Η “σειρήνα” της οδήγησης, του Γιώργου Κεβόπουλου

ΧΙΟΣ :

Οι νέοι θα συναντήσουν σειρήνες στο ταξίδι της ζωής τους. Σειρήνες που μόνο σκοπό έχουν να τους παραπλανήσουν και να τους βγάλουν από τον δρόμο τους, τάζοντας τους κόσμους μαγικούς αλλά τόσο επικίνδυνους.
Μία τέτοια σειρήνα είναι η οδήγηση.
Είτε πριν ο νέος συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια ηλικίας, είτε οδηγώντας όχημα που δεν επιτρέπεται από την ηλικία του καθώς η γοητεία της συναρπάζει τα νέα παιδιά.
Καθημερινά σε όλη τη Χώρα έχουμε οδικά τροχαία ατυχήματα με θανάτους, τραυματισμούς πολύ σοβαρούς και τις περισσότερες φορές αφορούν νέα παιδιά.
Ο χαμός ενός νέου διαλύει ολόκληρη την οικογένεια και ουσιαστικά δεν ξεπερνιέται ποτέ.
του Γιώργου Κεβόπουλου,
Υποστράτηγος ε.α.
πρώην Διευθυντής
Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου
Γιατί όμως οι νέοι παρασύρονται από τη σειρήνα αυτή;
Η αίσθηση της ανεξαρτησίας, να μπορεί δηλαδή κάποιος να μεταβεί οπουδήποτε χωρίς να εξαρτάται από κάποιον άλλον (γονέα, συγγενή ή δημόσια μέσα μεταφοράς),
η αίσθηση της μαγκιάς και η επίδειξη σε άλλους συνομηλίκους καθώς και
η γοητεία της ταχύτητας που παίρνει τα μυαλά των παιδιών είναι το κάλεσμα της σειρήνας ώστε να ξεκινήσουν τη χρήση οχημάτων πριν την ώρα τους.
Από την άλλη πολλοί γονείς πέφτουν στην παγίδα της «απελευθέρωσης» τους από τις μετακινήσεις των παιδιών τους αφού αυτό αποτελεί πολλές φορές μια κουραστική ρουτίνα που τους επιβαρύνει με επιπλέον κόπο.
Δυστυχώς όμως ένας νέος που δεν έχει ωριμάσει, δεν έχει ακολουθήσει τη διαδικασία απόκτησης άδειας οδήγησης έχει περισσότερες πιθανότητες να εμπλακεί σε οδικό τροχαίο ατύχημα.
Αυτό οφείλεται στην Απειρία του νέου οδηγού που δεν μπορεί να χειριστεί αφενός το όχημα όπως πρέπει αλλά και να αντιληφθεί και να προβλέψει τον κίνδυνο.
Επίσης ο ενθουσιασμός του νέου, η Υπερεκτίμηση δυνατοτήτων του, η Τάση για επίδειξη και ανταγωνισμό είναι μερικοί λόγοι που συντελούν στην αύξηση της πιθανότητας ατυχήματος.
Ένας τελευταίος λόγος αλλά πολύ σημαντικός είναι τα λάθος πρότυπα που έχουν σήμερα οι νέοι επηρεασμένοι από social media αλλά και από άλλους πιο «μάγκες» νεαρούς οι οποίοι οδηγούν χωρίς σύνεση με αυξημένη επικινδυνότητα.
Ως αιτίες ατυχημάτων κυρίως από νέους καταγράφονται:
• Υπερβολική ταχύτητα
• Μη χρήση προστατευτικού κράνους
• Προσπέρασμα
• Επικίνδυνοι ελιγμοί
• Χρήση κινητού τηλεφώνου
• Χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά)
Τι θα μπορούσαμε να πούμε στους νέους;
Τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τη ίδια τους τη ζωή.
Είναι τραγικό να τη χάσουν από ένα λάθος στιγμιαίο ή να τους στιγματίσει ένα τέτοιο λάθος για μια ολόκληρη ζωή.
Η Ζωή είναι όμορφη.
Σκοπός να τη ζήσουμε να την απολαύουμε αλλά με ασφάλεια. Έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους να απολαύσουν με ΑΣΦΑΛΕΙΑ τη χαρά της οδήγησης όντας συνειδητοποιημένοι οδηγοί.
Έχουν όνειρα στόχους που πρέπει να κατακτήσουν να πετύχουν στη ζωή τους οτιδήποτε και αν επιλέξουν να κάνουν που είναι κρίμα να τους τα στερήσει μια λάθος κίνηση μια απρόβλεπτη ενέργεια ή μια προσπάθεια επίδειξης μαγκιάς.
Κανένας σωστός γονιός δεν θα δυσανασχετήσει να μεταφέρει το παιδί του είτε στο σχολείο, είτε σε δραστηριότητες είτε για διασκέδαση.
Η επαφή με τους γονείς η σωστή επικοινωνία είναι το κλειδί και στο κομμάτι αυτό.
Η ανάδειξη σωστών πρότυπων είναι χρέος της οικογένειας, του Σχολείου, της κοινωνίας.
Η ανάδειξη αυτή μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους όχι συγκρίνοντας ο γονέας με το παιδί του.
Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τα παιδιά και δίνοντας τα να καταλάβουν ότι είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ για εσάς και μην προβάλλεται συνεχώς μια ξερή άρνηση.

Latest..

Επιστολή προς μαθητές/μαθήτριες της Γ΄Λυκείου των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β.Αιγαίου

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]