ΣΑΜΟΣ: Αυλαία άνοιξε τη Δευτέρα στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου το Samos Young Artists Festival (SYAF).
Για 13η χρονιά, δεκάδες Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες ταξιδεύουν απ’ όλον τον κόσμο και συναντιούνται έως και τις 13 Αυγούστου στη Σάμο.Παρουσιάζουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το κλασικό ρεπερτόριο μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και έργα από την όπερα και το τάνγκο ως τα λαϊκά ισπανικά τραγούδια και τη γαλλική μουσική, τη βραζιλιάνικη τζαζ και τη μπόσα νόβα.
Στη σκηνή, για Μπόσα νόβα και Βραζιλιάνικη τζαζ, βγήκε χθες για τραγούδι η Νίνα Πάπα, με τους Αντόνιο Σγρο στο μπάσο, Ρόμπερτ Πέρσι στο πιάνο και Γιoάν Σέρρα στα ντραμς:
Σήμερα Τρίτη 8 Αυγούστου, στη “Μπλε ώρα”, sστις 9μμ, σειρά έχουν έργα των Φραντς Σούμπερτ, Άρη Αλέξανδρου Μπλέτενμπεργκ, Φραντς Λιστ, Νίκου Σκαλκώτα, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Λεοπόλντ Γκοντόφσκι, Τζορτζ Γκέρσουιν.
Στο πιάνο ο Άρης Αλέξανδρος Μπλέτενμπεργκ.
Η συνέχεια
Το υπόλοιπο πρόγραμμα του Samos Young Artists Festival έχει ως εξής:
Τετάρτη 9 Αυγούστου / Από τη Γαλλία στην Ιβηρία: Ένα αιώνιο ταξίδι
Έργα των: Μωρίς Ραβέλ, Ισαάκ Αλμπένιθ, Μανουέλ ντε Φάγια, Ερνέστ Σοσόν, Γκαμπριέλ Φορέ
Τζορτζ Σιαογιούαν Φου, πιάνο
Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα
Ελένα Περόνι, τραγούδι
Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί
Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί
Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα
Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο
Άνι Σόφι Μπουκούτζιαν, βιολί
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, τσέλο
Πέμπτη 10 Αυγούστου / “Θέλω Μαγεία!”: Μια Νύχτα Τραγουδιού και Όπερας
Έργα των: Ρίτσαρντ Χάγκεμαν, Πάολο Τόστι, Ρίχαρντ Στράους, Τζάκομο Πουτσίνι, Ζυλ Μασνέ, Αντρέ Πρεβέν, Λέοναρντ Μπέρνσταϊν
Σιβόν Σταγκ, σοπράνο
Μάθιου Νιούλιν, τενόρος
Μαρτσέλο Αμαράλ, πιάνο
Παρασκευή 11 Αυγούστου / Μια νύχτα και 34 χορδές
Έργα των: Σοφία Γκουμπαϊντούλινα, Αρκάντζελο Κορέλι, Λουίτζι Μποκερίνι, Μωρίς Ραβέλ
Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα
Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο
Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί
Άνι Σόφι Μποκούτζιαν, βιολί
Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα
Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί
Αντρέα Ομπίσο, βιολί
Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν, τσέλο
Σάββατο 12 Αυγούστου / Americana!
Έργα των: Φλόρενς Πράις, Τζον Κοριλιάνο, Έκτορ Βίγια Λόμπος, Άστορ Πιατσόλα, Έριχ Βόλφγκανγκ Κόρνγκολντ
Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πέτριν, βιολί
Τζορτζ Σιαογιούαν Φου, πιάνο
Αντρέα Ομπίσο, βιολί
Ελένα Περόνι, τραγούδι
Άνι Σόφι Μπουκούτζιαν, βιολί
Άλεκ Χόλκομπ, κιθάρα
Ελίζαμπεθ Φαγιέτ, βιολί
Γκονθάλο Μαρτίν Ροντρίγκεθ, βιόλα
Αλέσιο Πιανέλι, τσέλο
Κυριακή 13 Αυγούστου / Αργεντίνικο Τάνγκο
Λεονέλ Καπιτάνο, τραγούδι
Αγουστίν Γκερέρο, πιάνο
Κάρελ Μπρέντενχορστ, τσέλο
Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου / Samos Young Artists Festival απευθύνεται τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και στους επισκέπτες του. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα φεστιβάλ μουσικής του Βόρειου Αιγαίου, που πραγματοποιείται ανελλιπώς από το 2010, ενώ το 2018 βραβεύτηκε από την κριτική επιτροπή του Συλλόγου Μουσικής και Κριτικών Θεάτρου ως το “Καλύτερο Περιφερειακό Μουσικό Φεστιβάλ στην Ελλάδα”. Μέχρι σήμερα έχουν συνυπάρξει στους κόλπους του περισσότεροι από 190 διεθνούς φήμης μουσικοί, εδραιώνοντας έτσι τη Σάμο και το φεστιβάλ ως μουσικό προορισμό.
