ΚΑΛΥΜΝΟΣ:
<!–
Error: wp_booster error:
td_api_base::get_key : a component with the ID: single_template_9 Key: show_featured_image_on_all_pages is not set.
/home/kalymnos/public_html/wp-content/plugins/td-composer/legacy/common/wp_booster/td_api.php (rara-error)
–>
Σημαντική ελάφρυνση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε μικρούς οικισμούς της Καλύμνου φέρνει η εξαγγελία της κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους και αναμένεται να εφαρμοστεί σε δύο φάσεις: από το 2026 θα υπάρξει μείωση 50% και από το 2027 πλήρης απαλλαγή.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 89η ΔΕΘ, υπογράμμισε ότι το μέτρο θα ωφελήσει περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες και θα εφαρμοστεί σε 12.720 οικισμούς από συνολικά 13.585, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 75 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Οι οικισμοί του Δήμου Καλυμνίων που απαλλάσσονται
Η απόφαση αφορά σχεδόν το σύνολο των οικισμών του Δήμου Καλυμνίων, με εξαίρεση:
- Πόθια – Χώρα, που αριθμεί 13.529 κατοίκους
- Πάνορμος, με 2.267 κατοίκους
Συνεπώς, όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί του νησιού –Βαθύ , Εμπορειό και Αργινώντα Μυρτιές και Μασούρι, Βοθύνοι και Βλυχάδια εντάσσονται στο μέτρο. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρότερα νησιά που υπάγονται στον Δήμο, την Τέλενδο και την Ψέριμο, τα οποία απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ.
Τι ισχύει για τους ιδιοκτήτες
Η απαλλαγή αφορά κύρια κατοικία που δηλώνεται στη φορολογική δήλωση και ανήκει σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας. Δεν καλύπτονται ακίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 400.000 ευρώ.
Με την εφαρμογή του μέτρου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σε μικρούς οικισμούς της Καλύμνου θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο ακινήτων, ενισχύοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα τους.
Δείτε εδώ τη λίστα με τους οικισμούς του Δήμου Καλυμνίων που εντάσσονται στο μέτρο