Γάμος των ομόφυλων ζευγαριών πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις. – Του Παναγιώτη Γιαμαίου, εκπαιδευτικού*

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
   *Του Παναγιώτη Γιαμαίου, συντ. εκπαιδευτικού
Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί αυτή η πρεμούρα για νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών! Σαν να λύθηκαν όλα τα προβλήματα στη χώρα και αυτό που επείγει σήμερα είναι η ψήφιση του σχετικού νόμου. Μήπως για να συντονίσουμε τον βηματισμό μας με τους άλλους Ευρωπαίους; Αυτό μάς έχει μείνει για να τους φτάσουμε; Σήμερα άκουσα ότι είμαστε η ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα στο ράφι των SUPER MARKET και οι τελευταίοι στις αποδοχές! Μήπως σε όλα τα άλλα- μη οικονομικά- συμβαδίζουμε με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και υπολειπόμαστε σ΄αυτό; Εκτός κι αν είναι τούτο μια έκρηξη προοδευτισμού, για να ξεθυμάνουμε από το σεκλέτι του συντηρητισμού μας.
Ό,τι και να ΄ναι, η πραγματικότητα είναι ότι γι΄αυτό το θέμα έχει διχαστεί και πάλι η ελληνική κοινωνία. Τα κόμματα της Βουλής άρχισαν ένα «…σφυνάρι» προοδευτισμού με παλινωδίες και ασάφειες, πολλές φορές για γέλια! Θα ζήσουμε για δύο μήνες ατελείωτους, κουραστικούς τηλεοπτικούς καβγάδες-πρωί, μεσημέρι, βράδυ- για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίστηκε και ο ακριβοθώρητος πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και προανήγγειλε με το τσακίρικο βλέμμα του τον δικό του ανένδοτο. Αλλά και, παρεμπιπτόντως, είδα προηγουμένως στις βραδινές ειδήσεις τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική του Επιτροπή να μιλά με ύφος Αρτινού μόνιμου επιλοχία σε θάλαμο νεοσυλλέκτων για το ίδιο θέμα. Οι νεοσύλλεκτοι σα νερόκοτες βουβές και παγωμένες στην Κ.Ε. κοιτούσαν αποσβολωμένοι και δεν έβγαλαν κιχ. Μόνο κάποιος στα μπροστινά έδρανα ήταν σκυφτός και σκεπτικός και κρατούσε τα «συγκούτελλά» του (μου φάνηκε σαν τον Φλαμπουράρη), που κατά τη γνώμη μου σκεπτόταν: «…Βρε πού μπλέξαμε!».
Απ΄ό,τι φαίνεται το νομοσχέδιο θα έλθει προς ψήφιση στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο μες στον Φεβρουάριο, για να συμπέσει, προφανώς, με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου! Καλά θα κάνουν, λοιπόν, οι επισπεύδοντες να αφήσουν ήσυχα τα κάρα και τα άλογα και να δουν νηφάλια και χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις, που αποπροσανατολίζουν από τα υπόλοιπα καυτά θέματα της καθημερινότητας, την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του θέματος.
Βέβαιο είναι ότι αν γινόταν παρόμοια κουβέντα πριν τριάντα χρόνια, όλοι θα γελούσαν με καγχασμό, γιατί, απλώς, θα το θεωρούσαν πολύ τραβηγμένο αστείο ή πρωταπριλιάτικο ψέμα. Όμως, σήμερα, αποτελεί ζώσα πραγματικότητα και αναδεικνύεται σε ένα δύσκολο κοινωνικό σταυρόλεξο! Κι επειδή το θέμα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, θα εκφράσω κι εγώ ταπεινά την άποψή μου χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.
Σήμερα, και στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που δεν έχουν ξεκάθαρο ανδρικό ή γυναικείο σεξουαλικό προσανατολισμό έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Στην Ευρώπη κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες (πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές εν ενεργεία κλπ.) ανήκουν σ΄αυτό το φάσμα. Εσχάτως αποκτήσαμε κι εμείς τον δικό μας.
Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να καταδικάσει αυτούς τους ανθρώπους γι΄αυτή τους την ιδιαιτερότητα. Αυτή είναι η φύση τους. Κατά συνέπεια δε δικαιούται κανείς να τους απορρίπτει, να τους υποτιμά ή να τους θεωρεί ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας. Είναι δικαίωμά τους να είναι αυτοί που είναι και να νιώθουν ως ισότιμοι άνθρωποι των υπολοίπων. Πρέπει να απολαμβάνουν πλήρως όλα τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που απορρέουν από τις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος και από όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Επαναλαμβάνω, ότι είναι δικαίωμά τους να συζούν, να συμβιώνουν άνδρας με άνδρα, γυναίκα με γυναίκα. Να επιλέγουν, δηλαδή, ελεύθερα, χωρίς ενοχές αλλά και άνευ επιδεικτικότητας αυτόν τον τρόπο ζωής. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους.
