Κοντακαίικα: Γιατί παραιτήθηκε σύσσωμο το τοπικό συμβούλιο – Τι απαντά ο δήμος Δυτ. Σάμου

ΣΑΜΟΣ: Έκτακτο τοπικό συμβούλιο συγκλήθηκε στα Κοντακαίκα της Σάμου, όπου, “κατόπιν των εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα”, ο πρόεδρος και τα μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα να παραιτηθούν.
Όπως εξηγεί, σε ανακοίνωσή της η Κοινότητα, “ο δήμος Δυτικής Σάμου έχει προβεί σε ενέργειες εναντίον της κοινότητάς μας, κατόπιν υποδείξεων της Τεχνικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού Ταμείου από «καταγγέλλοντες» που δεν γνωρίζουμε.Επιλεχθήκαμε από εσάς για να αλλάξουμε προς το καλύτερο αυτό το χωριό που τόσο αγαπάμε.
Ξεκινήσαμε με όραμα και βήμα βήμα προσπαθήσαμε να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι.
Προχωρόντας, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, διότι τα περισσότερα για εμάς ήταν πρωτόγνωρα, γιατί σαν πρώτη φορά εκλεγμένοι, βαδίζαμε σε άγνωστα μονοπάτια, όμως με όρεξη, πολλή δουλειά και διάθεση, καταφέραμε πράγματα που αφήνουμε στην κρίση των συγχωριανών μας, των κατοίκων και επισκεπτών της Σάμου με καθαρή τη συνείδηση.
Μέσα σε όλα, το σημαντικότερο για εμάς ήταν η καθημερινή ψυχαγωγία των μικρών μας ηρώων, που όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ούτε ένας χώρος για να μπορουν να παίξουν και να δραστηριοποιηθούν.
Τα παιδιά μας απαριθμούνται 68 αυτή τη στιγμή.
Έτσι προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μικρούς και διάφορους χώρους για να απασχολούνται.
Αφού έγιναν, μετά από 1,5 χρόνο, και αφού όλοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για αυτές τις ξεχωριστές πινελιές στο χωριό μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια σειρά από καταγγελίες «αγνώστων», Εισαγγελίες, δικαστήρια και τελευταία την άρνηση του δήμου μας για βοήθεια.
Και επειδή όλα τα παραπάνω δεν συνάδουν ούτε στον αξιακό μας κώδικα, ούτε και σε αυτό που είχαμε φανταστεί όταν ξεκινήσαμε, παραιτούμαστε με την πίκρα και το κεφάλι ψηλά, διότι εισπράξαμε πως όσο προσπαθείς, κάποιοι θα βρεθούν να σου γκρεμίσουν τα όνειρα και μαζί και τα όνειρα των παιδιών μας με μια ανώνυμη καταγγελία!
Αφήνουμε ηθικό δίδαγμα πως το νόμιμο δεν είναι πάντα ηθικό και το ηθικό δεν είναι πάντα νόμιμο.
Με εκτίμηση η Κοινότητα Κοντακαίικων
Σαράντου Μανώλης
Βελονάκης Γεώργιος
Καλογερή Πηνελόπη
Χατζηθεοδώρου Ελευθερία
Ρήγα Αγγέλα”.
Η απάντηση του δήμου
Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα “ενημέρωση Δημοτικού Συμβουλίου για προβλήματα που έχουν προκύψει κατόπιν ενεργειών του Συμβουλίου Κοντακαιίκων” συγκαλεί την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 6μμ ο δήμος Δυτικής Σάμου.
Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, απαντά πως “από την ημέρα εκλογής της δημοτικής αρχής του νεοσύστατου δήμου Δυτικής Σάμου, στόχος και δέσμευση ήταν η στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για το χτίσιμο μιας μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των οργάνων, μέσα από ανοιχτό διάλογο και διαφανείς διαδικασίες, για την πρόοδο και την εξέλιξη του τόπου μας.
Όπως θα πρέπει να γνωρίζει κάθε δημότης, οι αιρετοί και τα στελέχη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να τηρούν και να σέβονται τις διαδικασίες όπως προστάζει ο Νόμος.
Το καλοκαίρι του 2022 κλήθηκαν σε απολογία, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Σάμου, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών για την κατασκευή δύο παιδικών χαρών στην κοινότητα Κοντακαιίκων.
Οι ανωτέρω παιδικές χαρές είχαν κατασκευαστεί χωρίς ενημέρωση του δήμου, χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών, άνευ των απαιτούμενων αδειών, αποτελούνταν από όργανα που δεν ήταν δυνατό να πιστοποιηθούν, είχαν κατασκευαστεί τσιμεντένιες περιφράξεις άνευ αδειών και βρίσκονταν εντός χώρων που είχαν μισθωθεί από τον δήμο ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
Όλες οι ενέργειες είμαστε σίγουροι ότι πραγματοποιήθηκαν με καλή πρόθεση, αλλά χωρίς να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στη συνέχεια, κλήθηκε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κοντακαιίκων, ο οποίος συμφώνησε και δεσμεύτηκε να προβεί στην αποξήλωση των παράνομων παιδικών χαρών, το οποίο και έπραξε.
Το θέμα θεωρήθηκε λήξαν και για το τυπικό κατατέθηκε φωτογραφικό υλικό από τους αποξηλωμένους χώρους στη δικογραφία που είχε δημιουργηθεί από την Εισαγγελία Σάμου.
Έναν περίπου χρόνο αργότερα, μας καταγγέλθηκε ότι επανατοποθετήθηκαν τα όργανα στις ανωτέρω παιδικές χαρές.
Επίσης κατατέθηκαν εξώδικες διαμαρτυρίες από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων ότι μέσα στα ακίνητά τους κατασκευάστηκαν οι προαναφερόμενες παιδικές χαρές και ότι εάν δεν προβαίναμε στην επαναφορά των οικοπέδων τους στην κατάσταση στην οποία τα εκμίσθωσαν, θα προέβαιναν σε καταγγελία της συμβάσεως.
Ζητήθηκε από το τοπικό συμβούλιο να προβεί στα νόμιμα, δηλαδή στην αποξήλωση των παράνομων κατασκευών.
Ενώ εκκρεμούσε το θέμα των παράνομων παιδικών χαρών, η Λιμενική Αρχή μάς ενημέρωσε εγγράφως για επέμβαση και κατάληψη έκτασης κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού από την ΤΚ Κοντακαιίκων (τοποθέτηση περίφραξης από ξύλινους πασσάλους και σχοινί, καθώς και τοποθέτηση καθισμάτων από ξύλινους κορμούς και τραπέζι από ξύλινο καρούλι καλωδίων) στην παραλία/περιοχή Λεπροκομείο Καρλοβάσου και στη συνέχεια μας κοινοποιήθηκε Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης ποσού 2.000 ευρώ από τη Λιμενική Αρχή Καρλοβασίου και έπειτα Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημιώσης Αυθαίρετης Χρήσης ποσού 315,98 ευρώ από την Κτηματική Υπηρεσία Σάμου και Πρωτοκόλλο Άρσης και Απομάκρυνσης Κατασκευών από την ίδια υπηρεσία.
Κατόπιν των ανωτέρω, ενημερώθηκε το συμβούλιο της Τ.Κ. Κοντακαιίκων εκ νέου και ζητήθηκε από αυτό να πράξει επιτέλους τα νόμιμα, δηλαδή την αποξήλωση των παιδικών χαρών και των παράνομων κατασκευών επί του αιγιαλού.
Προς έκπληξη όλων μας, ενημερωθήκαμε μέσω κοινωνικών δικτύων ότι το τοπικό συμβούλιο, αντί να συμμορφωθεί στα νόμιμα και να διασφαλίσει την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των παιδιών για τα οποία διατείνεται ότι κατασκεύασε τα ανωτέρω, επέλεξε την «ηρωική έξοδο» (σύσσωμη παραίτηση).
Αξίζει να αναφερθεί ότι η παρούσα δημοτική αρχή προέβη για πρώτη φορά στην κατασκευή σύγχρονης πιστοποιημένης παιδικής χαράς 150 τ.μ. στο χωριό των Κοντακαιίκων μετά από πρόταση και υπόδειξη του συμβουλίου της Κοινότητας, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι μεριμνά για τις ανάγκες και ανταποκρίνεται στα αιτήματα της κοινότητας.
Καταλήγοντας, αναρωτιόμαστε προς τι όλα αυτά και πού έσφαλε ο δήμος ώστε να οδηγηθεί το Τοπικό Συμβούλιο σε παραίτηση;
Τελικά, επιθυμούμε την τήρηση και τη διαφάνεια των διαδικασιών ή συντηρούμε μεθοδικά την αναρχία, προσπαθώντας να κερδίσουμε τις εντυπώσεις;”.

