Κόκκινη Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

ΛΕΣΒΟΣ:

Με μία μαζική και μαχητική απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, οι εργαζόμενοι και ο λαός της Λέσβου τίμησαν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.Απεργοί από διάφορους κλάδους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λέσβου και των σωματείων, διατρανώνοντας πως ο αγώνας για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη.
Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτησαν: η Ζωή Γιαννακά, εκ μέρους του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, ο Μάκης Βενέτας, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΤΕ Βορείου Αιγαίου, ο Γιώργος Αλεξίου εκ μέρους του Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, ο Αλέξανδρος Ζάμπρας, εκ μέρους της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Μπάμπης Ντινενής, Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λέσβου. Στην αρχή της ομιλίας του, έδωσε πληρωμένη απάντηση στον Υπουργό «εμπορίας της υγεία» που αποκάλεσε κάφρους τους εργαζόμενους, θυμίζοντας του τι πραγματικά σημαίνει να είσαι κάφρος με την πολιτική που ακολουθείς.
Στην συγκέντρωση διαβάστηκε και μοιράστηκε στους συγκεντρωμένους γράμμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που παλεύουν για να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ, για να μην ερημώσουν τα χωριά τους, για να μην ξεπουληθεί όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση.
Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία στο άγαλμα της Εθνικής Αντίστασης, όπου οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, των σωματείων, των φορέων, αλλά και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και του ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνια και τραγούδησαν με υψωμένες γροθιές τη «Διεθνή».
 
