Γεμιστές πιπεριές- ντομάτες με κιμά και ρύζι της κυρίας Πλουμίτσας

ΧΙΟΣ :

Σήμερα σας παρουσιάζω ένα πιάτο καλοκαιρινό, γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά και ρύζι.
Πιάτο Ελληνικό που το φτιάχνουμε μόνο με ρύζι στη νηστεία του Δεκαπενταύγουστου κι όχι μόνο αλλά και με κιμά για πιο… σπέσιαλ απόλαυση.
Υλικά
6 ντομάτες
6 πιπεριές
1 κουταλάκι ζάχαρη (για το πασπάλισμα στις άδειες ντομάτες και πιπεριές)
Για τη γέμιση
4 κουταλιές σούπας λάδι (για το σοτάρισμα με τα κρεμμύδια)
2 κρεμμύδια (1 άσπρο και 1 κόκκινο) (ψιλοκομμένα)
500 γραμμάρια κιμά
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κολοκύθι ξυσμένο
1 πράσο (ψιλοκομμένο)
1 καρότο ξυσμένο
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές κουκουνάρι
2/3 φλυτζάνι ρύζι
3 ντομάτες τριμμένες
αλάτι και πιπέρι
1/4 ματσάκι μαϊντανό
2 κουταλιές δυόσμο αποξηραμένο
1/4 ματσάκι άνηθο
½ φλυτζάνι νερό
κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους για όταν γεμίσουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές
φρυγανιά (breadcrumbs)
Για το ταψί
3 – 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες αλατοπιπερωμένες
5 ντομάτες ξυσμένες
2 κουταλιές πελτέ
αλάτι και πιπέρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
λίγο νερό
λίγη ρίγανη
Εκτέλεση
Αδειάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και βάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ και την ψιλοκόβουμε.
Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη μέσα στις άδειες πιπεριές και ντομάτες και επάνω στα καπάκια τους και τα αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε το ρύζι, το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην άκρη.
Βάζουμε το λάδι μέσα σε ένα τηγάνι, ανάβουμε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέσα να σοταριστούν.
Μoλις τα κρεμμύδια γίνουν διάφανα, ρίχνουμε μέσα τον κιμά και με το πιρούνι το πιέζουμε για να διαλυθούν οι βόλοι.
Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς, ρίχνουμε μέσα τα σκόρδα, το κολοκύθι, το πράσο, το καρότα, τον πελτέ και το κουκουνάρι.
Τα παίρνουμε βόλτα μέχρι να λιώσει ο πελτές.
Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες, το ρύζι, το αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό.
Στο τέλος, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο, και μισό φλυτζάνι νερό. Όταν μισοψηθεί το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά.
Τοποθετούμε τις ντομάτες και τις πιπεριές σε ένα ταψί.
Με ένα κουτάλι, βάζουμε την γέμιση στις ντομάτες και πιπεριές, αφήνοντας λίγο περιθώριο επάνω επειδή θα φουσκώσει το ρύζι όταν ψηθεί.
Βάζουμε δύο κομματάκια τυρί επάνω από την γέμιση και σκεπάζουμε τις ντομάτες και πιπεριές με τα καπάκια τους. Πασπαλίζουμε την φρυγανιά (breadcrumbs) επάνω.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις ντομάτες και πιπεριές στο ταψί μέχρι να σταθεροποιηθούν.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις ξυσμένες ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, νερό, και ρίγανη.
Ρίχνουμε τον πολτό στο ταψί και τα ραντίζουμε με λάδι.
Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο προ θερμασμένο για 50 λεπτά. Μετά από τα 50 λεπτά, τα ξεσκεπάζουμε, τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε μέχρι να ψηθούν για αλλά 20 με 25 λεπτά.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Τους χαιρετισμούς μου από την Νέα Υόρκη σε όλους τους φίλους αναγνώστες και στο αγαπημένο μου χωριό τον Άη Γιώργη Συκούση το στολίδι της Χίου μας.
Την φιλία μου.
Πλουμίτσα Ζήμνης.

Latest..

Έχουν το τέλος που τους έπρεπε

ΧΙΟΣ : Ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα. Έτσι το λένε στο χωριό μου και δεν αφορά μόνο τους τζογαδόρους της τσόχας. Αφορά γενικώς τους σαλταδόρους της ζωής και τους λογής-λογής … [Read More...]

ΠΡΟΣΟΧΗ (και στην Ικαρία): Νέα περιστατικά προσπάθειας κλοπής τραπεζικών στοιχείων μέσω e-mail

ΙΚΑΡΙΑ: Δύο συνεχόμενες καταγγελίες έχουν ήδη καταγραφεί σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο οι απατεώνες ζητούν από τους … [Read More...]