ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ

ΧΙΟΣ :
Η Αδελφότητα Ψαριανών εξέδωσε την παρακάτω επιστολή:

“Με έκπληξη ενημερωθήκαμε, χθες, για τα νέα δρομολόγια του πλοίου που ενώνει το νησί μας με τον Πειραιά, για το επόμενο διάστημα και όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Και ενώ είναι αναμενόμενο λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν στο λιμάνι της Χίου, το πλοίο να προσεγγίζει πρώτα τα Μεστά και μετά τα Ψαρά αυξάνοντας βέβαια την ώρα του ταξιδιού από επτά με επτά μισή ώρες σε εννέα με εννιά μισή, αυτό που παραμένει εντελώς ακατανόητο είναι πως την καλοκαιρινή περίοδο αλλάζει το δρομολόγιο της Παρασκευής και μεταφέρεται για Σάββατο βράδυ. Πέρσι το πλοίο έφευγε το πρωί του Σαββάτου από τον Πειραιά και έτσι οι επισκέπτες του νησιού μας που ήθελαν να έρθουν για Σαββατοκύριακο είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Ένας στόχος που έχουν θέσει οι επιχειρήσεις του νησιού είναι τα ψαρά να γίνουν ένας προορισμός Σαββατοκύριακου. Φυσικά όπως και πάλι είχε διαμαρτυρηθεί η Αδελφότητα το ιδανικό θα ήταν το καράβι να συνεχίσει όπως κάνει όλο το χρόνο να φεύγει από το λιμάνι του Πειραιά την Παρασκευή το βράδυ ώστε να έχουν οι επισκέπτες μας την δυνατότητα να περάσουν δύο ολόκληρες μέρες στα Ψαρά επιστρέφοντας την Κυριακή. Κάτι που συνέβαινε 3-4 χρόνια πριν και μάλιστα με πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο σε πέντε μισή ώρες. Τα φετινά όμως δρομολόγια πραγματικά αποτελούν ταφόπλακα για αυτόν το στόχο. Τα Ψαρά με την ελάχιστη τουριστική περίοδο, των 20 με 30 ημερών, περιμένουν αυτές τις ευκαιρίες σύντομων εκδρομών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του νησιού μας να συνεχίσουν να λειτουργούν. Ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν να ζουν στο νησί μας.

Αγαπητοί μου τα Ψαρά την τελευταία δεκαετία έχουν χάσει επίσημα το 15% του πληθυσμού τους, ανεπίσημα δε πολύ παραπάνω. Η φράση είναι «ζήτημα επιβίωσης» δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα που το βάζουμε για να προκαλέσουμε το κοινωνικό συναίσθημα. Είναι η αλήθεια που βιώνουμε. Και για την ερήμωση των Ψαρών είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι τόσο εμείς με τις λάθος πολιτικές επιλογές μας όσο και εσείς με την αδιαφορία σας.

Ζητάμε λοιπόν από την εταιρεία να επανασχεδιάσει το δρομολόγιο φέρνοντας το, ιδανικότερα, σε αυτό που ίσχυε τα προηγούμενα 3-4 έτη. Γνωρίζουμε ότι γίνεται και δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Όπως ακριβώς έγινε ο επαναπρογραμματισμός λόγω των έκτακτων συνθηκών στο λιμάνι της Χίου μπορεί να γίνει ξανά και ο ζητούμενος επανασχεδιασμός. Με δεδομένο δε ότι λόγω της προσέγγισης του πλοίου στα Μεστά μειώνεται το κόστος της εταιρείας από τα λιγότερα συνολικά μίλια που καλύπτονται.

Καλούμε, επίσης, το Υπουργείο να βάλει την επιβίωση των νησιών μας πάνω από οτιδήποτε άλλο. Γνωρίζουμε της ευαισθησίες σας όμως αυτές δεν πρέπει να περιορίζονται σε απλόχερες χρηματοδοτήσεις αλλά να επεκτείνονται και σε πραγματικές πολιτικές.

Ευελπιστούμε ότι οι αιτήσεις μας θα βρουν ευήκοα ώτα σύντομα.”

Latest..

Τρεις ανήλικες απέδρασαν από το σπίτι της μητέρας τους στον Βόλο – Τις κρατούσε σε «ομηρία» – Επέστρεψαν στον πατέρα τους στη Ρόδο

ΚΩΣ: Σε δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου μια 40χρονη γυναίκα για αρπαγή ανηλίκων – Δεν τις επέστρεψε ποτέ στον πατέρα … [Read More...]

Ιατρικός Σύλλογος Κω: Είναι γνωστό ότι τα λαϊκά δικαστήρια αποπροσανατολίζουν και φανατίζουν δημιουργώντας έντονο αίσθημα ανασφάλειας.

ΚΩΣ: Είναι γνωστό ότι τα λαϊκά δικαστήρια αποπροσανατολίζουν και φανατίζουν δημιουργώντας έντονο αίσθημα ανασφάλειας. Οι ιατροί γνωρίζουμε έμπρακτα ότι λύσεις στα προβλήματα … [Read More...]