FEELHELLAS: Η ΧΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΑΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

ΧΙΟΣ : “Η άνοιξη στο νησί φαντάζει ιδανική, λόγω του Κάμπου, των επιβλητικών αρχοντικών και των πετρόχτιστων χωριών του, τα Μαστιχοχώρια.
Μπορείτε να επισκεφτείτε στο νησί ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια του Βορείου Αιγαίου: τη Νέα Μονή Χίου που ιδρύθηκε το 1042 από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ’ τον Μονομάχο, εκεί όπου βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Αξίζει ιδιαίτερα να παρακολουθήσετε την Τελετή του Νιπτήρος και την Ανάσταση. Στην είσοδο της Μονής, σε ειδικό χώρο, βρίσκεται το Οστεοφυλάκιο με κρανία μαρτύρων από τη Μεγάλη Σφαγή της Χίου το 1822.
Οι αμέτρητες εκκλησιές, τα βυζαντινά μοναστήρια και τα ξωκλήσια ενισχύουν τη θρησκευτική ατμόσφαιρα και το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι Επιτάφιοι στολίζονται μεγαλοπρεπώς, ενώ η περιφορά τους συνοδεύεται από φλογισμένους φανούς που φωτίζουν τον ουρανό. Στη Χώρα οι Επιτάφιοι των μεγάλων εκκλησιών συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό σκηνικό.
Το Πάσχα στη Χίο θα βιώσετε μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία στον Βροντάδο, λόγω του εθίµου του ρουκετοπόλεμου, ένα παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκική κατοχή. Από τα αυτοσχέδια κανονάκια που έφτιαχναν οι ενορίτες σήμερα έχουμε τις αυτοσχέδιες ρουκέτες, βεγγαλικά φτιαγμένα από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι, οι οποίες προετοιμάζονται αμέσως μετά το Πάσχα για να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου την ώρα που οι καμπάνες θα σημάνουν χαρμόσυνα την Ανάσταση, από τις εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής στο Βροντάδο εκτοξεύονται ρουκέτες και πυροτεχνήματα με στόχο ο ένας την ενορία του άλλου.
Στη Χίο δεν συνηθίζεται η μαγειρίτσα και ο οβελίας, αλλά μπορείτε να γευτείτε τη σούπα αυγολέμονο, τα πουλερικά, το κοκκινιστό κρέας και τα ντολμαδάκια.”

Latest..

Και πάλι δια χειρός Μαρίας Σαρρή-Μπελλέ ο επιτάφιος Αγιου Ισίδωρου Βροντάδου. Με την μεγάλη βοήθεια πάλι των κοριτσιών της ενορίας!

ΧΙΟΣ : Και πάλι δια χειρός Μαρίας Σαρρή-Μπελλέ ο επιτάφιος Αγιου Ισίδωρου Βροντάδου. Με την μεγάλη βοήθεια πάλι των κοριτσιών της ενορίας! | … [Read More...]

Ευρωεκλογές: Σε θέσεις μάχης τα κόμματα της αντιπολίτευσης – Ξεκινούν τις περιοδείες τους οι πολιτικοί αρχηγοί

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

Λαμπροτρίτη γιορτάζει το νησί μας – Γιορτάζουν οι Θαυματουργοί μας Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη !!!

ΛΕΣΒΟΣ: Η πρώτη μεγάλη γιορτή στο νησί μας μετά το ΠάσχαΓιορτάζουμε την Τρίτη του Πάσχα 7 Μαΐου 2024 την μνήμη  των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ας πούμε λίγα … [Read More...]