Ερώτηση ΚΚΕ: Για την παροχή αυξημένου επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό

ΚΩΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
 
Θέμα: Για την παροχή αυξημένου επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, για όλο το διάστημα της ανεργίας και χωρίς καθυστερήσεις.
Με το τέλος της τουριστικής σεζόν, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού επιστρέφουν στην ανεργία. Οι αντεργατικοί νόμοι έχουν περιορίσει, σε ελάχιστους μήνες κάθε χρόνο, το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον τουρισμό δικαιούνται μόνο τρεις μήνες επίδομα ανεργίας, το οποίο δεν μπορεί ούτε στο ελάχιστο να καλύψει τις ανάγκες τους. Η αξιοπρεπής ζωή, η ανάγκη για φαγητό, για θέρμανση, οι οξυμένες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, δε σταματούν τον χειμώνα. Ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας που το εργατικό-λαϊκό εισόδημα βρίσκεται στο στόχαστρο, οι άνεργοι βρίσκονται σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.
Η ανεργία δεν είναι επιλογή των χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις, σε τουριστικές περιοχές όπου η εποχικότητα είναι μονόδρομος για αυτούς, καθώς η οικονομία στις περιοχές αυτές είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τον τουρισμό. Δεν είναι επιλογή των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο να βρίσκονται για μήνες στην ανεργία, να αναγκάζονται να «παγώνουν» τις ανάγκες τους ή να στερούνται και τα βασικά για την επιβίωσή τους μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά.
Επιπλέον, ακόμα και τώρα, πάνω από ένα μήνα από το τέλος της τουριστικής σεζόν, ιδιαίτερα στην Κρήτη,  οι αιτούντες το επίδομα ανεργίας καθυστερούν να το πάρουν λόγω της έλλειψης προσωπικού στις υπηρεσίες ΔΥΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην πληρώνονται την πρώτη δόση μέχρι τις γιορτές.
Οι εποχιακά εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού αλλά και συνολικά οι άνεργοι θα πρέπει να στηριχθούν. Η «σεζόν» μίας χρονιάς δεν εξασφαλίζει σε κανέναν εργαζόμενο στον κλάδο του τουρισμού ότι θα έχει χρήματα στην «άκρη» για να ζήσει τους επόμενους μήνες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να δοθεί επίδομα ανεργίας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, μέχρι να αρχίσουν ξανά να εργάζονται.
– Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
– Να μην μείνει κανένας από τους εποχικά εργαζόμενους χωρίς εισόδημα στις γιορτές, λόγω καθυστέρησης καταβολής του επιδόματος ανεργίας.
– Άμεση στελέχωση των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ για την εξυπηρέτηση όλων των ανέργων.
Οι Βουλευτές
Συντυχάκης Μανώλης
Κατσώτης Χρήστος
Αμπατιέλος Νίκος
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας

Latest..

Παρουσίαση πρότασης χαρακτηρισμού του Ασπρομύτικου Φασολιού Λήμνου ως προϊόν Π.Ο.Π Τρίτη 25 Ιουνίου στις 19.30 στην “Αποθήκη” στο Λιμάνι της Μύρινας

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Έκτακτο – Φωτιά στη Μόρια

ΛΕΣΒΟΣ: Φωτιά στη Μόρια, σε κοντινή απόσταση από το νεκροταφείο του χωριού, ξέσπασε πριν από λίγη ώρα, σηκώνοντας στο πόδι την Πυροσβεστική και τα εναέρια μέσα … [Read More...]

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΡΩΜΑ ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ : Πραγματοποιήθηκαν χθες, Τρίτη 18 Ιουνίου, με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της δράσης «Άρωμα Χίου» στο Σύνταγμα, που υλοποιεί το Επιμελητήριο Χίου για 3η συνεχή χρονιά, με … [Read More...]

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΠΕ ΧΙΟΥ

ΧΙΟΣ : Αγαπημένοι μας αποφοιτήσαντες μαθητές, Έφτασε λοιπόν η αποφοίτησή σας. Κάτι που περιμένατε καιρό, μια μέρα που την είχατε ονειρευτεί πολλές φορές. Είναι μια στιγμή - … [Read More...]