Eρώτηση Νικητιάδη – Χριστοδουλάκη στη Βουλή για το πρόβλημα με τα καταστήματα της Σύμης και άλλων μικρών νησιών.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Το σημαντικό ζήτημα που προέκυψε σε επαγγελματίες εστίασης στη Σύμη που βρέθηκαν σύμφωνα με την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου να κατηγορούνται ότι καταπατούν το νόμο περί αιγιαλού και κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή, φέρνουν  με σχετική ερώτηση του στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης με επισπεύδοντα βουλευτή το Γιώργο Νικητιάδη. Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη καθώς και  Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη κατατέθηκε τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου.
Επαγγελματίες της Σύμης που χρόνια ασκούν εμπορική δραστηριότητα στο «Γυαλό» και έχουν μισθώσει συμφώνως με το Δήμο τμήμα μπροστά από τις επιχειρήσεις τους καλούνται να απομακρύνουν τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν. Σύμφωνα με την ερώτηση «μπορεί να διαπιστωθεί ευκόλως με μια αυτοψία, δεν πρόκειται για παραλία ή αιγιαλό, αλλά για επέκταση ουσιαστικώς του λιμανιού στην οποία μάλιστα υπάρχουν καβοδέτες για σκάφη. Ως εκ τούτου δεν υφίσταται ζήτημα περί 5 μέτρων καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπάρχει παραλία». Άλλωστε οι επισκέπτες της Σύμης και άλλων νησιών γνωρίζουν τις τοπικές γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών.
Προφανώς υπάρχει κενό στη νομοθεσία τι είναι αιγιαλός και τι όχι, ή υπάρχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου από τις δημόσιες υπηρεσίες. Παραλλήλως είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να τηρηθεί η σχετική νομοθεσία και να υπάρξει τιμωρία καταπατητών και καταχραστών δημόσιας γης και παραλιών.
Τα καταστήματα αυτά δεν βρίσκονται σε παραλία ή αιγιαλό, αλλά σε λιμάνι και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο νόμος να ξεχωρίζει τις δυσδιάκριτες πολλές φορές περιπτώσεις.  Οι επαγγελματίες της Σύμης και πολλών άλλων μικρών νησιών, ασκούν νόμιμα για πολλά έτη την εμπορική τους δραστηριότητα για την οποία όπως και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έχουν συνάψει συμβάσεις μίσθωσης με τις τοπικές αρχές. Η άμεση εφαρμογή των εντολών της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, θα προκαλέσει νέκρωση στο μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων που βρίσκονται στο λιμάνι της Σύμης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί  τι προτίθενται να κάνουν για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε επαγγελματίες που δεν αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα στην παραλία αλλά στα λιμάνια και στις προεκτάσεις τους, να μην αντιμετωπίζονται από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ως παράνομοι και να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκρινίσεις της νομοθεσίας και αν εξετάζεται προσωρινώς αναστολή  των αποφάσεων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου μέχρι την διευκρίνηση ή αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να μη νεκρώσει το μεγάλο τμήμα της αγοράς της Σύμης και πιθανώς και άλλων μικρών νησιών.

Latest..

4 χρόνια πέρασανε από την σύγκρουση με τα ΜΑΤστον Καράβα. Ποιός ήταν ο ρόλος του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη.(Βίντεο)

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Υπαίθριο εμπόριο: Καταγραφή αδειούχων πωλητών στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά»

ΙΚΑΡΙΑ: Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοικτή Αγορά» (Ο.Π.Σ.Α.Α.) Ενημερώνουμε τους κατόχους άδειας, παραγωγού ή … [Read More...]