ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΟ AΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΜΑΛΑΦΗ

ΧΙΟΣ :
Το Εργατικό Κέντρο Χίου εξέφρασε με επιστολή του την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024. Η επιστολή απευθυνόταν στον Δήμαρχο Χίου, κ. Γιάννη Μαλαφή, με κοινοποίηση στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κλέαρχο Χρύση, και τις δημοτικές παρατάξεις.

Στην επιστολή, το Εργατικό Κέντρο Χίου υπογραμμίζει ότι η Κυριακή είναι ημέρα αργίας και ανάπαυσης, αφιερωμένη στις οικογένειες των εργαζομένων, ένα δικαίωμα που κερδήθηκε με αγώνες και δεν πρέπει να αφαιρεθεί. Το Κέντρο κατηγορεί τον νόμο του πρώην υπουργού εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επιτρέπει στους Δημάρχους να αποφασίζουν για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σε συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους, χαρακτηρίζοντας τις αιτιολογίες για αυτές τις αποφάσεις ως «γελοίες».

Η Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 συμπίπτει με τις ευρωεκλογές, και το Εργατικό Κέντρο Χίου τονίζει ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα παρεμποδίσει τους εργαζόμενους από το να ασκήσουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να ψηφίσουν. Επιπλέον, αναφέρεται στις αρνητικές συνέπειες που είχαν πρωτοβουλίες όπως οι «μαύρες Παρασκευές», «λευκές νύχτες» και «γαλάζιες Κυριακές», οι οποίες, σύμφωνα με το Κέντρο, δεν ωφέλησαν τους εργαζόμενους αλλά εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των λίγων και αύξησαν τα κέρδη τους.

Το Εργατικό Κέντρο Χίου υποστηρίζει κάθε πρόταση ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και καλεί τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να μην λάβουν απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 9 Ιουνίου 2024.

«Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχείρια κανενός», καταλήγει η επιστολή, επισημαίνοντας ότι αναμένουν τις ενέργειες του Δήμου και είναι διαθέσιμοι για περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τη άποψή μας για το ενδεχόμενο της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 9/6/2024.
Το Εργατικό Κέντρο Χίου είναι και θα είναι αντίθετο στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η Κυριακή είναι ημέρα αργίας, ανάπαυσης, ημέρα που κάθε εργαζόμενος δικαιούται να το αφιερώσει στην οικογένειά του. Αποτελεί ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με κόπο, αγώνα και αίμα και δεν αφαιρείται.
Έχουμε ήδη καταδικάσει τον νόμο του πρώην υπουργού εργασίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη που δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε Δήμαρχο σε συνεννόηση με τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους να αποφασίζουν με διάφορες γελοίες δικαιολογίες το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές με ότι επακόλουθο μπορεί να επιφέρει κάτι τέτοιο στα φαινόμενα της μαύρης εργασίας και των μαύρων συμφερόντων.
Η Κυριακή 9 Ιουνίου 2024 είναι η μέρα των ευρωεκλογών όπου ο κάθε πολίτης έχει το συνταγματικό του δικαίωμα να ασκήσει τα εκλογικά του καθήκοντα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων παρεμποδίζεται ακόμα και αυτή η ελευθερία του εργαζόμενου.
Τα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, μαύρες Παρασκευές, λευκές νύχτες, γαλάζιες Κυριακές κανένα όφελος δεν επέφεραν στους εργαζόμενους αλλά εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των λίγων που αυξάνουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενοι τους εργαζόμενους και θυμίζοντας εποχές από ήλιο σε ήλιο…
Ως Εργατικό Κέντρο στηρίζουμε οποιαδήποτε πρόταση είναι ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και καλούμε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο να μη λάβετε καμιά τέτοια απόφαση για την Κυριακή της 9ης Ιουνίου 2024.
Οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχείρια κανενός.
Είμαστε σε αναμονή των ενεργειών σας και στη διάθεσή σας για περεταίρω διευκρινίσεις.

Latest..

Νέα Αριστερά: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην πληρωμή ενισχύσεων στους νησιώτες κτηνοτρόφους»

ΛΕΣΒΟΣ:  Η Νέα Αριστερά κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης στους κτηνοτρόφους των νησιών μας.Προς κκ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και … [Read More...]