ΧΙΟΣ :
Με μια πρώτη ματιά συμπεραίνουμε τα εξής:
Ο κ. Ζαφειράτος, που είναι η βασική φωνή του ΥΠΕΝ γράφει όσα έγραψε και στην δημόσια διαβούλευση, στα οποία έχουμε απαντήσει επανειλημμένα με αρθρογραφία εδώ αλλά και στις τοποθετήσεις μας στις πρόσφατες εκδηλώσεις.
Οι υπόλοιποι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΝ μιλούν με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς, τα ίδια δλδ που είχαν πει και στο Ομήρειο, τα οποία ο καθηγητής Καλογεράκης του Πολυτεχνείου Κρήτης είχε πει πολύ εύστοχα στο δημοτικό συμβούλιο ότι “όλα είναι ωραία στα χαρτιά”.
Επίσης, οι καθηγητές που έχουν κληθεί να απαντήσουν, στα περισσότερα των ερωτημάτων απαντούν ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να απαντήσουν τίποτε, πλην ενός καθηγητή, που μιλάει σαφέστατα για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ενέχει η εξόρυξη.
Όλοι οι άλλοι κινούνται σαφώς στην οδό που ο καθηγητής του ΑΠΘ Σαράντος Δημητριάδης σε πρόσφατο άρθρο του αναφέρει ως προσφιλή πρακτική του ΥΠΕΝ: ας δούμε βρε αδερφέ τι έχουμε, δεν χάνουμε και τίποτα, ενώ είναι όλα προαποφασισμένα ερήμην των τοπικών κοινωνιών, που τις παραπλανούν με δήθεν ωραία λόγια και υποθέσεις, δηλαδή στο ότι η πολυεθνική που θα πάρει τη δουλειά, θα κάνει πρώτα έρευνα και αν προκύψει κοίτασμα συμφέρον, τότε θα προβεί σε εκμετάλλευση. Παρόλα αυτά η σύμβαση υπογράφεται εξαρχής για έρευνα και εκμετάλλευση, δίχως να μπορούν να δοθούν εγγυήσεις, ούτε καν εκτιμήσεις και πληροφορίες στους κατοίκους και δίχως να υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας, την οποίαν οι απαντήσεις των καθηγητών κρίνουν ως απαραίτητη για να ξεκινήσει μια εξόρυξη.
Τέλος, ως χιούμορ μπορεί μόνο να εκληφθεί η απάντηση του ΕΑΓΜΕ που λέει ότι ένας λόγος που η σύμβαση υπογράφεται, όπως λέει ο νόμος, κατά αυτόν τον τρόπο, δηλαδή για έρευνα και εκμετάλλευση, είναι διότι αυτό συμφέρει το δημόσιο, αφού αν δεν προκύψει κοίτασμα αξιόλογο, όλα τα έξοδα της άκαρπης έρευνας θα τα έχει πληρώσει ο ιδιώτης!