ΛΕΣΒΟΣ:
Η μετανάστευση των πουλιών είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φύσης και ένας από τους λόγους που αυτά έχουν μαγνητίσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του ανθρώπου σε κάθε γωνιά της γης. Κάθε φθινόπωρο (και άνοιξη) δισεκατομμύρια πουλιά ταξιδεύουν προς (από) τις περιοχές όπου θα περάσουν το χειμώνα κάνοντας αισθητό το πέρασμά τους στους παρατηρητές πουλιών και όχι μόνον. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου οργάνωσαν με επιτυχία την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στον υγρότοπο του Κόλπου Καλλονής, με σκοπό την παρατήρηση της φθινοπωρινής μετανάστευσης.
Οι συμμετέχοντες με επιτυχία παρατήρησαν Φλαμίνγκο, Αβοκέτες, Καλαμοκανάδες, Θαλασσοσφυριχτές, Καστανοκέφαλους Γλάρους, Ποταμογλάρονα, Κορμοράνους, Μαυροπελαργούς, Κοκκινοσκέληδες, και ανακαλύψαν τα μυστικά τους.
Νέες εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου & το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024
Η γνωριμία με τους φθινοπωρινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου. Ειδικότερα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα οργανώσουν δύο νέες εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στον υγρότοπο του Κόλπου Καλλονής, στην περιοχή του παρατηρητήριου 3, την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου και ώρα 16.00 και το Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 16.00.
Οι συμμετέχοντες με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού (κυάλια/τηλεσκόπια), με κατάλληλη καθοδήγηση αλλά και το πλούσιο εποπτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύ σημαντικά είδη μεταναστευτικών πουλιών στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής.
Η συμμετοχή στη δράση δωρεάν και μπορούν να συμμετάσχουν ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), και μετά από δήλωση συμμετοχής.
Οι συμμετέχοντες δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών.
Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.