Πού βρίσκεται το πρόβλημα, αυτό που δε βλέπουν ξεκάθαρα οι ταγοί μας;
Βρίσκεται στην έννοια ΓΑΜΟΣ. Δεν μπορεί να γίνεται κουβέντα για γάμο – πολιτικό ή θρησκευτικό- όταν αφορά σε ομόφυλα ζευγάρια! Δεν πρέπει να μιλάμε για γάμο αλλά για συμβίωση!
Γάμος κατά τον Γ. Μπαμπινιώτη είναι η νόμιμη ένωση ενός άνδρα και μίας γυναίκας, με την οποία αναγνωρίζονται επίσημα ως σύζυγοι.
Ορθώς η Εκκλησία απορρίπτει την έννοια του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών μετά βδελυγμίας. Γάμος στην ορθόδοξη πίστη μας σημαίνει σύνδεση ενός άνδρα και μιας γυναίκας, προκειμένου να δημιουργήσουν οικογένεια, να κάνουν παιδιά, να τα μεγαλώσουν, έτσι ώστε να διαιωνίζεται το ανθρώπινο γένος, όπως συμβαίνει και σε όλη τη φύση. Η οικογένεια αποτελεί το βασικό λειτουργικό κύτταρο μιας κοινωνίας.
Από τον γάμο στην Κανά της Γαλιλαίας μέχρι σήμερα ο γάμος σημαίνει αυτό και μόνο αυτό: ένωση άνδρα και γυναίκας. Γι΄αυτό και
τελείται το σχετικό μυστήριο, με το οποίο εξαγιάζεται αυτή η συζυγική ένωση. Η Εκκλησία στηρίζει έμπρακτα τον γάμο, γιατί είναι η πηγή της ζωής. Εάν η ίδια αποδεχτεί αυτήν την εκκωφαντική εκτροπή, να δεχτεί, δηλαδή, τον όρο «γάμος» σε μια τέτοια συμβίωση, είναι σα να θέτει σε αμφισβήτηση το πνεύμα της Δημιουργίας, άρα και τον ίδιο τον Δημιουργό της. Είναι, εν τέλει, σα να δέχεται ότι ο ήλιος μπορεί να ανατέλλει κι από τη Δύση!
Αλλά και ο πολιτικό γάμος όταν θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα, αρχές της δεκαετίας του 1980, -σαράντα χρόνια πριν- αφορούσε στον γάμο ετερόφυλων ζευγαριών. Δε νομοθέτησε εκείνος ο νομοθέτης, έχοντας κατά νου και γάμο ομόφυλων ζευγαριών και δε θα τον ψήφιζε εκείνη η Βουλή, εάν είχε διττή αναφορά. Γι΄ αυτό και το 2008, όταν ο δήμαρχος Τήλου Αναστάσιος Αλιφέρης, στην προσπάθειά του να πρωτοτυπήσει τέλεσε γάμο ομοφυλόφιλων, κάθισε στο σκαμνί.
Του ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος!
Κατά συνέπεια: Πώς μπορεί να ξεπεραστεί ανώδυνα αυτός ο νομοθετικός γρίφος; Κατά τη γνώμη μου πολύ απλά, χωρίς συγκρούσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αθόρυβα, και με ικανοποίηση όλων. Με το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει τα τελευταία χρόνια και στα ετερόφυλα ζευγάρια. Μια γραφειοκρατική διαδικασία, όμοια μ΄εκείνη του πολιτικού γάμου, που δίνει, λύση σε ποικίλες τέτοιες ιδιαίτερες περιπτώσεις. Μια σύνδεση τυπικά νόμιμη, η οποία δε στερεί αυτό το δικαίωμα συμβίωσης από κανέναν. Κι ας επανεξετασθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης κι ας εμπλουτισθεί και με άλλα συναφή δικαιώματα, για να επέλθει κάποια ισοτιμία σ΄αυτούς τους διαφορετικούς τρόπους ένωσης των ανθρώπων.
Δεύτερο ζητούμενο: Πρέπει να επιτρέπεται σε ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδί ή παιδιά; Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ναι. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά σε ιδρύματα (ορφανοτροφεία, δομές σαν αυτές του «…πατρός» Αντωνίου, του «Χαμόγελου του παιδιού»), που προέρχονται από οικογένειες διαλυμένες, δυστυχισμένες, προβληματικές. Το πιθανότερο είναι ότι ένα παιδί με αυτήν την προέλευση μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερη θαλπωρή και φροντίδα σε ένα ζευγάρι ομοφύλων και να ζήσει πολύ καλύτερα, από το να βολοδέρνει από δω κι από κει με τεράστια ψυχολογικά κενά και πολλαπλά προβλήματα αλλά και να έχει μπροστά του ένα αβέβαιο κι ανασφαλές μέλλον.
