Φαινόμενα Προσωπολατρίας

ΧΙΟΣ : Η Προσωπολατρία συνήθως εμφανίζεται σε δικτατορικά καθεστώτα. Είναι η λατρεία που δείχνουν οι άνθρωποι σ ένα πρόσωπο, σ έναν ηγέτη. Τον ηρωοποιούν, τον ακολουθούν πιστά, και συμφωνούν σε όλα, μα σε όλα μαζί του.Ο Στέφανος Κασσελάκης τον Σεπτέμβριο του 2023 κέρδισε μια εσωκομματική εκλογή και έχει την υποχρέωση να υπηρετήσει το κόμμα από την θέση του Προέδρου.
Ο καινούργιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ώρες ώρες συμπεριφέρεται λες και έχει κερδίσει τις Αμερικανικές εκλογές, μάλλον τα έχει μπερδέψει λιγάκι. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δεν υπηρετεί αλλά εξυπηρετεί τις δικές του φιλοδοξίες μέσω του κόμματος.
Το σοβαρό ζήτημα που κατά τη γνώμη μου έχει προκύψει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν είναι τόσο η τακτική και τα σχέδια του Στέφανου Κασσελάκη, όσο ότι η βάση του κόμματος έχει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αλλάξει.
Το διαπίστωσα και στο τελευταίο συνέδριο αλλά και όλους αυτούς τους μήνες, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και έπειτα, που παρακολουθώ τις εξελίξεις και τις παρεμβάσεις.
Ξαφνικά όποιος διαφωνήσει με τον Πρόεδρο βαφτίζεται από τους ένθερμους οπαδούς της ηγεσίας ως αποστάτης, προδότης, ξεπερασμένος, ξύλινος, υπονομευτής της ενότητας, και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο.
Ξαφνικά ο διάλογος και η ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων κινδυνεύουν να ενοχοποιηθούν.
Δεν θα ξεχάσω το τελευταίο συνέδριο, οπαδικές νοοτροπίες, φαινόμενα προσωπολατρίας, φωνές που έπνιγαν την αντιπρόταση.
Λίγες ώρες πριν το συνέδριο, ο φυσικός ηγέτης της παράταξης μας Αλέξης Τσίπρας, διακριτικά έριξε λίγο φως και προσπάθησε να μας δείξει ποιον δρόμο έπρεπε να ακολουθήσουμε εκείνη τη χρονική στιγμή. Εμείς όμως επιλέξαμε να τον αγνοήσουμε.
Διαβάζω αρκετά σχόλια και παρεμβάσεις, φαίνεται πως κάποιοι ξεχνούν γρήγορα και ίσως προσπαθούν να κάνουν και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ξεχάσει. Νιώθω ότι έχουμε πλέον να κάνουμε με ‘νεοπροεδρικούς’ που μετά την αλλαγή ηγεσίας έπαψαν να είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και απλώς βρήκαν χώρο για να ζήσουν το όνειρο τους.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η κριτική μου αυτή δεν υποδηλώνει καμία υποστήριξη στην διασπαστική κίνηση των ανθρώπων που σχημάτισαν την Νέα Αριστερά και έκαναν ζημιά στην Αξιωματική Αντιπολίτευση κλέβοντας τις έδρες.
Το κόμμα μου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το μέλλον αυτής της παράταξης αγωνιώ και για μια κυβερνώσα Αριστερά που θα είναι πραγματικά κυβερνώσα και πραγματικά Αριστερά.
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το μόνο θετικό είναι οι τεράστιες απώλειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχασε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, το αλαζονικό 41% εξαφανίστηκε, και ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα της δικής του αντικοινωνικής πολιτικής.
Από κει και πέρα όμως, η τεράστια αποχή που είναι καμπανάκι για όλο το πολιτικό σύστημα, και ο κατακερματισμός της Προοδευτικής αντιπολίτευσης, μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν για το μέλλον της χώρας και των πολιτών.
Ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά καραδοκούν και στην Ελλάδα όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει χρέος να ενώσει πολιτικές δυνάμεις, να συσπειρώσει προοδευτικές κινήσεις, και να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο προοδευτικό αναπτυξιακό και κοινωνικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την χώρα. Αυτό το τελευταίο ήδη το κάνει.
Η παράταξη μας πρέπει να απελευθερωθεί από τον πειρασμό της Προσωπολατρίας και από την ασθένεια των διασπάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνήθιζε να λέει, ‘ερχόμαστε από μακριά και θέλουμε να πάμε μακριά’.
Απέναντι στη κυβέρνηση Μητσοτάκη που επαναφέρει όλες εκείνες τις παθογένειες που είχαν χρεοκοπήσει τη χώρα, έχουμε την υποχρέωση να γίνουμε η εναλλακτική πρόταση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και επίσης δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για αλαζονεία και προσωπικές επιδιώξεις.
Τις επιτυχίες δεν θα τις φέρει ένας Μεσσίας. Οι επιτυχίες θα είναι αποτέλεσμα ιδεών και πολιτικών εφαρμογών.
Ισίδωρος Λως Μέλος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου

Latest..