Γεωπάρκο προτείνουν 27 φορείς να δημιουργηθεί στη Χίο

ΧΙΟΣ :

Μαύρα Βόλια, φωτογραφία του Γιώργου Κάκαρη

Σε κοινή ανακοίνωση προχώρησαν 27 φορείς και επιχειρήσεις της Χίου, με την οποία επισημαίνεται η σημασία και τα πιθανά οφέλη από την οργάνωση και ανάδειξη της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως Γεωπάρκο της UNESCO.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι η συλλογή υπογραφών έγινε μέσα στον Απρίλη του 2024, και είναι σε συνέχεια προσπαθειών που ξεκίνησαν πριν από 1,5 περίπου χρόνο, με τη δημοσίευση μελέτης της γεωκληρονομιάς της Χίου στο 16ο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.
Σημαντικός σταθμός σε αυτήν την πορεία ήταν η επίσκεψη στη Χίο του καθηγητή, προέδρου της Ελληνικής Επιτροπής Γεωπάρκων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων κ. Ζούρου στη Χίο, που επιβεβαίωσε ότι η Χίος μπορεί να αναγνωρισθεί ως γεωπάρκο από την UNESCO.
Ακολουθεί ενδεικτικό ενημερωτικό σημείωμα:
Χαρακτηριστικά παγχιακού αιτήματος λαμβάνει η πρόταση σχεδιασμού και οργάνωσης της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως ενιαίο Γεωπάρκο, με απώτερο σκοπό την ένταξή του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.
«Έχοντας γίνει αποδέκτες πληροφοριών αναφορικά με την ανάληψη πρωτοβουλιών για την οργάνωση της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως ενιαίο γεωπάρκο, με προοπτική την μετέπειτα ένταξή του στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:
Τα Γεωπάρκα της UNESCO είναι περιοχές με γεωλογική κληρονομιά διεθνούς σημασίας, την οποία αξιοποιούν, σε συσχέτιση με όλες τις άλλες πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα, η UNESCO με τον θεσμό των Γεωπάρκων στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας, στην πολιτιστική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία.
Τα νησιά μας, με την πλούσια γεωφυσική ποικιλότητά τους, τα ιστορικά τους μνημεία και τον πολιτισμό τους, δύναται να αποκομίσουν οφέλη από μία ενδεχόμενη κήρυξή τους ως Γεωπάρκο από την UNESCO.
Σε αυτή την περίπτωση, η Χίος, οι Οινούσσες και τα Ψαρά θα προβληθούν στην παγκόσμια κοινότητα ως τόποι με πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα, προσελκύοντας επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη φύση και τον πολιτισμό, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και την απασχόληση. Ο γεωτουρισμός μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετη ζήτηση τόσο σε παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, όσο και σε νέες υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία, την έρευνα και την ανάδειξη του γεωφυσικού και πολιτιστικού αποθέματος.
Μια ενδεχόμενη ένταξη της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO είναι σύμφωνη με τις αρχές μας και γι’ αυτό συντασσόμαστε στην προσπάθεια αυτή και ευελπιστούμε για την ευτυχή κατάληξή της.
Το «Γεωπάρκο UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών» δεν θα είναι απλώς ένας διακριτικός τίτλος, αλλά θα είναι μία σημαντική διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και εχέγγυο ότι η Χίος, οι Οινούσσες και τα Ψαρά βαδίζουν στα μονοπάτια της ήπιας ανάπτυξης.»
Την ανακοίνωση συνυπογράφουν φυσιολατρικοί σύλλογοι, πολιτιστικοί οργανισμοί, επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και του τουρισμού, λαογραφικοί σύλλογοι χωριών, παραγωγοί του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα, εθελοντικές ομάδες και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης.
Αναλυτικά οι φορείς και οι επαγγελματίες που επιθυμούν την οργάνωση και ανάδειξη της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών ως Γεωπάρκο UNESCO είναι:

 1. Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου
 2. Φίλοι Αναβάτου
 3. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιογαλούσων Χίου
 4. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών
 5. Φίλοι των Καρυών
 6. Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Αμάδων
 7. Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου
 8. ΑΜΚΕ Deo Projects
 9. ΑΜΚΕ Έθος Αιγαίου
 10. ΑΜΚΕ Εκεί Που Ζω
 11. Natuevo, βιολογικός χυμός αλόης (Φετοκάκης Μιχάλης)
 12. Myrovolos Organics, βιολογικά αρωματικά βότανα (Κουτσουράδη Αργυρώ)
 13. Βιοτεχνία Χιακών Γλυκών (Βαρλάς Γιώργος)
 14. Kiss the earth, μεταποίηση ξηρών καρπών (Πλακωτάρης Κώστας)
 15. Pitys Herbs & Activites (Παπαμώρου Ευγενία & Μπάντος Βασίλης)
 16. Chios Scuba Diving, Υπηρεσίες Εκμάθησης Καταδύσεων (Αναγνώστου Κωνσταντίνος)
 17. Karlos Way Tours, Γραφείο Γενικού Τουρισμού (Κάρλος Επαμεινώνδας)
 18. Apothika Bay, Σχολή Εκπαίδευσης Αυτοδυτών (Γιούργης Έκτορας)
 19. Φίλοι Μονοπατιών Χίου
 20. Περιπατητικός εκπολιτιστικός σύλλογος «Περιπατείν»
 21. Σύλλογος Αστρονομίας Χίου
 22. ΚΟΙΝΣΕΠ Θέρμαι Αγιασμάτων
 23. ΚΟΙΝΣΕΠ Πιτυός Προορισμός
 24. Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Διαμερισμάτων και Εξοχικών Κατοικιών Χίου
 25. Εθελοντική Ομάδα Δράσης – ΟΜΙΚΡΟΝ
 26. Aegean Greeners, Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Πανεπιστημίου Αιγαίου
 27. Παιδαγωγική Ομάδα Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης.

Latest..

Οι γιατροί της Κω προσβεβλημένοι από την στάση των τοπικών αρχών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με το υπ. υγείας | «Κατεβάζουν ρολά» την Τετάρτη

ΚΩΣ: Αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» οι Ιατροί της Κω την Τετάρτη 24 Ιουλίου . «Άδικη η στάση της περιφέρειας , της Ένωσης … [Read More...]