Latest..

Κυρ. Μητσοτάκης: Ιστορικό χρέος να φέρουμε τα δύο κράτη «δίπλα-δίπλα» – Τ. Ερντογάν: Να αναπτύξουμε περαιτέρω το θετικό κλίμα

ΛΕΣΒΟΣ: «Σήμερα πράγματι είναι μία μέρα ξεχωριστή καθώς ύστερα από επτά χρόνια συνέρχεται το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, … [Read More...]

Συμφωνία με Τουρκία για προσωρινή βίζα – Η Λέσβος ανάμεσα στα νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες express

ΛΕΣΒΟΣ: Πιο εύκολη για τους Τούρκους πολίτες θα είναι η επίσκεψή τους στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας κατά την επίσκεψη … [Read More...]

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ομόφωνα ενάντια στο ν/σ του Υπουργείου Υγείας που κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης

ΙΚΑΡΙΑ: Επί του πέμπτου εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος, το οποίο έτυχε της αποδοχής του σώματος γιατην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησή του, ο Πρόεδρος του Π.Σ. ενημέρωσε το … [Read More...]

Υπ. Υγείας: Οι θέσεις για Σάμο & Ικαρία στην προκήρυξη για 246 ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ

ΣΑΜΟΣ: Στην προκήρυξη για την πλήρωση επί θητεία 246 θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ οι οποίες απέβησαν άγονες κατά τις τελευταίες προκηρύξεις του Μαρτίου και του Ιουνίου … [Read More...]