Η τετραετία που φεύγει και το αδικημένο Πλωμάρι από Κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση

ΛΕΣΒΟΣ:
Δεύτερες Βουλευτικές Εκλογές την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023. Η τετραετία που φεύγει άφησε το Πλωμάρι αδικημένο και παραμελειμένο, με ευθύνες φυσικά της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης, κυρίως του Δήμου Μυτιλήνης, αλλά και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ασχέτως τι ψηφίζει ο κόσμος η κατάσταση μιλάει από μόνη της.
Γηροκομείο Πλωμαρίου
Ο Μιχαλέλειος Οίκος Ευγηρίας που παραδόθηκε με μεγάλο χρέος και χωρίς άδεια λειτουργίας, παραμένει στον αέρα αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπο να οριστικοποιηθεί η δυνατότητα άμεσης και μελλοντικής χρηματοδότησης. Εκκρεμεί η αδειοδότηση που έχει ένα κόστος κατά εκτίμηση στα 40.000€ και προσθέτοντας το χρέος των 50.000€ περίπου χιλιάδων καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Φιλότιμοι εργαζόμενοι απλήρωτοι για μήνες και δωρητές κρατάνε όρθιο το γηροκομείο.
Πύλη Εισόδου
Ένα από τα λίγα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στον τομέα του τουρισμού. Η Πύλη άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση, δεν είχε την κίνηση που όλοι περιμέναμε αλλά αυτό είναι και ευθύνη του Δήμου που δεν έκανε σωστή προώθηση και διαφήμιση της περιοχής, επαφές και όλα γίνονταν ανοργάνωτα. Φέτος πήρε στο παρά πέντε την άδεια αφού το θέμα αντιμετωπίστηκε περιέργως με όχι την πρέπουσα προσοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει κανένα δρομολόγιο.
Μεταστέγαση Πυροσβεστικής
Πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια στο νέο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στην Πλαγιά. Εκεί φάνηκε ότι τα εγκαίνια είχαν χαρακτήρα φιέστας ενός έργου που ήρθε για να μείνει, δηλαδή το Κλιμάκιο πιθανόν αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και είναι αβέβαιο το σενάριο να επιστρέψει στη θέση του στο Πλωμάρι. Εκεί έγινε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και τιμητικών πλακετών. Μεγάλες οι ευθύνες Δήμου και Κυβέρνησης για το ότι το κτίριο που έπρεπε να επισκευαστεί και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Την Τετάρτη ψηφίστηκε ομόφωνα από την Τοπική Κοινότητα η δωρεάν παραχώρηση χώρου περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων στον 1ο όροφο του πρώην δημαρχείου για τη μεταστέγαση του Λιμενικού Σταθμού. Άρα το κτίριο είναι εντάξει για το φούρνο που μετακόμισε στο χώρο που ήταν μέχρι το 2019 η τράπεζα Alpha Bank, είναι οκ για το εμπορικό κατάστημα που λειτουργεί εκεί που στεγαζόταν το κυλικείο του Θεολόγου, είναι οκ για όλες τις υπηρεσίες ΓΕΦ, Ειρηνοδικείο, Γραφείο Τουριστικών Υπηρεσιών και στέγαση των γραφείων της Κοινότητας και του Δήμου. Ακούγεται ότι υφίσταται ένας εμφύλιος μεταξύ στελεχών της ΝΔ για το αν πρέπει να μείνει το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο στη Πλαγιά ή να επιστρέψει στο Πλωμάρι.
Δημιουργία Τρίτου Δήμου – Υπόσχεση Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο Τρίτος Δήμος που είχε υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 2018, δεν έγινε πράξη. Με αποτέλεσμα οι Δημοτικές Εκλογές του Οκτώβριου 2023 θα γίνουν με το υπάρχον καθεστώς των δυο Δήμων. Τα στελέχη της ΝΔ είχαν ασκήσει σφοδρή κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση για το ότι έφτιαξε δυο Δήμους στη Λέσβο και όχι παραπάνω και μάλιστα στοχοποιήθηκαν και συγκριμένα πρόσωπα.
Υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας
Πολλά είναι τα κενά στα Κέντρα Υγείας του νησιού μας και δυστυχώς τα προβλήματα δεν λείπουν και από το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.
Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας
Με ρυθμούς χελόνας έγινε η αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων του Πλωμαρίου. Χάθηκαν πολλά μισθώματα ύψους χιλιάδων ευρώ που μάλιστα πολλά είναι “Υπέρ σχολών Πλωμαρίου” από τη αργοπορία του τμήματος περιουσίας του Δήμου Μυτιλήνης να διευθετήσει όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να βγουν τα ακίνητα σε δημοπρασία. Λάθη και αστοχίες που κόστισαν.
Αθλητικοί χώροι και Παιδικές χαρές
Οι αθλητικοί χώροι στο Πλωμάρι ουσιαστικά είναι κλειστοί ή ανοίγουν επιλεκτικά για το κοινό και η μια και μοναδική παιδική χαρά στο Esso Pappas είναι υπό διάλυση.
Επικίνδυνα και σεισμόπληκτα κτίρια
Δυστυχώς ο Δήμος έδειξε αδιαφορία σε πολλές περιπτώσεις και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σπίτι κοντά στο ΕΠΑΛ Πλωμαρίου για το οποίο είχαν γίνει πολλές εκκλήσεις από πολίτες και την αντιπολίτευση για να παρθούν μέτρα. Τελικά ένα μεγάλο κομμάτι κατέρρευσε ένα βράδυ και ευτυχώς δεν πέρναγε κάποιος εκείνη τη στιγμή. Δεύτερο παράδειγμα το βιομηχανικό κτίριο στο Esso Pappas για το οποίο έπρεπε να περάσουν 12 μέρες από της πρώτες δημοσιεύσεις για την επικινδυνότητα της στέγης για να γίνει παρέμβαση και να απομακρυνθούν κομμάτια από το σπασμένο φουγάρο που κρέμονταν πάνω από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο.
Περιφερειακοί δρόμοι – Αγροτική Οδοποιία
Κανένα έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά την βελτίωση των περιφερειακών δρόμων. Μηδαμινή πρόοδο στους δρόμους Αγιάσος-Μεγαλοχώρι, Αμπελικό-Σταυρός, Περιφερειακός Αγίου Ισιδώρου θέση Κόκκαλα, Πλωμάρι-Μελίντα-Παλαιοχώρι. Οι αγροτική οδοποιία είτε δεν γινόταν είτε γινόταν με μεγάλες καθυστερήσεις και σε πολλές περιπτώσεις οι αγρότες είχαν μεγάλα παράπονα.
Καθαριότητα – Χωματερές
Ένα μεγάλο αγκάθι είναι οι παράνομες χωματερές στην ύπαιθρο του Πλωμαρίου, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία όπου ο Δήμος τοποθετούσε ένα μόνο κοντέινερ για τις αυξημένες ανάγκες εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων, μπαζών και συγκεκριμένων σκουπιδιών και αργούσε να το αδειάσει με αποτέλεσμα όλος αυτός ο όγκος να απλώνεται πότε στο δρόμο για τα Κόκκαλα κοντά στον κεντρικό δρόμο κοντά στο ύψος του Κάμπου της Πλαγιάς και πρόσφατα κάτω από το κέντρο υγείας. Επίσης πολλά τα παράπονα των πολιτών για την καθαριότητα, τα σκουπίδια και το κόψιμο των χόρτων.

Latest..