ΛΕΣΒΟΣ:
Φθίνει σιγά σιγά η τουριστική χρονια. Μια καλή τουριστική χρονια που στηρίχθηκε στον τουρισμό από την Τουρκία που διευκόλυνε η 7ημερη βίζα και τον κλασσικό τουρισμό από τις δυτικές χώρες. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα έρθουν περίπου 150.000 Τούρκοι και 70 έως 80 χιλιάδες από δυτικές χώρες.Στο νησί καταγράφονται μεχρι σημερα ανάγκες για περισσότερα κρεβάτια και καταλύματα κυρίως εκτός της πόλης της Μυτιλήνης, και στις δημόσιες υποδομές κυρίως στο θέμα του νερού που έδωσε σήματα λειψυδρίας στο κοντινό μέλλον.
Η αυξητική τάση αν σταθεροποιηθει επιβάλει επενδύσεις σε δύο τομείς:
Στις ξενοδοχειακες μονάδες και στα τουριστικά καταλύματα και στις δημόσιες υποδομές κυρίως στην ύδρευση και στην διαχείριση των στερεών απορριμμάτων.
Η εμπειρία από αλλά μέρη δείχνει ότι εφόσον η τάση αυτή αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, το έλλειμμα των ξενοδοχειακων κλινών και των καταλυμάτων θα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας, σε συνδυασμό με στοχευμενα χρηματοδότηση εργαλεία που υπάρχουν, και στις υποδομές στην ύδρευση και τα απορρίμματα ο δημόσιος τομέας που στην περίπτωση μας είναι η αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.
Έχουμε αυτή την στιγμή τα πρώτα πραγματικά δεδομένα με βάση τα οποία μπορεί να γίνει ο αναγκαίος σχεδιασμός.
Και μερικά σύντομα σχόλια.
1. Ο νόμος λέει ότι οι ξεναγοί λαμβάνουν άδεια από την Ελλάδα και όχι από τα πρακτορεία που μεταφέρουν τους Τούρκους τουρίστες στην Ελλάδα.
2. Η εκκλησία του Αγίου Θεράποντα δεν μπορεί να λέγεται ότι ήταν τζάμι και έγινε εκκλησία από τους χριστιανούς ελληνες το 1922.
3. Η ιστορία του νησιού δεν έχει χρονικό βάθος 500 χρονια από τα οποία τα 400 ήταν τουρκικά και τα τελευταία 100 Ελληνικά.