Κατακραυγή για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων για 2η ημέρα

ΧΙΟΣ :

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, η ΟΛΜΕ και κατά τόπους ΕΛΜΕ, κόμματα της αντιπολίτευσης και χιλιάδες πολίτες στο διαδίκτυο εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων με αποτέλεσμα τα σχολεία να αδυνατούν να αντλήσουν θέματα και σε πολλές περιπτώσεις να αναβληθούν οι εξετάσεις.
Το νέο ψηφιακό φιάσκο, που ξεκίνησε χθες στην πρεμιέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Λύκεια αλλά συνεχίστηκε και σήμερα με προβλήματα να καταγράφονται σε αρκετές περιοχές, έφερε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, που έδωσε εντολή για έρευνα με τη συνδρομή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο ξανά για μεγάλη κυβερνοεπίθεση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέβη σε προκλητικές δηλώσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στον… ΣΥΡΙΖΑ με το επιχείρημα ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, εάν κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία κι όχι η υπηρεσιακή κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ: Για τον κ. Σκέρτσο φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τη Ν.Δ.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, απάντησε πως «κατά τον κ. Σκέρτσο ακόμη και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις.
Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται, όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δεν λύνεται».
«Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τέσσερα χρόνια τώρα δεν​ φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων» τόνισε η κ. Τσαπανίδου.
ΠΑΣΟΚ: Ευθύνη της Ν.Δ., όχι της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Επίθεση στο επιτελικό κράτος, που «αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος», και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που σημείωσε πως «για μία ακόμα μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων».
«Παίζουν με την αγωνία των μαθητών προσπαθώντας να ρίξουν μάλιστα τις ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση βέβαια δεν είναι μόνο ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, είναι και θέμα κυβερνοασφάλειας των εθνικών μας ψηφιακών υποδομών, ευθύνη που με απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας πέρασε σε μετακλητό υπάλληλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΜέΡΑ25: Το επιτελικό κράτος έπαθε «σκοιλ ελικικου»
Το ΜέΡΑ25 εξέφρασε τη συμπαράστασή του «στους μαθητές και στους γονείς που (ξανα-)τυραννούνται από την κατάρρευση του άριστου, επιτελικού κράτους» και την ανησυχία του «για το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στις πανελλήνιες εξετάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες».
«Είμαστε μάρτυρες για ακόμη μια φορά της διαφοράς ανάμεσα στα λεγόμενα της κυβέρνησης και της πραγματικότητας» σχολίασε το κόμμα για να προσθέσει το εξής: «Αν δεν μπορούν να εγγυηθούν την ηλεκτρονική τράπεζα θεμάτων, δεν έπρεπε να την είχαν εισάγει. Η βασανιστική αυτή διαδικασία πρέπει να διακοπεί τώρα και να επιστρέψουμε σε παλαιότερες μεθόδους διεξαγωγής των εξετάσεων. Η σταδιοδρομία των παιδιών δεν είναι θέμα πειραματισμού».

ΟΛΜΕ, Αθήνα, 29/5/2023                                                                                               ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για την κατάρρευση της πλατφόρμας της Τράπεζας Θεμάτων
Σήμερα το πρωί κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων, με αποτέλεσμα τα σχολεία όλης της Ελλάδας να αδυνατούν να βγάλουν θέματα.
Εν τω μεταξύ, για να γίνει η κλήρωση των θεμάτων από την Τράπεζα, οι καθηγητές αναγκάζονται να βρίσκονται στα σχολεία από τις 7:00 το πρωί.
Είναι, δε, τόση η επιμονή του υπουργείου στο συγκεκριμένο μέτρο, που προτιμάει να βασανίζει για ώρες καθηγητές και μαθητές, παρά να δώσει μία απλή οδηγία οι εξετάσεις να γίνουν με θέματα που θα βάλουν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί.
Αν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το απλό ζήτημα ενδοσχολικές εξετάσεις, μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα γίνει αν συμβεί κάτι παρόμοιο στις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν σε λίγες μέρες.
Ακόμα και αν η πλατφόρμα τελικά λειτουργήσει, η ΟΛΜΕ επιμένει να ζητά την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που λειτουργούν σαν φίλτρα απόρριψης μαθητών από τα Λύκεια, που έχουν οδηγήσει σε σημαντική εντατικοποίηση την μαθησιακή διαδικασία και σε αύξηση του άγχους των μαθητών.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: efsyn.gr

Latest..