Η τιμή του εισιτηρίου διατηρείται χαμηλή, στα 5 ευρώ ανά συναυλία, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ένα όσο το δυνατόν πιο πλατύ κοινό να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. Το σύνολο των εσόδων διατίθεται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πυθαγορείου.
H υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η μουσική και πολιτιστική ανταλλαγή, η σύγχρονη μουσική́ παραγωγή́ και η ερμηνεία κλασικών έργων αποτελούν στόχους του Ιδρύματος Schwarz και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού́ της Σάμου.
Το Ίδρυμα Schwarz
Το Ίδρυμα Schwarz είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση και ανταλλαγή ιδεών μεταξύ πολιτισμών και χωρών. Λαμβάνοντας υπόψη τους σημαντικούς μετασχηματισμούς στην Ευρώπη και τους νέους τρόπους σκέψης που απαιτούνται, οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαδικασία επαναξιολόγησης της σχέσης της Ευρώπης με Ανατολή και Δύση.
Το Ίδρυμα διοργανώνει και υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με αυτόν τον γεωπολιτικό χώρο, ενθαρρύνοντας την παραγωγή τέχνης, την έρευνα, τις δημοσιεύσεις και τις συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και διεθνώς. Οι πρωτοβουλίες του περιλαμβάνουν προγράμματα φιλοξενίας και υποτροφίες για καλλιτέχνες και ερευνητές, συναυλίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επικεντρώνεται στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού, έχοντας όμως επίγνωση της ιστορικής παράδοσης και της συνεισφοράς της στην κατανόηση των τρεχόντων προβλημάτων και στην αειφόρο ανάπτυξη.
Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Samos Young Artists Festival 2023
Φέτος, το SYAF ανανεώνεται με τον διεθνούς αναγνώρισης τσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, απόφοιτο του Curtis Institute οf Music, να αναλαμβάνει την καλλιτεχνική του διεύθυνση, από κοινού με την πιανίστα Masha Ilyashov, η οποία υπηρετεί το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών ήδη από το 2018.
Ο Έλληνας τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν χαράσσει μια σταθερή καλλιτεχνική πορεία, στοχεύοντας στο να προκαλέσει με τη μουσική του δημιουργία έντονα συγκινητικά οράματα. Εμφανίζεται συχνά ως σολίστ και ερμηνευτής μουσικής δωματίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, πιο πρόσφατα ως σολίστ με τον μαέστρο-βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο Τιμόθεος είναι ιδρυτικό μέλος του Trio Zimbalist, ενός τρίο πιάνου αποτελούμενο από αποφοίτους του Ινστιτούτου Curtis, το οποίο – με αφοσίωση στην καλλιτεχνική αριστεία – συνεχίζει την ιστορική παρακαταθήκη του θρυλικού βιολιστή και διευθυντή του Curtis, Εφραίμ Ζίμπαλιστ. Το Trio Zimbalist πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο το καλοκαίρι του 2021 και εξακολουθεί να περιοδεύει ανά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο πρώτος τους δίσκος πρόκειται να κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία του Curtis Studio το φθινόπωρο του 2023.
Ο Τιμόθεος έκανε την πρώτη του σημαντική σόλο εμφάνιση στις ΗΠΑ το 2016, με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κάνσας Σίτι υπό τη διεύθυνση του Ρόμπερτ Σπάνο. Στη συνέχεια, γνώρισε διεθνή αναγνώριση ως βραβευθείς στον υψηλού κύρους Διεθνή Διαγωνισμό Paulo Cello στη Φινλανδία, όπου κέρδισε τις εντυπώσεις του τοπικού Τύπου για το «σπουδαίο και παθιασμένο στυλ του ως σολίστ: εκφραστικό, με ζωηρό τραγούδι και λαμπερό ρυθμό», καθώς και για την «ενδιαφέρουσα, αυθεντική του προσωπικότητα». Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ με τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι και τη Σουζάνα Μάλκι στο 2ο Κοντσέρτο Τσέλο του Σοστακόβιτς, που ερμηνεύεται σπανίως. Άλλες σημαντικές σόλο ερμηνείες του περιλαμβάνουν εμφανίσεις με τη Συμφωνική Ορχήστρα Λάχτι, την Tapiola Sinfonietta, την Καμεράτα του Ισραήλ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ωδείου Νέας Αγγλίας, την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Symphony in C. Υπήρξε νικητής των Astral Artists National Auditions. Ο Τιμόθεος πραγματοποίησε το πρώτο του ρεσιτάλ στο Κάρνεγκι Χολ το 2019, ερμηνεύοντας έργα τσέλο και μουσικής δωματίου του καταξιωμένου σύγχρονου συνθέτη Λεονίντ Ντεσιάτνικοφ.
