Η κατάντια του Κάμπου

ΧΙΟΣ : Απο τις καμπούσικες ιστορίες της πεζούλας
Το χάρτομα των πορτοκαλιών  σταμάτησε τον περασμένο αιώνα έτσι τα πορτοκάλια μένουν στα δέντρα όλο τον χειμώνα με συνέπεια να αντιμετωπίζουν τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.
Πολλά σάπιζαν κάτω από τα δέντρα.
 Ετσι 1960 η εταιρία Χαντρής  θέλοντας να βοηθήσει τον Κάμπο έφτιαξε το εκχυμωτήριο.
Από τότε κόβαμε τα πορτοκάλια  απο τα δέντρα και τα πηγαίναμε στο εκχυμωτήριο. Μαζεύαμε διαλέγαμε καθαρίζαμε τα κατινά. Έτσι γερά και  καθαρά τα πηγαίναμε και αυτά για χυμό.
Όλοι θυμόμαστε τα φορτηγάκια τα τραχτεράκια  στην ουρά πάνω από χιλιόμετρο (μέχρι το κτήριο Καλουτά)που περιμέναμε να παραδώσουμε  τα πορτοκάλια,  ακόμα και γερόντοι με τα γαϊδουράκια
κουβαλούσαν.
Σε λίγες μέρες ερχόταν η επιταγή με την αξία των παραδοθέντων στο σπίτι.
Δεν πλουτίσαμε αλλά  κάτι παίρναμε, έφταναν για να ζήσομε και  να καλλιεργούμε τα δέντρα. Μετά το εργοστάσιο πουλήθηκε, σχεδόν δωρήθηκε, στο συνεταιρισμό. Και τότε άρχισε η αντίστροφη μέτρηση,
κακή διαχείριση με γνώμονα τα κομματικά και συγγενικά συμφέροντα, χρόνο με χρόνο το εργοστάσιο κατάρρεε μέχρι που πουλήθηκε σε ιδιώτη που φυσικά σκοπός του είναι το κέρδος.
Ελάχιστες ποσότητες πορτοκάλια   και μανταρίνια αγοράζει  απο τον Κάμπο και η ελάχιστη πληρωμή γίνεται πολυ αργότερα γιατί προφανώς βρίσκει σε καλύτερη τιμή χυμό απο αλλού.
Αυτό και η διακοπή των εξαγωγών των  χιώτικων μανταρινιών μηδένισαν το εισόδημα των καμπούσων
Τα πορτοκάλια  και τα μανταρίνια τώρα σαπίζουν κάτω από τα δέντρα η καλλιέργεια εγκαταλείπεται οι νέοι φεύγουν.
Τα κτήματα πουλιούνται σε πλούσιους επενδυτές που ανακαινίζουν κτίρια για εξοχικές κατοικίες αλλά αδιαφορούν  για την καλλιεργητική τακτική.
Τα δέντρα που είναι το κύριο στοιχείο του Κάμπου, έτσι στη θέση των εσπεριδοειδών που ξεραίνονται φυτρώνουν αγριόδεντρα.
ΚΑΤΆΝΤΙΑ  για τον Κάμπο που ξέραμε δεν μου έρχεται άλλη λέξη. Οι λίγοι παλιοί που μείναμε από συνήθεια κάνομε έναν καθαρισμό και ένα πότισμα για να τα βλέπομε τα δέντρα μας πράσινα όπως λέμε μεταξύ μας
Λίγοι νέοι αγρότες που έμειναν ασχολούνται με άλλες   προσοδοφόρες καλλιέργειες(πατάτες- κηπουρικά)για να βγάλουν τα προς το ζην.
Γνώμη μου είναι οτι πρέπει άμεσα να οργανωθούν σε ομάδα, για να μπορέσουν να απαιτήσουν βοήθεια από το κράτος και να εκσυγχρονιστούν με τα νέα  δεδομένα[συσκευασία- μάρκετινγκ κλπ] ετσι το χιώτικο μανταρίνι και ο χυμός απο τα πορτοκάλια θα βρει την θέση στην αγορά που του ανήκει και σωθεί ο Κάμπος μας.
Σήμερα που όλοι ψάχνουν για οικολογικά τρόφιμα. Τα  μανταρίνια και τα πορτοκάλια μας είναι τελείως οικολογικά έτσι ανοίγεται εύκολος δρόμος στη αγορά.
 
 
 
 

Latest..

Καμπανιακός – Αιολικός 1-0

ΛΕΣΒΟΣ: Σκόρερ: 52′ ΚαθάριοςΗττήθηκε ο Αιολικός , μια ήττα που μπορεί να τοι στοιχήσει ακριβά στη μάχη για την παραμονή στην κατηγορία. Από την άλλη σημαντική νίκη … [Read More...]