Ερευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για το βίντεο από τη Λέσβο

ΛΕΣΒΟΣ:

Στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) ανετέθη η έρευνα για το βίντεο που έφεραν στη δημοσιότητα οι New York Times, στο οποίο καταγράφονται μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται στη Λέσβο, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε σχεδία από την Ελληνική Ακτοφυλακή.Η έρευνα διατάχθηκε από την αρμόδια επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ιλβα Γιόχανσον, όπως η ίδια δημοσιοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter. «Οι υπηρεσίες μου απέστειλαν επίσημο αίτημα στις ελληνικές αρχές να διερευνηθεί πλήρως και ανεξάρτητα το περιστατικό», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο να δοθεί κατάλληλη συνέχεια από τις ελληνικές αρχές, με βάση επίσης τον νέο ανεξάρτητο μηχανισμό παρακολούθησης».
Για το επίμαχο βίντεο ρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι για το συμβάν έχει διαταχθεί έρευνα. «Παίρνω αυτό το περιστατικό πολύ σοβαρά. Ηδη ερευνάται από την κυβέρνησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χθες, κυβερνητικά στελέχη που ρωτήθηκαν σχετικά διευκρίνισαν ότι η έρευνα για το περιστατικό που ανέδειξαν οι New York Times ανετέθη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ). Πηγές από την ΕΑΔ επιβεβαίωσαν ότι έλαβαν εντολή έρευνας και σημείωσαν ότι την ενεργοποίησή τους για τον έλεγχο του συμβάντος ζήτησε ταυτόχρονα και η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μπεάτε Γκμίντερ.
Η ΕΑΔ είχε και στο παρελθόν διεξαγάγει έρευνα για καταγγελλόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο.
Αφορμή για την έρευνα είχαν αποτελέσει δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και το πόρισμα της ΕΑΔ είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022. Στο σχετικό δελτίο Τύπου η Ανεξάρτητη Αρχή σημείωνε ότι «δεν επιβεβαιώθηκαν τα διαλαμβανόμενα στο συγκεκριμένο δημοσίευμα περί άτυπων αναγκαστικών επιστροφών».

Latest..

Λήμνος : Χωρίς τραυματισμούς το τροχαίο στο Μούδρο….με σοβαρές υλικές ζημιές .(φωτο)

ΛΗΜΝΟΣ: Χωρίς τραυματισμούς αλλά με σοβαρές υλικές ζημιές το τροχαίο πριν από λίγο στην επαρχιακή οδό Μύρινας Μούδρου λίγο έξω από το Μούδρο. Στο ατύχημα ενεπλάκησαν τρία οχήματα , … [Read More...]

Συμβαίνει τώρα : Τροχαίο στον Μούδρο με τρία αυτοκίνητα …. ευτυχώς χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς.

ΛΗΜΝΟΣ: Ατύχημα πριν από λίγη ώρα στην επαρχιακή οδό  προς Μούδρο στο ύψος του καταστήματος “Μακρή” .Πληροφορίες αναφέρουν για εμπλοκή τριών οχημάτων, αλλά ευτυχώς χωρίς … [Read More...]