Το 2017, ο Τιμόθεος χρίστηκε επίτιμος καλλιτέχνης του ‘Performance Today’, του μουσικού ραδιοφωνικού προγράμματος με τον μεγαλύτερο αριθμό ακροατών στις ΗΠΑ. Αναμεταδόθηκαν πολλές από τις ηχογραφήσεις του και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι κλήθηκε να συμμετάσχει για δεύτερη φορά την επόμενη σεζόν. Το 2023, ο Τιμόθεος ορίστηκε ως Καλλιτεχνικός Συν-Διευθυντής του Samos Young Artists Festival.
Ένθερμος ερμηνευτής μουσικής δωματίου, ο Τιμόθεος έχει συνεργαστεί με σημαντικές μουσικές φυσιογνωμίες όπως τους βιολιστές Λεωνίδα Καβάκο, Νόα-Μπέντιξ Μπόλγκλεϊ, Μίριαμ Φριντ, Πάμελα Φρανκ, τους ερμηνευτές βιόλας Ρομπέρτο Ντίαζ και Κιμ Κασκάσιαν και τους πιανίστες Μενγκ-Τσιε Λιου και Ιγκνάτ Σολτσενίτσιν. Έχει συμμετάσχει στο Marlboro Music Festival, όπου ερμήνευσε με τους Τζόναθαν Μπις, Τζόζεφ Λιν, Σάμιουελ Ρόουντς και Πίτερ Γουάιλι. Άλλες σημαντικές εμφανίσεις του σε φεστιβάλ περιλαμβάνουν τα Chamberfest Cleveland, Ravinia. Steans Music Institute, Caramoor. Evnin Rising Stars, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, το Moritzburg Festival και το Φεστιβάλ Δημητρίων.
Ο Τιμόθεος έλαβε το πτυχίο του στη Μουσική από το Curtis Institute of Music, όπου σπούδασε υπό την εποπτεία των Πίτερ Γουάιλι και Κάρτερ Μπρέι. Έπειτα, εντάχθηκε στην τάξη του Λόρενς Λέσερ στο Ωδείο της Νέας Αγγλίας και αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Μουσική (Master of Music) και πτυχίο Καλλιτέχνη (Artist Diploma). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
Η Masha Ilyashov (Μάσα Ιλυάσοφ) γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου σε ηλικία έξι ετών, σε ειδικό ωδείο για ταλαντούχα παιδιά. Το 1989 μετανάστευσε στις ΗΠΆ. για να σπουδάσει με υποτροφία με τον Leonard Hokanson στο Indiana University. Συνέχισε τις σπουδές της στο Carnegie University του Pittsburgh, όπου έλαβε πτυχίο Master και Artist Diploma. Έχει εμφανιστεί σε ρεσιτάλ, καθώς και με σχήματα μουσικής δωματίου, στη Β. Άμερική και στην Έυρώπη.
Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς και έχει συμπράξει ως σολίστ με την Ορχήστρα Δωματίου του Μινσκ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του St. Louis και τη Φιλαρμονική του Carnegie Mellon. Η ερμηνεία της στο Κοντσέρτο για πιάνο για το αριστερό χέρι του Ravel με τη Φιλαρμονική του Carnegie Mellon μεταδόθηκε απευθείας από το WQED και κυκλοφόρησε σε CD. Ζει και διδάσκει στο Μόναχο, και δραστηριοποιείται επίσης ως ερμηνεύτρια. Το 2018, ανέλαβε, μαζί με τον Άλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου, που διοργανώνει το Ίδρυμα Schwarz.
Χορηγός επικοινωνίας στο Samos Young Artists Festival 2023: Samos Voice
Φωτογραφίες: Samos Young Artists Festival