημερινή βάση ανθρώπινων ζωών. Τελευταία ζήσαμε και την απεχθή δολοφονία δύο νέων ανδρών από τους πεθερούς τους μπροστά στα εγγόνια τους. Τι άλλο πιο φρικιαστικό μπορεί να συμβεί;
Γενικά μπορεί να υποστηριχθεί ότι η κοινωνία μας διέρχεται μια σοβαρή κρίση, που εδράζεται στην ανικανότητα της πολιτείας να κατοχυρώσει την ευνομία στις σχέσεις των πολιτών με τις δημόσιες αρχές, στην ανάγκη για βελτίωση της παροχής της δημόσιας υγείας προς τους πολίτες και στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου παιδείας στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι όμως αναγκαίο να επισημανθεί και η ατομική ευθύνη του καθενός μας στην ευπρεπή λειτουργία μας τόσο μέσα στην οικογένειά όσο και στον κοινωνικό χώρο.
Μπορούμε να αγωνιστούμε ώστε σε όλους τους τομείς της ζωής να επικρατεί η αξιοκρατία, η ειλικρίνεια, η αλληλεγγύη, η δικαιοπραξία, ο σεβασμός του άλλου, η ευπρέπεια, η αγάπη και η αλληλοκατανόηση.

Latest..

Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Ή θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας διάλεξε η TUI ή θέλουμε να πείσουμε τους άλλους ότι μας διάλεξε η TUI ή αυτή η συνεργασία ήταν προδιαγεγραμμένη …»

ΚΩΣ: Ανακοίνωση  της Παράταξης  «Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο»  «Ή  θέλουμε να πιστεύουμε ότι μας  διάλεξε η … [Read More...]