Θα αντιτάξει κάποιος – και ορθώς-την απουσία σωστών προτύπων μαμάς και μπαμπά σ΄ένα τέτοιο σπιτικό και την χιλιοειπωμένη ατάκα του γονέα α΄ και γονέα β΄. Ρωτώ: Πιο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μια κλασική οικογένεια με πατέρα και μητέρα, όπου ο πρώτος δέρνει τη μάνα μπροστά στα μάτια των παιδιών ή κακοποιεί τα ίδια τα παιδιά του ή μαχαιρώνει τη γυναίκα του και μένουν αυτά τα παιδιά ορφανά; Τι θα έχουν να θυμούνται αυτά τα παιδιά από το πρότυπο του πατέρα; Ή είναι ευτυχισμένο το παιδί σε μια οικογένεια
χωρισμένων γονέων, το οποίο βλέπει τη μητέρα του να φιλοξενεί και να …κοιμίζει τον νέο φίλο της στην ίδια ή τη διπλανή κάμαρη και να γνωρίζει, ακόμη, ότι ο πατέρας του έχει κι αυτός τη δικιά του νέα φιλενάδα; Με ποια συγκέντρωση θα μελετήσει τα μαθήματά του, τι ψυχική γαλήνη μπορεί να διαθέτει, τι όνειρα μπορεί να κάνει για τη ζωή; για τη δική του μελλοντική οικογένεια;
Προχθές μια μάνα σκότωσε το εννέα μηνών παιδάκι της. Η μάνα!!! Προχθές άλλο παρόμοιο περιστατικό, κάθε μέρα και μια νέα οικογενειακή τραγωδία!
Σήμερα κινδυνεύει ένα παιδάκι τεσσάρων χρόνων-βρίσκεται στην εντατική- από χτυπήματα και βασανιστήρια φίλου της μάνας του παιδιού!
Και θα πει καλοπροαίρετα κάποιος άλλος: Μα αυτό δεν είναι ο κανόνας!
Αυτό είναι η εξαίρεση! Λυπάμαι πολύ, αλλά οι εξαιρέσεις στις μέρες μας αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο. Και δυστυχώς πολλά παιδιά από «σωστές» οικογένειες είναι πολλαπλώς τραυματισμένα. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο θεσμός της οικογένειας, έτσι όπως τη γνωρίσαμε εμείς ως παιδιά, διέρχεται στις μέρες μας πολύ μεγάλη κρίση.
Προτιμώ, λοιπόν, να μεγαλώνει ένα παιδί κοντά σε αυστηρά ελεγμένο ζευγάρι ομοφύλων, ευκατάστατων και συνειδητοποιημένων προστατών (όχι γονέων), παρά δίπλα στους φυσικούς του γονείς που μαυρίζουν τη ζωή του, που του την κάνουν, κυριολεκτικά, κόλαση ή που ζει σε κάποιο ίδρυμα χωρίς στοχευμένη και εξατομικευμένη φροντίδα. Επαναλαμβάνω και τονίζω ότι πρέπει να φιλτράρεται εξαντλητικά και να παρακολουθείται στη συνέχεια η ικανότητα των αναδόχων αν ανταποκρίνονται με επάρκεια σ΄αυτό το ρόλο.
Τι γίνεται σήμερα γύρω μας; Συμμορίες, λέει, εντεκάχρονων, δωδεκάχρονων, δεκαπεντάχρονων, κάθε τρεις και μία, αναστατώνουν γειτονιές,
τραβάνε σουγιάδες και μαχαίρια! Ασύλληπτα πράγματα για τη δική μας παιδική ηλικία. Αναρωτήθηκε κανείς για το χαώδες συναισθηματικό κενό που υπάρχει στις ψυχές αυτών των παιδιών που συμπεριφέρονται και δρουν με τέτοια βιαιότητα;
Συμπέρασμα: Τα κοινωνικά προβλήματα στις μέρες μας πολλαπλασιάστηκαν. Είναι σύνθετα και δυσεπίλυτα. Το κακό είναι ότι δεν τα αντιμετωπίζομε στη ρίζα τους, στη γέννησή τους. Προσπαθούμε μονίμως να θεραπεύουμε τα συμπτώματά τους με αστυνομικά μέτρα, τιμωρητικά, χωρίς να βλέπουμε κατάματα τα αίτια που τα προκαλούν. Φτώχεια, ανωριμότητα, διαδίκτυο, έλλειψη πραγματικής παιδείας, τηλεόραση με προβολή χαρακτήρων αλλά και μηνυμάτων αλλότριων. Αλήθεια, υπάρχει και τι κάνει αυτό το ακριβοπληρωμένο ΕΣΡ;
Κι επανέρχομαι στο επίμαχο θέμα με μια συμπυκνωμένη κατακλείδα: Ναι στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, όχι στον γάμο, ναι στην υιοθεσία παιδιών με τα χαρακτηριστικά που προ είπα και όχι στην παρένθετη μητέρα.
Κάλυμνος, 13-01-2024
Με την ευκαιρία αυτή εύχομαι σε όλους να διέλθομε το 2024 με υγεία, ευφροσύνη, αισιοδοξία και δημιουργικότητα.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Latest..

ΠΡΟΣΟΧΗ (και στην Ικαρία): Νέα περιστατικά προσπάθειας κλοπής τραπεζικών στοιχείων μέσω e-mail

ΙΚΑΡΙΑ: Δύο συνεχόμενες καταγγελίες έχουν ήδη καταγραφεί σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο οι απατεώνες ζητούν από τους … [Read More...]