Γιάννης Γαλουζής και Σάκης Τηλιακός για τις ενέργειες του ΔΛΤ την περίοδο 2014-2019 για έργο της νέας αποβάθρας- Αιχμηρή απάντηση στο Γ.Μαύρο (video)

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου ,απόγευμα δόθηκε κοινή συνέντευξη από τον τέως Δήμαρχο Ιωάννη Γαλουζή και τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλύμνου Σάκη Τηλιακό με μοναδικό θέμα την παρουσίαση όλων των ενεργειών που έγιναν επί Διοικήσεως τους την περίοδο 2014-2019 για το έργο “Κατασκευής αποβάθρας Ο/Γ σκαφών εξωτερικά του λιμένα Καλύμνου”.
Αφορμή δόθηκε για αυτή τη συνέντευξη, από τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ότι την περίοδο 2014-2019 εγκατέλειψαν το εν λόγω έργο και δεν έκαναν τίποτα.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΓΑΛΟΥΖΗ
Ξεκινώντας ο Γιάννης Γαλουζής την τοποθέτηση του είπε μεταξύ άλλων:
Μαζί με το Σάκη Τηλιακό που διετέλεσε Πρόεδρος στο ΔΛΤ Καλύμνου θεωρούμε ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις για να διευκρινιστούν ορισμένα πράγματα τα θεωρώ διαβάζοντας το δημοσίευμα και το video σε τοπικό μέσο στο Νικόλα Μακαρούνα ,ειπώθηκαν πράγματα, κατηγορίες για απραξία της Δημοτικής Αρχής την περίοδο 2014-2019.
Η Δημαρχία του Γιάννη Γαλουζή που παρέλαβε με αρκετά προβλήματα ένα λιμάνι, λιμενικά έργα που βρισκόντουσαν σταματημένα ή δεν είχαν ξεκινήσει για διάφορους λόγους. Σας αναφέρω αλιευτικό καταφύγιο Βουβάλη, σας αναφέρω ότι η Κάλυμνος ήταν την περίοδο εκείνη στην απομόνωση και είχαμε 2 έως 3 το πολύ δρομολόγια την εβδομάδα, τα μεγάλα BLUE STAR δεν προσέγγιζαν. Σας υπενθυμίζω ότι είχε γίνει ένα έργο για να αποκατασταθεί η υποσκαφή που είχε δημιουργηθεί στον εξωτερικό μόλο. όμως η μελέτη αυτή και οι εργασίες που έγιναν δεν ήταν επιτυχείς με αποτέλεσμα το βάθος να μην έχει την ελάχιστη απαιτούμενη ασφάλεια προκειμένου να εξυπηρετεί το βύθισμα του μεγάλου BLUE STAR. Είχε γίνει μία μελέτη για να προσεγγίζουν πλοία 70-90 μέτρων . Αυτά τα θέματα ήταν και τα φλέγοντα την περίοδο εκείνη και να σας υπενθυμίσω και άλλα ,όπως το περιβόητο ραντάρ την περίοδο εκείνη που τρέχαμε να λύσουμε προβλήματα και “ανοιχτές πληγές” που παραλάβαμε.
Αυτό ήταν το Λιμενικό Ταμείο και για να μην μιλήσω για τα περιφερειακά λιμάνια για τα οποία τρέξαμε και την χωροθέτηση του κεντρικού λιμανιού και τα στέγαστρα που είχαν φορτώσει όλους τους επιχειρηματίες της παραλιακής με πρόστιμα.
ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ Γ.ΜΑΥΡΟ
Με αφορμή δηλώσεις και κατηγορίες του Γιώργου Μαύρου ότι την περίοδο 2014-2019 η τότε Διοίκηση και Δημαρχία Γαλουζή εγκατέλειψε το έργο και έκανε το “απόλυτο τίποτα” ο Γιάννης Γαλουζής ήταν αιχμηρός και του άσκησε δριμεία κριτική για τη λειτουργία του ως Δημοτικού συμβούλου. Μεταξύ άλλων είπε:
Και έρχονται τώρα κάποιοι οι οποίοι απουσίαζαν επί σειρά ετών εκτός Καλύμνου, δημοτικοί σύμβουλοι τύπου Μαύρου Γιώργου, ο οποίος τη μία έδινε παραίτηση από δημοτικός σύμβουλος και μετά από μία ή δύο ημέρες ανακαλούσε την παραίτηση. Ο άνθρωπος που ήταν από μακριά και μάθαινε τα νέα από το kalymnos-news.gr που ήταν και η εφημερίδα και το κανάλι που παρακολουθούσαν την περίοδο εκείνη, όλοι στο Ντάργουιν της Αυστραλίας. Αυτός ο άνθρωπος ο οποίος τιμωρήθηκε για την απουσία του και πέρασε πειθαρχικό και έμεινε για 6 μήνες εκτός και ήταν και τυχερός επειδή έγινε μία νέα ερμηνεία της εγκυκλίου και του δόθηκε η δυνατότητα να είναι υποψήφιος. Διότι αν ίσχυε η παλαιότερη ερμηνεία της εγκυκλίου, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Και έρχεται αυτός ο οποίος ξυπνά ,όχι από την “χειμερία νάρκη” γιατί εκεί που πήγε ήταν τροπικά κλίματα και μεγάλες θερμοκρασίες., αλλά από μία “τροπική νάρκη” που βρέθηκε, έρχεται εδώ ξαφνικά και μετα από 4 χρόνια που έλλειπε και αλλά 4-5 χρόνια που είναι εδώ μετά από 8 χρόνια ξυπνάει και πάει να ενημερωθεί για τα έργα στο λιμάνι. Και ξαφνικά τι λέει; Μα δεν έγινε τίποτα η περίοδος 2014-2019 του Γιάννη Γαλουζή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, μηδενικό έργο. Αυτός είναι ο Μαύρος, αυτός είναι ο άνθρωπος ο οποίος έρχεται και ζητά τη ψήφο σας και λέει, αν αύριο είναι Δημαρχία αυτός ο άνθρωπος, θα μπορεί να λύσει τα θέματα την άλλη ημέρα και θα μπορεί να κόβει κορδέλες μαζί με αυτούς που έχουν κάνει τις μελέτες ,έχουνε ξεκινήσει έργα πριν από αυτόν. Προφανώς θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Μιχάλη Μπούκη για το έργο που ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη.
