Γιάννης Μαστροκούκος: Πρέπει και επιβάλλεται να αγοραστεί από το Δήμο ο παραδοσιακός “ΑΧΤΑΡΜΑΣ”, ως περιουσιακό στοιχείο του Λαού μας και της Ιστορίας μας.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ:

Με δελτίου τύπου, που φέρει ημερομηνία 5 Αυγούστου 2023,η Παράταξη “ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ” και ο επικεφαλής υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος, αναφέρεται στην αναγκαιότητα ο Δήμος Καλυμνίων να αγοράσει ,το παραδοσιακό σκάφος «ΑΧΤΑΡΜΑΣ» που βρίσκεται στο λιμάνι μας και που όπως αναφέρει αποτελεί ζωντανό μνημείο, σύμβολο της σφουγγαροδουλειάς.
Επίσης αναφέρεται σε πρόταση της Παράταξης πριν δύο χρόνια περίπου, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 ,προς το Δημοτικό Συμβούλιο με το ίδιο θέμα.
Παραθέτουμε το δελτίο τύπου:
ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 05/08/2023
Η Κάλυμνος μας, κρύβει μέσα της τρομερή δυναμική. Σε ιστορία , πολιτισμό, παράδοση, μνήμες, φύση με μοναδικές εναλλαγές, καθώς και σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό.
Η πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στην κεντρική μας Πλατεία, «Η ώρα του φευγιού και του ποκινημάτου»,μας ξύπνησε βιωματικές μνήμες, μας άφησε γλυκόπικρη  γεύση,
Ζωντανό μνημείο, σύμβολο της σφουγγαροδουλειάς, αποτελεί το παραδοσιακό σκάφος «ΑΧΤΑΡΜΑΣ» που βρίσκεται στο λιμάνι μας.
Πρέπει και επιβάλλεται το σκάφος αυτό να παραμείνει στο λιμάνι, ως μνημείο σύμβολο της Καλύμνου.
Πρέπει και επιβάλλεται να αγοραστεί από τον Δήμο μας, ως περιουσιακό στοιχείο του Λαού μας και της Ιστορίας μας.
Προς σ’ αυτήν της κατεύθυνση έχουμε κάνει τις πρέπουσες ενέργειες. Καταθέσαμε πρόταση  προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 23/09/2021, χωρίς να βρει ανταπόκριση από κανέναν, που είναι η εξής:
 ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ: ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΥΜΝΟΣ 23/09/2021
Προς : Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Καλυμνίων
             Μ.Μ.Ε.
«Αξιοποιώντας την Παράδοση!»
Κ. πρόεδρε, κ. δήμαρχε,
Μια από τις πιο αξιόλογες προτάσεις είναι η απόκτηση- αγορά από τον Δήμο μας του αυθεντικού παραδοσιακού «ΑΧΤΑΡΜΑ», που βρίσκεται στο λιμάνι μας.
Αποτελεί βασικό  ιστορικό μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμβολο της σφουγγαροδουλειάς. Μ΄ αυτό οι  Καλύμνιοι  σφουγγαράδες όργωσαν την Μεσόγειο και έγγραψαν μοναδικές σελίδες στα παράλια της Αφρικής , στην Μπαρμπαριά, την Τούνεζη ,την  Μαντρούχα  τα Ασπρονήσια και όχι μόνο.
Η Κάλυμνος μας,  γνώρισε τα πάντα. Την οικονομική άνθιση, Την χαρά   της δημιουργίας, την αποκατάσταση οικογενειών , την μόρφωση των παιδιών της, το γλέντι, τον πόνο  τον θάνατο.  Έκανε τραγούδι την χαρά, και  την θλίψη. Επάγγελμα που διαμόρφωσε και σφυρηλάτησε  χαρακτήρες και νοοτροπίες.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στο λιμάνι μας το σκάφος σύμβολο της σφουγγαροσύνης, τον  «ΑΧΤΑΡΜΑ.» Κατασκευάστηκε από την οικογένεια Σαρούκου , τους Τριπολίτηδες ,σπουδαίοι Ταρσαναζήδες σ΄ όλο το Αιγαίο. Αποτελεί πιστό αντίγραφο του παραδοσιακού αχταρμά της οικογένειας τους με το όνομα «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ» της δεκαετίας του 1930. Φέρει την ιστορική μηχανή «Παπαθανάση», που ο χαρακτηριστικός ήχος της ξυπνά σ ΄όλους μας μοναδικές μνήμες και συναισθήματα.
Το σκάφος πωλείται. Η περιέρρευσα ατμόσφαιρα λέει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αγορά του σκάφους  από άλλους δήμους ,που έχουν  παράδοση στην σφουγγαροσύνη.
Θα ήταν τραγική εξέλιξη για την Κάλυμνο , αν αυτό το σκάφος κόσμημα χαθεί από το λιμάνι της Καλύμνου.
Προτείνουμε :

  • Ο παραδοσιακός ΑΧΤΑΡΜΑΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ» να αγοραστεί από τον Δήμο μας.
  • Ως  ζωντανό στοιχείο του πολιτισμού μας, μπορεί  να αξιοποιηθεί   με πολλαπλούς τρόπους, (ξεναγήσεις ,αναπαραστάσεις των τρόπων αλίευσης σφουγγαριών κ.λ.π.) εξοικονομώντας παράλληλα στο Δήμο μας αντίστοιχα οικονομικά οφέλη.
  • Είναι επένδυση που δεν θέλει κόπο και χρόνο.
  • Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.
  • Ο δήμος μας διαθέτει ρευστότητα αρκετών εκατομμυρίων Ευρώ, που μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην αγορά του.
  • Πρέπει και επιβάλλεται  να υπάρξει πολιτική βούληση από τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή, πριν να είναι αργά.

Για την Παράταξη:  ΜΑΣΤΡΟΚΟΥΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Latest..

Αύξηση της ΚΑΠ, σχολείο Βρίσας και Ειδικός Σχολείο στη συνάντηση Βέρρου με Αν. Υπουργό Εσωτερικών

ΛΕΣΒΟΣ: Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος στο πλαίσιο την παρουσίας του αυτές τις μέρες στην … [Read More...]