Η κεντρική ομιλία
Ξεκινώντας την σημερινή ομιλία, θα ήθελα εκ μέρους της διοίκησης του εργατικού κέντρου, και όλων όσων παραβρέθηκαν στην χθεσινή υποτιθέμενη φιέστα του Υπουργού Υγείας, για τα εγκαίνια του ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΥ νέου κτηρίου του ΕΚΑΒ, να επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς του Υπουργού.
Κάφροι λοιπόν Υπουργέ, δεν είναι οι Υγειονομικοί που με τις τραγικές ελλείψεις μέσα στα νοσοκομεία δουλεύουν χωρίς ρεπό και με εξαντλητικά ωράρια.
Κάφροι Υπουργέ, δεν είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που πλήρωσαν και πληρώνουν ένα σύστημα Υγείας που εσείς Ιδιωτικοποιείται.
Κάφροι ΕΙΣΑΣΤΕ ΕΣΕΙΣ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ που απαξίωσαν το δημόσιο σύστημα Υγείας. Που έκλεισαν κλινικές. Που αντί για προσλήψεις  βάζουν στρατιωτικούς να οδηγάνε τα ασθενοφόρα.
ΚΑΙ δεν ΥΠΑΡΧΕΙ μεγαλύτερη καφρίλα, από το να φωνάζει Υπουργός, σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου και Των Σωματείων του Εργατικού Κέντρου, τραβήξτε δουλέψτε, που ματώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς.
Η φιέστα ΔΕΝ του πέρασε.
Γιατί οι εργαζόμενοι ήμασταν εκεί.
Γιατί το να εγκαινιάζεις νοικιασμένο κτήριο του ΕΚΑΒ σαν έργο της κυβέρνησής σου στη Μυτιλήνη, το να εγκαινιάζεις μακέτα στο Μανταμάδο, και να τρώς και εκεί γιουχάρισμα, σημαίνει ότι είσαι κάφρος.
Κάφρος του κεφαλαίου και των κληνικαρχών
Το φωνάζουμε και εδώ ξανά. Στις φιέστες της κυβέρνησης,  θα είμαστε εκεί να τους τη χαλάμε τη σούπα.
Αυτό να θυμάται ο Υπουργός από τη Μυτιλήνη
Γιατί εδώ υπάρχει Εργατικό Κέντρο και σωματεία
Και ΝΑΙ, στο δίκιο των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φοιτητών, γινόμαστε κάφροι.
Και όπως βγήκε στη φιέστα μπροστά στους δικούς του και με τη προστασία της αστυνομίας και ωρυόταν εναντίων των εργαζομένων. Ας τολμήσει και ας έρθει στη συγκέντρωση μας χωρίς όλους αυτούς.
Θα πάρει την απάντησή του ξανά
Τιμάμε σήμερα αγωνιστικά και φέτος την εργατική πρωτομαγιά.
Η 1η Μάη ΔΕΝ είναι κινητή εορτή όπως προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.
ΔΕΝ είναι αργία !
ΕΙΝΑΙ η ημέρα που γιορτάζει η εργατική τάξη. Η ΤΑΞΗ ΜΑΣ
ΕΙΝΑΙ Απεργία!!
Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία κυβέρνηση που ακολουθεί πιστά τις εντολές του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να ορίσει ποια μέρα θα την γιορτάσουμε.
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης, είναι μέρα που βγαίνουμε ξανά στο δρόμους για τις δίκαιες διεκδικήσεις μας.
Γιατί, εν έτη 2024 και με την ακρίβεια να τσακίζει, διεκδικούμε να μην ζούμε με μισθούς του 2010, την ίδια στιγμή που τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων εκτοξεύονται.
Όταν σφίγγουμε εμείς το ζωνάρι να βλέπουμε από την άλλη μια χούφτα κεφαλαιοκράτες να αυγατίζουν τα κέρδη τους κατά πολλά δισεκατομμύρια.
Απαιτούμε να μη θρηνούμε στους χώρους δουλειάς έναν συνάδελφο κάθε δυο μέρες. Με την εντατικοποίηση της δουλειάς για τα κέρδη των αφεντικών.
Χωρίς μέσα προστασίας, να γινόμαστε μάρτυρες όπως πριν ένα μήνα που μέσα σε πέντε μέρες έχασαν την ζωή τους στο μεροκάματο 8 συνάδελφοι μας.
Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.
Οι χθεσινές φιέστες του Υπουργού Υγείας στο ΕΚΑΒ εδώ στη Μυτιλήνη, έγινε από έναν Υπουργό, από μία κυβέρνηση, που σε συνέχεια των προηγούμενων εμπορευματοποιούν την Υγεία μας, δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στις παθογένειες του Νοσοκομείου, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε υλικοτεχνικές υποδομές, με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να έχουν δει τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς, μία με το μεταναστευτικό, μία με την πανδημία, μία με τις συνεχιζόμενες ελλείψεις, τα χρωστούμενα ρεπό και τις εξαντλητικές βάρδιες.
Αυτά να μας απαντούσε χθες ο Υπουργός.
Η υγεία μας δεν είναι εμπόρευμα, τα νοσοκομεία μας που φτιάχτηκαν με τον ιδρώτα των παππούδων μας δεν είναι επιχειρήσεις με ανταλλαγή της υγειάς μας με πληρωμή.
Όπως γίνεται με τα απογευματινά χειρουργεία η κυβέρνηση της ΝΔ, που είναι πλέον επί πληρωμή, για να ξεμπλοκάρουν όπως λένε τα πρωινά χειρουργεία. Αντί να δώσει χρήματα η κυβέρνηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε κάθε πόστο στο νοσοκομείο, σου λέει πλήρωσε ξανά. Πληρώνουμε με την ασφάλιση μας εμείς και γενιές ολόκληρες πίσω, για να μπορούμε να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγεία, και τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε ξανά.
Με λίγα λόγια, έχεις λεφτά ζεις, δεν έχεις, πεθαίνεις στην ψάθα.
Δεν μας απάντησε ο Υπουργός και για τις τραγικές ελλείψεις στα κέντρα Υγείας, όπως στο Πολιχνίτο που ένα βρέφος και ένας νέος αγρότης, πλήρωσαν με την ίδια τους τη ζωή τις ελλείψεις σε ασθενοφόρο και προσωπικό πριν ένα περίπου χρόνο.
Το φωνάξαμε χθές, το φωνάζουμε και σήμερα. Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία!
Απαιτούμε Παιδεία κόντρα στην εμπορευματοποίηση που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της. Παιδεία δωρεάν, κόντρα στην Ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Στην κοστολόγηση των πτυχίων μας. Σπουδές σίτιση στέγη δωρεάν για όλους τους φοιτητές και πτυχία με ουσιαστικό αντίκρισμα σε δουλειά, στη ζωή και στο μέλλον της εργατικής τάξης.
Παλεύουμε για κάθε μας ανάγκη, για τις ζωές μας απέναντι στα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι η μέρα που φωτίζει την αστείρευτη δύναμη της οργανωμένης εργατικής τάξης, τον δρόμο της πάλης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
