Για τον Σπύρο Ψαλτάκη

ΧΙΟΣ : Γιάννη, διάβασα σήμερα στην ηλεκτρονική ΑΛΗΘΕΙΑ το αφιέρωμα σου στην οδό Σπύρου Ψαλτάκη, στη γειτονιά του Φρουρίου (Κάστρου) Χίου.Αντιλαμβάνομαι ότι στην συγκεκριμένη εκπομπή με τις οδούς της πόλης δεν μπορεί να γίνει αναλυτική αναφορά, αλλά επίτρεψε μου να σημειώσω δυό λόγια παραπάνω για τον Σπύρο Ψαλτάκη. 
Ο Σπύρος Ψαλτάκης ήταν μικρασιάτης δάσκαλος, ήλθε στη Χίο στον πρώτο διωγμό των Μικρασιατών από απέναντι, αλλά και στον δεύτερο, οργάνωσε το πρώτο σχολείο των προσφυγόπουλων στο Φρούριο, ενώ ήταν σημαντικός κοινωνικός παράγοντας τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 για την ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων στο νησί μας.
 Επίσης, ήταν εξαίρετος κήρυκας του θείου λόγου και κηρύττε τον θείο λόγο στην Ενορία Φρουρίου, με ευλογία και γραπτή εντολή του Μητροπολίτου Χίου Ιερώνυμου Γοργία. 
Πριν λίγα χρόνια, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φρουρίου “Άγιος Γεώργιος” και τον “Φάρο” Βαρβασιου, παρουσιάσαμε στην αίθουσα του Συλλόγου στην πλατεία Φρουρίου το βιβλίο που εξέδωσε ο εγγονός του αειμνήστου δασκάλου Σπύρου Ψαλτάκη, συμπολίτης μας κ. Παναγιώτης Καλαμπόκης (πρ. Διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας και Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Χίου), με τίτλο ” Άρθρα και Λόγοι” του δασκάλου Σπύρου Ψαλτάκη.
Προσωπικά, στην εκδήλωση αυτή, είχα την τιμή να παρουσιάσω τον δάσκαλο Σπύρο Ψαλτάκη ως Κήρυκα του θείου λόγου.
Η οδός φέρει το όνομα του, έπειτα από δική μου πρόταση προς την Επιτροπή ονοματοθεσιας οδών του Δήμου Χίου το έτος 2017 (μέλος της οποίας ήμουν, αλλά και Αντιδήμαρχος Παιδείας). 
Επίσης, με δική μου πρόταση δόθηκε στο Φρούριο η οδός “Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Λιαδη” προς τιμήν του αειμνήστου Καθηγητού (και συνάμα Κατηχητού μας), Δρος Θεολογίας, Εφημερίου Φρουρίου και Πρωτοσυγκελλου της Ι. Μητροπόλεως Χίου. 
Στο δε βιβλίο του Δήμου, προφανώς δεν υπάρχουν οι οδοί που τους δόθηκε όνομα την τελευταία 20ετια διότι, τελευταία ενημέρωση του έγινε επί δημοτικής Αρχής Πέτρου Παντελάρα (περί το 2000-2002), όταν βρισκόμουν στο γραφείο Δημάρχου και θυμάμαι μια τέτοια ενέργεια. 

Αυτά για την ιστορία.

Φιλικά 

Γιώργος Φωτ.  Παπαδόπουλος 

Latest..

Διεθνές Φεστιβάλ Οικολογικού Ντοκιμαντέρ BIFED Λήμνος. Απόψε στις 21:00 στην πλατεία Λιβαδοχωρίου η βραβευμένη ταινία “Breaking Social”.

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]