Η Σεισμόπληκτη Παναγία Μονής Μουντέ Ραχών Ικαρίας

ΙΚΑΡΙΑ: Ένα από τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η Παναγία της Μονής Μουντέ της οποίας ο αρχικός Ναός χρονολογείται από το έτος 1460,εχει υποστεί μεγάλες ζημιές και ρωγμές από τον σεισμό της Σάμου των 6,7 Ρίχτερ στις 30 του Οκτώβρη του 2020. Και ενώ έχουν περάσει 3 χρόνια, δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα από τις Εκκλησιαστικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση των ζημιών σύμφωνα με τους πολεοδομικούς κανονισμούς.
Το παράλογο είναι ότι ενώ υπάρχουν φορείς (Ικάριοι ομογενείς Αμερικής) που διατίθενται να χρηματοδοτήσουν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών,(όπως έκαναν με τις στέγες και τοιχοποιίες άλλων κτηρίων που είχαν καταρρεύσει) της εκκλησίας, δυστυχώς όμως έχουν σκοντάψει επί 3 χρόνια στα γρανάζια της Ιεραρχικής και Κρατικής γραφειοκρατίας..
Εδώ υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα κλήρου και Πολιτείας αίτιο είναι η Ναοδομία: υπηρεσία της Εκκλησίας η οποία έδινε τις άδειες ανοικοδόμησης και επισκευών των Εκκλησιών οι οποία πολλές φορές λειτουργούσε αυθαίρετα και παράνομα οικοδομώντας Εκκλησίες και βοηθητικά κτήρια σε Κρατική Γη..και η οποία καταργήθηκε το 2012 από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στην θέση της δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας της Ελλάδος με πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες ,και την κύρια ευθύνη έχουν πλέον οι κατά τόπους Πολεοδομίες, πλην όμως διατηρήθηκε κάποιο Νομικό κενό στο οποίο οφείλεται η καθυστέρηση και η ολιγωρία έκδοσης άδειας για την αποκατάσταση των ζημιών του Ναού..

Εν πάση περιπτώσει ας βρεθεί ποια Υπηρεσία είναι η αρμόδια αδειοδότησης για την αποκατάσταση του Ναού.. τους Πολίτες και τους Πιστούς..δεν ενδιαφέρει αν λέγεται Ναοδομία ή Πολεοδομία..αυτό που θέλουν να μην βλέπουν πληγωμένο και ίσως επικίνδυνο τον Ναό.
Γιατί αν και η Ικαρία δεν συγκαταλέγεται σε σεισμογενείς περιοχές, μπορεί όμως ένας επόμενος σεισμός στην περιοχή να έχει απρόβλεπτες συνέπειες για τον Ναό και τους Πιστούς..
Κόχυλας Γιώργος Ράχες Ικαρία 27-8-2023

Latest..