ΚΚΕ & ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Η εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου το 1943

ΣΑΜΟΣ: Με πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση τίμησαν την Τετάρτη τα 80 χρόνια από την πρώτη 3μηνη απελευθέρωση της Σάμου το 1943 και τον αγώνα του ΕΑΜ στο νησί η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).
Στην αίθουσα του δήμου Ανατολικής Σάμου χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλα Καραμηνά – Πόθου, μιλώντας με στίχους κορυφαίων ποιητών που τα ποιήματά τους έχουν μελοποιηθεί και τραγουδιούνται, όπως είπε, σε όλες τις λαϊκές αγωνιστικές εκδηλώσεις.Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Τζίχας, μέλος της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στη Σάμο και στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, υπογραμμίζοντας ότι “το ΕΑΜ με τον αξιόμαχο λαϊκό του στρατό, τον ΕΛΑΣ (1.350 άνδρες), απελευθέρωσε το νησί, αξιοποιώντας τους δεσμούς που είχε αναπτύξει με τους αντιφασίστες – κομμουνιστές φαντάρους και αξιωματικούς της ιταλικής μεραρχίας «Κούνεο», που ήταν ο κατοχικός στρατός, απομονώνοντας από κοινού τους φασίστες μελανοχίτωνες, που είχαν αιματοκυλίσει τη Δυτική Σάμο μόλις 20 μέρες πριν.

Πήρε μέτρα για τον επισιτισμό του λαού, αντικατέστησε τις κατοχικές κοινοτικές αρχές, απελευθέρωσε όλους τους κρατούμενους και ομήρους των κατοχικών αρχών, επέβαλε τη συμμετοχή του στην προσωρινή κυβερνητική επιτροπή υπό τον μητροπολίτη Ειρηναίο και ήταν ο εγγυητής της ομαλής ζωής στις πόλεις και τα χωριά.
Και όλα αυτά κόντρα στη διαταγή των Άγγλων που είχαν έρθει, 4 μέρες μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ως επικυρίαρχοι και είχαν απαιτήσει «κανένας αντάρτης να μην κατέβει από τα βουνά και οι φυλακισμένοι και οι όμηροι να μείνουν στις φυλακές υπό τη φρούρηση των Ιταλών”.
Ο Ιερός Λόχος – συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ο ομιλητής – “ήρθε 2 μήνες μετά την απελευθέρωση ως αντίβαρο του ΕΑΜ και μαζί με τους Άγγλους και την κυβέρνηση του Καϊρου χρησιμοποίησαν τη Σάμο ως πείραμα των σχεδιασμών τους για τις μεταπολεμικές εξελίξεις”.
Στη συνέχεια οι ερασιτέχνες μουσικοί Δημήτρης Σοφιανός. Άννα Λουκαδάκη, Πέτρος Σοφιανός και Κούλα Καραμηνά – Πόθου, έπαιξαν και τραγούδησαν αντάρτικα και άλλα τραγούδια των αγώνων.

Η εκδήλωση έκλεισε με το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού “Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή”, στο οποίο μιλούν μεσανατολίτες αγωνιστές από τη Σάμο και την Ικαρία και ιστορικοί.
Φωτογραφίες: ΚΚΕ

Latest..

Ελάτε το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 στην Πλατεία Σαπφούς να θαυμάσουμε το φεγγάρι μέσα από τηλεσκόπιο

ΛΕΣΒΟΣ: Δράση κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το φεγγάρι μέσα από το τηλεσκόπιο διοργανώνει το Σάββατο 18 Μαΐου στις 21:00 στην Πλατεία Σαπφούς η Αστρονομική … [Read More...]

Απάντηση του Υφ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Παππά σε επίκαιρη ερώτηση «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου»

ΚΩΣ: «Με το σχεδιασμό μας διασφαλίζουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κάσου και Καρπάθου» Απάντηση του Υφ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής … [Read More...]

Το εστιατόριο «Broadway» στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας I Για 4η χρονιά κέρδισε βραβείο στο θεσμό «Χρυσοί Σκούφοι 2024»

ΚΩΣ: Επτά εστιατόρια της Δωδεκανήσου διακρίθηκαν στα “Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα  32 από τα 85 εστιατόρια της χώρας βρίσκονται στο Νότιο … [Read More...]