131 χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό στη χώρα μας, τα αιτήματα που βροντοφώναξαν οι εργάτες παραμένουν επίκαιρα.
Δίπλα στα διαχρονικά αιτήματα για 8ωρο, προστέθηκε και στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις και εδώ στο νησί μας, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ Η ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ, ένα σύνθημα που εκατομμύρια εργαζόμενοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές σε όλη τη χώρα το βροντοφώναξαν στη μαύρη επέτειο για το έγκλημα των Τεμπών.
Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τις κυβερνήσεις και τις οδηγίες της ΕΕ, που καθιερώνουν το 13 ωρο, εξαήμερη και εφταήμερη εργασία, δουλειά λάστιχο, ήλιο με ήλιο, για να φτάνουμε τελικά στα μέσα του μήνα χωρίς να μπορούμε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, αφού ο μισθός έχει εξανεμιστεί.
Με τον μισθό μας να είναι μικρότερος κατά 25% απ ότι πριν δεκαπέντε χρόνια, και τα βασικά ήδη ανάγκης – διαβίωσης της εργατικής τάξης, με την ακρίβεια να έχουν εκτοξευτεί από 30 % και πάνω, διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις. Η αύξηση που είδαμε κατά ένα ευρώ και κάτι την ημέρα δεν καλύπτει απολύτως τίποτα. Βέβαια το παραδέχεται και η κυβέρνηση της ΝΔ, ότι όποιες αυξήσεις γίνονται βάση των νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και άλλων, με βάση της εξυπηρέτησης της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.
Αύξηση, τόσο όσο ώστε να μη θιχθούν τα κέρδη τους!
Κάτι δισεκατομμύρια για αυτούς, και εμείς να μετράμε αμα θα βγει ο μήνας
Εμείς διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς όχι ψίχουλα !
Σταθερή μόνιμη δουλειά με μισθό σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας.
Διεκδικούμε  να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν στα χρόνια των μνημονίων έως σήμερα.
Να καταργηθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν να κηρυχτούν υποχρεωτικές οι κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται.
Να ξεπαγώσουν οι τριετίες που με το “έτσι θέλω” έχουν διαγράψει από το 2012-2023.
Δηλαδή για μία 12ετία η ζωής μας και η δουλειάς μας δεν υπάρχει;
Εμείς παλεύουμε να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς νόμους της δωδεκαετίας. ΑΥΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ, ΟΧΙ ΟΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΜΑΣ.
Είμαστε αντιμέτωποι σήμερα, με πολιτικές που στέλνουν χιλιάδες μίλια έξω από τη χώρα μας στρατιωτικές αποστολές. Τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς από τη τσέπη μας. Μισό εκατομμύριο ευρώ, μας στοιχίζει η φρεγάτα Υδρα την ημέρα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων.
Η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη συνενοχή του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, είναι μπλεγμένη μέχρι το λαιμό σε δύο ταυτόχρονους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με οδυνηρές συνέπειες.
Τώρα να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση προς την κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποσύρει άμεσα την στήριξη της στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ και να απεμπλακεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις και υποδομές, να επιστρέψει η Φρεγάτα “Ύδρα” από την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα.
Να μην αποδεχθούμε να γίνουμε “κρέας για τα κανόνια” των ιμπεριαλιστών, για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, να αποτινάξουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά! Να μην ΚΟΥΒΑΛΑΜΕ ΠΟΛΥΒΟΛΑ του ΝΑΤΟ, να σκοτώνονται οι λαοί, για του αφέντη το φαί!
Είμαστε και πάλι εδώ σήμερα, μετά από δυο απεργιακές μάχες στις 28 Φλεβάρη και τις 17 Απρίλη.
Η σημερινή απεργία είναι σύμβολο και οδηγός για τους αγώνες που θα έρθουν
Για τους μικρούς και τους μεγάλους αγώνες.
Για τις μικρές καθημερινές μάχες των σωματείων και των εργαζομένων για καμία διακοπή ρεύματος σε κανένα νοικοκυριό.
Για τις μικρές και τις μεγάλες μάχες για να μην περάσει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη.
Για τις μικρές και τις μεγάλες μάχες για δουλειά με δικαιώματα και να μην πεθαίνουμε στα εργοτάξια, στα καράβια, στα εργοστάσια, στην οικοδομή.
Γιατί τα φουγάρα στη ΛΑΡΚΟ άναψαν με την εντολή και τον αγώνα των εργαζομένων.
Γιατί όπου οι εργαζόμενοι σηκώνουν ανάστημα ψηλώνει το μπόι της εργατικής τάξης, και οι κυβερνήσεις, το κεφάλαιο, ΚΑΙ τα μαντρόσκυλα τους μαζεύονται, κάνουν πίσω. Μας φοβούνται!
Σήμερα καταθέτουμε στεφάνια για τους αγώνες όλων αυτών που έδωσαν το αίμα τους και ψήλωσαν το μπόι της εργατικής τάξη. Αυτά τα λουλούδια τα πότισε ο Μυρογιάννης, οι 200 της Καισαριανής εκ των οποίων έξι Μυτιληνιοί , οι απεργοί της Θεσσαλονίκης του 36 και χιλιάδες άλλοι.
Τα καταθέτουμε σε αυτό το χώμα, του γκοου μπακ, των αμέτρητων εκτελεσμένων της κατοχής, των εξόριστων του Αη-Στράτη και αλλού.
Την τελευταία κουβέντα την έχουμε εμείς, γιατί η εργατική τάξη παλεύει και θα νικήσει.
Το γνωρίζουν αυτό και γι’ αυτό μας φοβούνται.
Γιατί γνωρίζουν πως αν ξυπνήσουμε μονομιάς θα έρθει ανάποδα ο ντουνιάς.
Ζήτω η κόκκινη πρωτομαγιά.

Latest..

Ανατροπή στα Τέμπη, Έκθεση πραγματογνώμονα ανατρέπει τα πάντα!Διαβάστε τα συμπεράσματα της.

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]

“…στο μέλλον” της Ντέπη Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο χώρο τέχνης και δημιουργίας aRtοποιώ σε σκηνοθεσία Ιωάννη Παπλωματά

ΛΕΣΒΟΣ: Το ποιητικό μονόπρακτο “…στο μέλλον” της Ντέπη Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο χώρο τέχνης και δημιουργίας aRtοποιώ σε σκηνοθεσία Ιωάννη Παπλωματά. Το μέλλον … [Read More...]