Η πανήγυρη στην Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης Βλαμαρής

ΣΑΜΟΣ: Με λαμπρότητα πανηγύρισε η ιερά μονή αγίας Ζώνης Βλαμαρής (1695).
Την Τετάρτη, παραμονή της εορτής, τελέστηκε μέγας αρχιερατικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη κ. Ευσεβίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ανήμερα του εορτασμού, την Πέμπτη, ο μητροπολίτης χοροστάτησε στον όρθρο και ιερούργησε. Μίλησε επίκαιρα και συνεχάρη τον ηγούμενο της μονής, π. Αμφιλόχιο Φλεβάρη και τους μοναχούς για τους κόπους και τη διοργάνωση της πανηγύρεως.

Στη συνέχεια προέστη της λιτάνευσης της ιερής εικόνας και του ιερού τεμαχίου της αγίας ζώνης της Θεοτόκου, το οποίο φυλάσσεται στη μονή.
Ο κ. Ευσέβιος ευλόγησε την πατροπαράδοτη γιορτή που διανεμήθηκε στους προσκυνητές.
Παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού και πλήθος πιστών.

Η μονή ιδρύθηκε το 1695 από τον ιερομόναχο Μελέτιο. Τα κτίσματά της σχηματίζουν ορθογώνιο τετράγωνο. Το καθολικό είναι ρυθμού θολωτής βασιλικής με τρούλο και εγγεγραμμένα εσωτερικά τόξα με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1801 και επάργυρη εφέστια εικόνα του 1819.
Με ενέργειες και προσωπική μέριμνα του μητροπολίτη κ. Ευσεβίου και με δαπάνες ευρωπαϊκού προγράμματος, ανακαινίστηκε εκ βάθρων το 2013.
Δυστυχώς, όμως, από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 το μικρό κωδωνοστάσιο του καθολικού έχει υποστεί μερικώς ζημιές.

Φωτογραφίες: Μητρόπολη Σάμου
 

Latest..

Εξάρθρωση συμμορίας που εξαπατούσε ηλικιωμένους: Τους έλεγαν πως συγγενείς τους χρωστούσαν λεφτά

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]