Η Δικαιοσύνη στις ΗΠΑ και αλλού

ΧΙΟΣ : Κύριε Διευθυντά,Την περασμένη Πἐμπτη ο Ντόναλντ Τράμπ κρίθηκε ομόφωνα ένοχος γιἀ όλες τίς κατηγορίες εναντίον του. Οι ένορκοι υποχρεούνται τώρα να αιτιολογήσουν τίς αποφάσεις τους και να τίς υποβάλουν στον πρόεδρο τού δικαστηρίου. Θα ακολουθήσει η εισαγγελική παρέμβαση με σκοπό να εξευμενίσει τίς αποφάσεις εναντίον τού μέχρι πρό τετραετίας προέδρου των Η.Π.Α. Οι καταδικαστικές ποινές θα ανακοινωθούν κατόπιν από τον πρόεδρο  Χουάν Μέρσαν, ἐμπειρο και καταξιωμένο δικαστή, γιό μεταναστών από την Κολομβία, με θητεία στα ποινικά δικαστήρια τής Νέας Υόρκης από το 1994. Ο Τράμπ δήλωσε ήδη ότι θα τίς εφεσιβἀλλει.  
Σἰγουρα πρόκειται για θρίαμβο τής δικαιοσύνης και των θεσμών πού την απονέμουν, όχι μόνο στην πολιτεία τής Νέας Υόρκης αλλά και στις Η.Π.Α. γενικότερα. Το αμερικανικό συνταγματικό απόφθεγμα «No one is above the law» επιτέλους αγγίζει απρόσβλητους θύλακες τής πολιτικής διαφθοράς και επιβάλει την ισονομία και ισοπολιτεία πού πρέπει να διακρίνει τίς δημοκρατίες από τά απολυταρχικά καθεστώτα. Η απόφαση των 12 ενόρκων τού ποινικού δικαστηρίου τού Μανχάταν αντήχησε διαπρύσια σέ όλα τά μήκη και τά πλάτη τής υφηλίου.
Θα ακολουθήσουν τίς επόμενες εβδομάδες διαδοχικές κλητεύσεις δικαστηρίων  για περισσότερα οικονομικά και ποινικά κακουργήματα τού τέως προέδρου, με σημαντικότερη την ήδη εν εξελίξει δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο {Supreme Court} για τά γεγονότα τής 6ης Ιανουαρίου 2021 και τίς παρελκυστικές δραστηριότητες τού τότε προέδρου Τράμπ με σκοπό να καταργήσει βίαια τούς δημοκρατικούς θεσμούς.
Η κοινή λογική αβίαστα συγκρίνει την λειτουργία τής δικαιοσύνης και των θεσμών της στην κραταιότερη δημοκρατία τής Δύσης με τούς ανάλογους πολιτειακούς θεσμούς τής δικτατορικής Ρωσίας, τής απολυταρχικής Κίνας, των ισλαμικών καταπιεστικών καθεστώτων όπως το Ιράν και το Αφγανιστάν, ενὠ δεν παραλείπει να καταδικάσει την αδίστακτη βία πού χρησιμοποιεί η Τουρκία εναντίον μειονοτήτων και αντιφρονούντων.
Ξεκινώντας από τά ιδανικά τής Γαλλικής Επανάστασης, τά κράτη τής δυτικής Ευρώπης κατόρθωσαν να δημιουργήσουν υποδειγματικά κοινοβουλευτικά πολιτεύματα και  να διατηρήσουν την ευρωπαϊκή ειρήνη για αρκετές δεκαετίες. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στίς δημοκρατικά διαβουλευόμενες κοινωνίες μας. Οι δημοκρατίες  στηρίζονται τόσο στην τήρηση των νόμων όσο και στην ελευθερία τού λόγου. Οι δημοκρατίες καταλύονται όταν οι θεσμοί πού τἰς δημιούργησαν αδυνατούν ή αρνούνται να τίς προστατεύσουν.

Μἐ εκτίμηση,
Μιχάλης Μόσχος
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 5/5/24

Latest..

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

ΧΙΟΣ : Η ΠΕΚΕΒ προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της στην εκδήλωση  παραδοσιακών χορών και παρουσίασης των χορευτικών της τμημάτων, με τίτλο  «Μεράκι τέχνη και ψυχή ο … [Read More...]

Αδέλφια μας δουλεύουν

ΧΙΟΣ : Μέσα στην καλοκαιρινή ησυχία[1], κλείνω τα μάτια εδώ στο μπαλκόνι μου που κάθομαι και σκέπτομαι σε πόσες «γωνιές» του κόσμου αυτή τη στιγμή σκοτώνονται άνθρωποι, χωρίς πολύ … [Read More...]

ΠΑΣΟΚ: Απομονωμένος ο Ανδρουλάκης – Τον εγκαταλείπουν και μέχρι πρότινος υποστηρικτές του

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]