Μία μελέτη που διήρκησε πάρα πολλά χρόνια, μία μελέτη που κάθε Δημαρχία την περίοδο τη δική της θητείας πρόσφερε κάτι. Αυτή η μελέτη που είναι ολοκληρωμένη και θα ψάξει να βρει χρήματα με ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα για να υλοποιηθεί. Αυτή η μελέτη την οποία παραλάβαμε και θα σας πει ο Σάκης Τηλιακός ως Πρόεδρος, τι παραλάβαμε και τι ολοκληρώσαμε ,που αφήσαμε και εμείς τη σφραγίδα μας, όχι μόνο ως δημοτικό Λιμενικό Ταμείο αλλά και ως Δήμος με έγγραφα που θα σας δείξω στη συνέχεια.
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΤΗΛΙΑΚΟΥ
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Σάκης Τηλιακός που διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΛΤ Καλύμνου από το Σεπτέμβριο 2014 μέχρι και το 2017 και αναφέρθηκε στο ιστορικό και σε όλες τις ενέργειες που έγιναν. Ο Σάκης Τηλιακός μεταξύ άλλων είπε:
Ακούγοντας τις συνεντεύξεις που δόθηκαν, να εκφράσω την πικρία μου και τη στεναχώρια μου, ότι την περίοδο 2014-2019 δεν έχει γίνει τίποτα, αναφορικά με το κομμάτι της αποβάθρας των Οχηματαγωγών.
Θα ήθελα να ενημερώσω με κάποια πράγματα με το ιστορικό . Ανέλαβα το ΔΛΤ τα μέσα Σεπτεμβρίου 2014. Το ΔΛΤ παρουσίαζε μία πλήρη αποδιοργάνωσης δεν μπορούσαμε να βρούμε φάκελο για να ταιριάσουμε πράγματα. Την περίοδο εκείνη είχαμε το θέμα του έξω μόλου με την υποσκαφή, είχε γίνει μία μελέτη που τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν μελέτη για να προσεγγίζουν πλοία μέχρι 80 μέτρα και κείνη τη στιγμή δεν είχαμε προσέγγιση στο έξω λιμάνι. Άμεσα προσπαθούμε να αναθέσουμε μία μελέτη για να επισκευαστεί το κομμάτι εκείνο και να μπορούν να έρχονται σκάφη. Παρ’ ότι τη λάσπη που δέχθηκα προσωπικά ,λόγω της επιχείρησης μου, ότι δεν θα γίνει ποτέ η προβλήτα γιατί ο Τηλιακός έχει συμφέροντα να μην γίνει, η προβλήτα έγινε και αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμαστε από το 2016 με τα 2 επιπλέον δρομολόγια που έχουμε με τα Blue Star. Το πρώτο μέλημα μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη πρόχειρη λύση που έχουμε μέχρι τώρα.
Πάμε τώρα στο κυρίως έργο της αποβάθρας. Είχε ανατεθεί μία μελέτη σε μελετητικό γραφείο που αναδείχθηκε Δυστυχώς παρ’ ότι η μελέτη ήταν από τις πιό ακριβοπληρωμένες ,δεν περιλαμβανόταν στη μελέτη αυτή η Γεωτεχνική μελέτη. Για ποιό λόγο ,εγώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν το έχω καταλάβει.
