Καρδάμυλα: Σεμινάριο αφήγησης παραμυθιού (20-22/8)

ΧΙΟΣ :

Μύθι, μύθι, παραμύθι…
Ο άνθρωπος έχει χαρακτηριστεί ως «ζώο αφηγηματικό». Πράγματι, η παρόρμηση για αφήγηση χαρακτηρίζει όλα τα ανθρώπινα όντα που αφ’ ενός θέλουν να διηγούνται τις δικές τους ιστορίες, ενώ αφ’ ετέρου απολαμβάνουν να ακούν τις ιστορίες των άλλων.
Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος «μυθολογούσε» προσπαθώντας να εξηγήσει τα όσα «ανεξήγητα» συνέβαιναν γύρω του και να βρει απαντήσεις στα υπαρξιακά του ερωτήματα.
Οι διηγήσεις που κατασκεύασε αποτέλεσαν την προφορική παράδοση των λαών.
Σύμφωνα με τον μεγάλο μελετητή της λαογραφίας και του παραμυθιού Μιχάλη Γ. Μερακλή το παραμύθι είναι μια μορφή λαϊκής λογοτεχνίας μαζί με τα δημοτικά τραγούδια, τις παροιμίες, τα αινίγματα, τα νανουρίσματα και άλλες μορφές λαϊκής προφορικής έκφρασης.
H Σμαράγδα Αποστολάτου και Ανεζούλα Κατσιμπίρη, μας καλούν να ξετυλίξουμε το κουβάρι της αφήγησης και να βυθιστούμε στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών.
Το βιωματικό αυτό σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα για το παραμύθι και την αφήγηση, αλλά και σε ανθρώπους που ήδη ασχολούνται με την αφήγηση παραμυθιών, μύθων και ιστοριών.
Το σεμινάριο θα είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά) και θα πραγματοποιηθεί στον Ξενώνα Σπήλια στα Άνω Καρδάμυλα από 20 έως 22 Αυγούστου 2023.
Επικοινωνία και συμμετοχές, μέχρι 14 Αυγούστου 2023:
με μήνυμα στο messenger των διοργανωτών, με e-mail στις διευθύνσεις: smapostolatou@yahoo.gr & akkatanna@gmail.com
Ο ξενώνας Σπήλια διαθέτει καταλύματα για όσους έρχονται από μακριά.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου…
Ημέρα πρώτη- Κυριακή, 20/8: 10.00 π.μ.- 3.00 μ.μ.
Εισαγωγή στην αφήγηση και το παραμύθι
Μύθοι του Αισώπου – Πως αφηγούμαστε έναν μύθο
Ημέρα δεύτερη- Δευτέρα, 21/8: 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.
Μαγικά παραμύθια – παρέα με μάγισσες, δράκους και ξωτικά
Ημέρα τρίτη- Τρίτη, 22/8: 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.
Ευτράπελες διηγήσεις: ο Νασρεντίν Χότζας και άλλα ευτράπελα
“Σε κάθε ενότητα ανακαλύπτουμε το φυσικό μέρος που εξελίσσεται η ιστορία και περπατάμε βήμα-βήμα με τους ήρωες. Μαθαίνουμε τις τεχνικές που θα χρειαστούμε για να αποδώσουμε μια ιστορία ανάλογα με τον χώρο (εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο) και το κοινό μας.
Παράλληλα μαθαίνουμε να συνδυάζουμε τις ιστορίες / παραμύθια μας με την κατάλληλη μουσική και να την εκμεταλλευόμαστε για να εμπλουτίσουμε την αφήγηση μας.
Κεντρικός άξονας του σεμιναρίου θα είναι ο διάλογος αφήγησης και μουσικής και πως η μουσική ακολουθεί και αναδεικνύει τα βήματα της ιστορίας, το ρυθμό, τη δράση και τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων.
Για το θέμα θα μας μιλήσει ο βιολονίστας και σολίστ Ilirjan Mehilli.
Στις 22/8, τελευταία ημέρα του εργαστηρίου, θα γίνει μια μικρή παράσταση αφήγησης από όποιους συμμετέχοντες το επιθυμούν στους χώρους του Ξενώνα Σπήλια.
Προσκεκλημένοι θα είναι φίλοι και συγγενείς!”
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ: ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ, ΑΝΕΖΟΥΛΑ ΚΑΤΣΙΜΠΙΡΗ”.

Latest..

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη «δίπλα-δίπλα» – Τ. Ερντογάν: Να αναπτύξουμε περαιτέρω το θετικό κλίμα

ΛΕΣΒΟΣ: «Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, … [Read More...]

Συμφωνία με Τουρκία για προσωρινή βίζα – Η Λέσβος ανάμεσα στα νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες express

ΛΕΣΒΟΣ: Πιο εύκολη για τους Τούρκους πολίτες θα είναι η επίσκεψή τους στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας κατά την επίσκεψη … [Read More...]

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ομόφωνα ενάντια στο ν/σ του Υπουργείου Υγείας που κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης

ΙΚΑΡΙΑ: Επί του πέμπτου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, το οποίο έτυχε της αποδοχής του σώματος γιατην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησή του, ο Πρόεδρος του Π.Σ. ενημέρωσε το … [Read More...]

Υπ. Υγείας: Οι θέσεις για Σάμο & Ικαρία στην προκήρυξη για 246 ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ

ΣΑΜΟΣ: Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου … [Read More...]