Η 30η μαύρη επέτειος από τη φονική πυρκαγιά στην Ικαρία

ΙΚΑΡΙΑ: Εκδήλωση μνήμης τελέστηκε σήμερα για τα 30 χρόνια από τη μαύρη μέρα της φονικής πυρκαγιά ςστην Ικαρία, την 30η Ιουλίου 1993 . Απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες και όπως κάθε χρόνο βραβεία στους μαθητές για την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τον Δήμο Ικαρίας.
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον Δήμο Ικαρίας στον Διαμαντή Προεστό, επιβάτη της φονικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών, για την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη που επέδειξε και βοήθησε στην διάσωση άλλων επιβατών, όντας ο ίδιος τραυματίας. Επίσης, θα αποσταλλεί τιμητική πλακέτα στη χήρα του σμηναγού Χρήστου Μουλά και στην οικογένεια του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, τους πιλότους του canadair, που σκοτώθηκαν στη Κάρυστο εν ώρα καθήκοντος.
Στο λόγο που έδωσε ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας, επεσήμανε ότι δεν είναι αρκετή η χρηματοδότηση, μόλις 80.000€, για να κάνει ο Δήμος τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη πυρκαγιών και ότι ο Δήμος κατάφερε να εξασφαλίσει τρία υπερσύγχρονα 4χ4 πυροσβεστικά οχήματα που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα παραλάβει.
Δείτε το βίντεο:
Από την πυρκαγιά στις 30 Ιουλίου 1993 στην Ικαρία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και κάηκαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα. Από τη φωτιά έχασαν τη ζωή τους οι: Πούλος Ευστράτιος 80 χρονών, Πούλου Κούλα 73 χρονών, Πούλου Σταματούλα 67 χρονών, Κήρυκος Γεώργιος – Ελευθέριος 39 χρονών, Φυσίδας Ηλίας 25 χρονών, Τσαγανός Δημήτριος 21 χρονών, Μπρατσής Κωνσταντίνος 68 χρονών, Πεσκέσης Γεώργιος 73 χρονών, Πεσκέση Αικατερίνη 64 χρονών, Λιάρης Σιδερής 69 χρονών, Λιάρη Καλλιόπη 70 χρονών, Ξυλά Γεωργία 18 χρονών και Ξυλά Δέσποινα 65 χρονών Από αυτούς ο Γιώργος Κηρύκου (που συμμετείχε στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου) , ο Ηλίας Φυσίδας και ο Δημήτρης Τσαγανός έχασαν τη ζωή τους ενώ προσπαθήσουν να σώσουν ηλικιωμένους που κινδύνευαν από τη φωτιά. Για το λόγο αυτό τιμήθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών.
30 χρόνια από την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Ικαρία, με το βλέμμα στη Ρόδο
Τριάντα χρονών πληγές, ξανα ανοίγουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα, για να τιμήσουμε τα θύματα της πυρκαγιάς, για να μη ξεχάσουμε ποτέ, για να μην επαναληφθεί μέρα σαν αυτή της 30ης Ιουλίου 1993.

Σχετικά Άρθρα

Latest..

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρόεδρος της ΚΟ των 11 – Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Τσακαλώτος, Ηλιόπουλος

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]