Σε εξέλιξη η αποκατάσταση του εμβληματικού βοτσαλωτού στο Επαρχιακό Μέγαρο Καλύμνου – Ενημέρωση από Έπαρχο και υπεύθυνη συντήρησης (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του μοναδικού βοτσαλωτού στο αίθριο του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου, ενός ιστορικού κτηρίου που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η παρέμβαση υλοποιείται από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΥΠΠΟ για το 2025, έπειτα από σχετικό αίτημα του Επάρχου Καλύμνου, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.
Το Kalymnos News βρέθηκε σήμερα Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2025 στον χώρο των εργασιών, όπου παρευρίσκονταν ο Έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, η προϊσταμένη του Τμήματος Συντήρησης Νεωτέρων Μνημείων και Έργων Τέχνης Δωδεκανήσου Νεκταρία Δασακλή και το συνεργείο συντηρητών.
Ο Μανώλης Μουσελλής τόνισε ότι στόχος είναι «η αποκατάσταση του βοτσαλωτού στην προτέρα του κατάσταση και η παράδοσή του στις επόμενες γενιές», επισημαίνοντας ότι το Επαρχιακό Μέγαρο πλησιάζει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να μεταφερθεί το ΚΕΠ από τον χώρο του Μεγάρου, ώστε να προστατευθεί το βοτσαλωτό από τη φθορά που προκαλεί η συνεχής διέλευση των πολιτών.
Από την πλευρά της, η Νεκταρία Δασακλή χαρακτήρισε το βοτσαλωτό «ένα εξαιρετικό δείγμα της ιταλικής περιόδου, κατασκευασμένο από Έλληνες τεχνίτες με βότσαλα που προέρχονται από τη Ρόδο». Όπως εξήγησε, οι φθορές οφείλονται τόσο στη χρήση και στα όμβρια ύδατα όσο και σε παλαιότερες παρεμβάσεις με ακατάλληλα υλικά. Σήμερα, η αποκατάσταση γίνεται βάσει εγκεκριμένης μελέτης του Υπουργείου Πολιτισμού, με τα σωστά υλικά, ώστε το μνημείο να αναδειχθεί και να διαφυλαχθεί για το μέλλον.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στη σημασία της διαρκούς συντήρησης, επισημαίνοντας ότι «η προστασία ενός μνημείου δεν σταματά με την ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά απαιτεί συνεχή φροντίδα».
Τόσο ο Έπαρχος όσο και η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, χάρη στην οποία υλοποιούνται σημαντικά έργα αποκατάστασης στην Κάλυμνο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις θυρεούς του Μεγάρου και το αρχοντικό Βουβάλη, που αναμένεται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης μέχρι το τέλος του έτους.
Η συντήρηση του βοτσαλωτού στο Επαρχιακό Μέγαρο αποτελεί ακόμη ένα βήμα στην προσπάθεια να διαφυλαχθεί η ιστορική ταυτότητα του νησιού, ώστε να παραδοθεί ακέραιη στις επόμενες γενιές
Δείτε το video που επιμελήθηκαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς
Εργασίες αποκατάστασης στο βοτσαλωτό του Επαρχιακού Μεγάρου στην Κάλυμνο.
Watch this video on YouTube

Latest..

«Καμπανάκι» ΕΛΣΤΑΤ: Η Ελλάδα χάνει πληθυσμό – Στη Λέσβο μείωση 524 ατόμων μέσα σε ένα χρόνο!

ΛΕΣΒΟΣ: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού της Ελλάδας το 2024, που αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο τη δημογραφική καθίζηση … [Read More...]

Όταν ο γείτονας κάνει ληστεία και σε συλλαμβάνουν κι εσένα – Η τραγωδία των “Βιολογικών 2024” και η Ελλάδα της ανικανότητας

ΛΕΣΒΟΣ: Ας πάρουμε ένα απλό, αλλά αποκαλυπτικό παράδειγμα.Ο γείτονάς σας κάνει μια ένοπλη ληστεία σ’ ένα κατάστημα της περιοχής. Η Αστυνομία τον συλλαμβάνει — και, λίγο μετά, … [Read More...]

Ο Τραμπ καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, λέγοντας ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για ειρήνη

ΛΕΣΒΟΣ: Η Χαμάς δήλωσε χθες Παρασκευή βράδυ έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και τον … [Read More...]