Ερχόμαστε σε επαφή με τον μελετητή ,εξοφλούμε τιμολόγια που εκκρεμούσαν από την προηγούμενη Διοίκηση του ΔΛΤ και προσπαθούμε να βρούμε που έχει κολλήσει αυτό το κομμάτι της μελέτης. Διαπιστώνουμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Έγινε μία πρώτη κατάθεση της μελέτης αυτής από την προηγούμενη Διοίκηση του ΔΛΤ τον Ιούλιο 2014, μόλις 2 μήνες πριν αναλάβουμε. Μία μελέτη που κατατέθηκε ανυπόγραφη και ελλιπής και καλούμαστε εμείς μέσω του μηχανικού να τα φτιάξουμε και υποβάλουμε στις 22-5-2015 τη θεωρημένη πλέον μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και αρχίζει ένας αγώνας αφού μία μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χρειάζεται από 10-15 υπογραφές από συναρμόδια Υπουργεία. Καταφέρνουμε μετά από πολύ μεγάλο αγώνα στις 12 Ιουλίου 2016 να έχουμε τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του εξωτερικού λιμένα. Όλα αυτά με ενέργειες δικές μας και μετά από πολύ πίεση.
Στη συνέχεια ο Σάκης Τηλιακός αναφέρθηκε σε μία σειρά προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στο μεσοδιάστημα (Διάφορα αιτήματα από τον Μελετητή για αλλαγές στο γκρουπ μελετητών, γίνονται κανονικά οι πληρωμές και λαμβάνονται παρατάσεις για να παραμείνει ενεργή η σύμβαση).
Για τα Γεωτεχνικά είπε, ότι υπήρχε ένα σοβαρό θέμα, δεν ήταν στην αρχική μελέτη. Η τεχνική Υπηρεσία μας δεν μπορούσε να αναλάβει ούτε τη σύνταξη του φακέλου έργου. Τελικά μετά από νέο αγώνα συντάσσεται ο φάκελος του έργου των Γεωτεχνικών και αρχίζει η αναζήτηση του ποσού των 120.000 ευρώ, που δεν είχε να διαθέσει το ΔΛΤ. Παραδίδοντας το 2019 το ΔΛΤ, παραδώσαμε στο Μιχάλη Μπούκη το φάκελο του έργου για τα Γεωτεχνικά/
Συνοψίζοντας ο Σάκης Τηλιακός είπε: Για το συγκεκριμένο έργο, όχι μόνο δεν κάναμε τίποτα αλλά προχωρήσαμε όσο ήταν εφικτό και παραδώσαμε στην επόμενη Διοίκηση του Μιχάλη Μπούκη, πλήρως και τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το φάκελο έργου της προκήρυξης των Γεωτεχνικών μελετών του έργου.
Κλείνοντας ο Σάκης Τηλιακός την τοποθέτηση του αναφέρθηκε στη Χερσαία ζώνη λέγοντας, ότι για εκείνον, το μεγαλύτερο έργο που έκανε στο ΔΛΤ ήταν η χάραξη της Χερσαίας Ζώνης. Διότι χωρίς την χάραξη της Χερσαίας Ζώνης δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή τη στιγμή τίποτα. Ούτε η αίθουσα Επιβατών θα μπορούσε να τοποθετηθεί , ούτε το νέο έργο που λέμε ότι θα προκηρύξουμε θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη Χερσαία Ζώνη και λυπάμαι γιατί είναι πράγματα που τα ήξεραν και ειδικά ο Μιχάλης Μπούκης τα γνώριζε αυτά πάρα πολύ καλά.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΟΥΖΗΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ
Ο Γιάννης Γαλουζής ολοκληρώνοντας την κοινή συνέντευξη έκανε αναφορά σε αλληλογραφία και επικοινωνία που είχε με την κρατική εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για τις δυνατότητες συνεργασίας.
Συγκεκριμένα στις 10-11-2018 έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Εταιρείας για 3 έργα:
1.Εκτέλεση Γεωερευνητικών εργασιών για την κατασκευή αποβάθρας Ο/Γ σκαφών εξωτερικά του λιμενα Καλύμνου.
2. Αντιπλημμυρικό σχεδιασμό master plan για το νησί της Καλύμνου
3.Κατασκευή και υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων για το νησί της Καλύμνου
Στις 15 -11-2023 έρχεται απάντηση από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Εταιρεία έχει την τεχνογνωσία ,την εμπειρία, το εξειδικευμένο προσωπικό και έχει αναλάβει επιτυχώς σημαντικά έργα υποδομής εξειδικευμένης γνώσης ,συνεπώς μπορεί να παρέχει τις Υπηρεσίες της και για την υλοποίηση Τεχνικών έργων ιδιαίτερων Τεχνικών απαιτήσεων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας μπορεί να αναλάβει τα έργα που αναφέραμε
Κλείνοντας ο Γιάννης Γαλουζής , διερωτήθηκε όλα αυτά είναι απραξία;. Αν δεν χάναμε τις εκλογές εμείς θα συνεχίζαμε και θα κάναμε τις προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. για αυτά τα σημαντικά έργα υποδομής.
Δείτε αναλυτικά τα όσα είπαν στο video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς
Γαλουζής και Τηλιακός για τις ενέργειες του ΔΛΤ την περίοδο 2014-2019 – Αιχμηρή απάντηση στο Μαύρο
Watch this video on YouTube

Latest..

Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμών Κελσίου – Οι περιοχές με βροχές και καταιγίδες

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]