ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (LABOR DAY)

ΧΙΟΣ :
Κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα[1] του Σεπτεμβρίου εορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η Ημέρα Εργασίας (Labor Day). Για την ιστορία, η Ημέρα της Εργασίας είναι επίσημη ομοσπονδιακή αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες που εορτάζεται την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου κάθε έτους για να τιμηθεί και να αναγνωριστεί το Εργατικό Κίνημα και τα επιτεύγματα αυτού, προς τον κόσμο της μισθωτής εργασίας καθώς επίσης να αναγνωριστεί η συνεισφορά των εργατών στην ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας.
Ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα καθώς τα συνδικαλιστικά και εργατικά κινήματα αυξάνονταν, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πρότειναν να οριστεί μια ημέρα για τον εορτασμό της εργασίας. Την «Ημέρα Εργασίας» προώθησαν οι τότε Συνομοσπονδίες Εργατών Central Labour Union και οι Knights of Labor, που διοργάνωσαν την πρώτη παρέλαση στη Νέα Υόρκη. Ο εορτασμός μέχρι σήμερα περιλαμβάνει παρελάσεις και πικ νικ για την σύσφιξη των σχέσεων των μελών του Εργατικών Ενώσεων. Δυστυχώς με τα χρόνια ατόνησαν αυτού του είδους οι εορτασμοί στις μικρές πόλεις/κομητείες και σε συνδυασμό με την τριήμερη αργία σηματοδοτεί την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού και την ευκαιρία για μια τελευταία απόδραση μιας και ξεκινά το σχολικό έτος.
Στη χώρα μας τώρα, πέραν του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1 Μαΐου) δεν έχει θεσμοθετηθεί κάτι ανάλογο που να αναγνωρίζει έμπρακτα τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων για την οικονομική ανάπτυξη της Πατρίδας μας και την ευημερία του τόπου μας.
Βέβαια η αρχή θα μπορούσε να γίνει με το να τηρείται στο έπακρο η εργατική νομοθεσία και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε όλους τους κλάδους, να υπάρχει ικανοποιητικός μισθός και ασφάλιση -για υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη γήρατος- ώστε να διαμορφώνονται συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων και των οικογενειών αυτών για να μην χρειάζονται δυο και τρεις δουλειές για να μπορέσει να τα φέρει βόλτα ένα μέσο νοικοκυριό. Και τέλος όλα αυτά να υφίστανται χωρίς εκπτώσεις στην υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας είτε είναι δουλειά σε γραφείο, κατάστημα είτε είναι δουλειά σε εργοστάσιο, οικοδομή κτλ.

ΓΡΑΦΕΙ: Παντελής Μωυσάκης
Υπάλληλος Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ

[1] Φέτος η Ημέρα Εργασίας στις ΗΠΑ εορτάστηκε την Δευτερά 4 Σεπτεμβρίου 2023

Latest..

Έχουν το τέλος που τους έπρεπε

ΧΙΟΣ : Ανεμομαζώματα, διαολοσκορπίσματα. Έτσι το λένε στο χωριό μου και δεν αφορά μόνο τους τζογαδόρους της τσόχας. Αφορά γενικώς τους σαλταδόρους της ζωής και τους λογής-λογής … [Read More...]

ΠΡΟΣΟΧΗ (και στην Ικαρία): Νέα περιστατικά προσπάθειας κλοπής τραπεζικών στοιχείων μέσω e-mail

ΙΚΑΡΙΑ: Δύο συνεχόμενες καταγγελίες έχουν ήδη καταγραφεί σήμερα, σύμφωνα με τις οποίες χρήστες έλαβαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο οποίο οι απατεώνες ζητούν από τους … [Read More...]