27 ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΩΣ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO

ΧΙΟΣ : Χαρακτηριστικά παγχιακού αιτήματος λαμβάνει η πρόταση σχεδιασμού και οργάνωσης της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως ενιαίο Γεωπάρκο, με απώτερο σκοπό την ένταξή του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Σε μία πρωτοφανή για τη Χίο κίνηση, 27 οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών και τοπικές επιχειρήσεις του νησιού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζουν τη σημασία και τα πιθανά οφέλη από μία ενδεχόμενη αναγνώριση των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Χίου ως Γεωπάρκο από την UNESCO και δηλώνουν συμπόρευση στο εγχείρημα αυτό, που στόχο έχει την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Έχοντας γίνει αποδέκτες πληροφοριών αναφορικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως ενιαίο γεωπάρκο, με προοπτική την μετέπειτα ένταξή του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Τα Γεωπάρκα της UNESCO είναι περιοχές με γεωλογική κληρονομιά διεθνούς σημασίας, την οποία αξιοποιούν, σε συσχέτιση με όλες τις άλλες πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, η UNESCO με τον θεσμό των Γεωπάρκων στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, στην πολιτιστική
ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.

Τα νησιά μας, με την πλούσια γεωφυσική ποικιλότητά τους, τα ιστορικά τους μνημεία και τον πολιτισμό τους, δύναται να αποκομίσουν οφέλη από μία ενδεχόμενη κήρυξή τους ως Γεωπάρκο από την UNESCO. Σε αυτή την περίπτωση, η Χίος, οι Οινούσσες και τα Ψαρά θα προβληθούν στην παγκόσμια κοινότητα ως τόποι με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα, προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και τον πολιτισμό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Ο γεωτουρισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση τόσο σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, όσο και σε νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία, την έρευνα και την ανάδειξη του γεωφυσικού και πολιτιστικού αποθέματος.

Μια ενδεχόμενη ένταξη της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι σύμφωνη με τις αρχές μας και γι’ αυτό συντασσόμαστε στην προσπάθεια αυτή και ευελπιστούμε για την ευτυχή κατάληξή της. Το «Γεωπάρκο UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών» δεν θα είναι απλώς ένας διακριτικός τίτλος, αλλά θα είναι μία σημαντική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και εχέγγυο ότι η Χίος, οι

Οινούσσες και τα Ψαρά βαδίζουν στα μονοπάτια της ήπιας ανάπτυξης.»

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν φυσιολατρικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και του τουρισμού, λαογραφικοί σύλλογοι χωριών, παραγωγοί του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, εθελοντικές ομάδες και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης. Αναλυτικά οι φορείς και οι επαγγελματίες που επιθυμούν την οργάνωση και ανάδειξη της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως Γεωπάρκο UNESCO είναι:

 1. Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου
 2. Φίλοι Αναβάτου
 3. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιογαλούσων Χίου
 4. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών
 5. Φίλοι των Καρυών
 6. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Αμάδων
 7. Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου
 8. ΑΜΚΕ Deo Projects
 9. ΑΜΚΕ Έθος Αιγαίου
 10. ΑΜΚΕ Εκεί Που Ζω
 11. Natuevo, βιολογικός χυμός αλόης (Φετοκάκης Μιχάλης)
 12. Myrovolos Organics, βιολογικά αρωματικά βότανα (Κουτσουράδη Αργυρώ)
 13. Βιοτεχνία Χιακών Γλυκών (Βαρλάς Γιώργος)
 14. Kiss the earth, μεταποίηση ξηρών καρπών (Πλακωτάρης Κώστας)
 15. Pitys Herbs & Activites (Παπαμώρου Ευγενία & Μπάντος Βασίλης)
 16. Chios Scuba Diving, Υπηρεσίες Εκμάθησης Καταδύσεων (Αναγνώστου Κωνσταντίνος)
 17. Karlos Way Tours, Γραφείο Γενικού Τουρισμού (Κάρλος Επαμεινώνδας)
 18. Apothika Bay, Σχολή Εκπαίδευσης Αυτοδυτών (Γιούργης Έκτορας)
 19. Φίλοι Μονοπατιών Χίου
 20. Περιπατητικός εκπολιτιστικός σύλλογος «Περιπατείν»
 21. Σύλλογος Αστρονομίας Χίου
 22. ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων
 23. ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός Προορισμός
 24. Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Διαμερισμάτων και Εξοχικών Κατοικιών Χίου
 25. Εθελοντική Ομάδα Δράσης – ΟΜΙΚΡΟΝ
 26. Aegean Greeners, Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Πανεπιστημίου Αιγαίου
 27. Παιδαγωγική Ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης

Η παραπάνω ανακοίνωση, μαζί με το σύνολο των 27 συνυπογραφών, δόθηκε στη δημοσιότητα από την άτυπη πρωτοβουλία πολιτών για τη δημιουργία Γεωπάρκου σε Χίο, Οινούσσες και Ψαρά. Η κίνηση αυτή είναι σε συνέχεια ενεργειών που έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με σημαντικότερη την επίσκεψη στο νησί μας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κ. Ζούρου, που επιβεβαίωσε ότι η Χίος διαθέτει γεωφυσικά και πολιτιστικά στοιχεία, ικανά να οδηγήσουν στην αναγνώρισή της ως Γεωπάρκο από την UNESCO.

Latest..

Μήνυμα Επάρχου Π.Ε. Καλύμνου Μανώλη Μουσελλή προς τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Για να μπορούν να προσφέρουμε μια προσωποποιημένη εξυπηρέτηση, χρησιμοποιούμε αλφαριθμητικά αρχεία αναγνώρισης, τα λεγόμενα cookies. Τα cookies χωρίζονται σε μόνιμα … [Read More...]

Το Σάββατο 1/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά: “Το ιστορικό Ανέγερσης και λειτουργίας του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου”-Έπαινοι σε μαθητές που διακρίθηκαν στο”Young Business Talents”

ΚΑΛΥΜΝΟΣ: <!– Error: wp_booster error:td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not … [Read More...]