Λαϊκή Συσπείρωση Ανατ. Σάμου: Οι τοποθετήσεις-ερωτήσεις-προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο

ΣΑΜΟΣ: Εν μέρει δεκτή έκανε στην τελευταία συνεδρίασή του (7/8) το δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου την πρόταση της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση για προσλήψεις διπλάσιου προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, πλήρους απασχόλησης, “και όχι με 3ωρα και 2ωρα όπως ορίζει το υπουργείο.
Το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε τελικά την πρόσληψη του αριθμού που υποδείχνει το υπουργείο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και το επιπλέον ποσό που απαιτείται να επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό”.Η Λαϊκή Συσπείρωση στην τοποθέτησή της χαρακτήρισε απαράδεκτη την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας μόνο 108 ωρών την μέρα και 23 καθαριστριών για όλα τα σχολεία του δήμου, υπογραμμίζοντας: “Καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μιζέρια και το καθεστώς υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων σε έναν τόσο ευαίσθητο και σοβαρό τομέα όπως η καθαριότητα των σχολικών χώρων όπου ζουν για πολλές ώρες εκατοντάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί. Είναι προφανές από την ίδια την εμπειρία ότι απαιτείται τουλάχιστον ο διπλάσιος αριθμός εργαζομένων με ωράριο πλήρους απασχόλησης για να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες”.
Αφού αναφέρθηκε στο παράδειγμα του δήμου Πάτρας που προχώρησε σε προκήρυξη προσλήψεων προσωπικού πλήρους απασχόλησης παρά την απόρριψη του σχετικού αιτήματος από την κυβέρνηση, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέληξε στα εξής:
“Προτείνουμε προσλήψεις διπλάσιου αριθμού σχολικών καθαριστών/καθαριστριών σε θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, που να καλύπτουν πλήρως τις σχολικές ανάγκες.
Διεκδικούμε:
Κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των μισθολογικών και ασφαλιστικών δαπανών που θα προκύψουν.
Mονιμοποίηση τώρα όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με πλήρη δικαιώματα για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Καμιά περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα των καθαριστριών.
Αναδρομική ένταξη στα ΒΑΕ από το 2012, που άδικα και παράνομα είχε εξαιρεθεί ο κλάδος από τη λίστα”.
Οι ερωτήσεις
Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ερωτήσεις για τα εξής:
Για προβλήματα υγιεινής στο Ειδικό Νηπιαγωγείο
Όπως επισημαίνει η Λαϊκή Συσπείρωση, “καμιά δέσμευση δεν υπήρξε από τη δημοτική αρχή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής του Ειδικού Νηπιαγωγείου από την ύπαρξη τρωκτικών στον χώρο, αλλά και για τις αναγκαίες συντηρήσεις και τον εξοπλισμό του σχολείου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε ότι στάλθηκε ιδιωτικό συνεργείο μυοκτονίας και απολύμανσης του χώρου, ενώ για τα υπόλοιπα προβλήματα παρέπεμψε σε …περσινές παρεμβάσεις στο κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι η ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Ειδικής Αγωγής έχει παραπεμφθεί …στις καλένδες”.
Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:
“Σοβαρό πρόβλημα υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών και εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων που στεγάζονται στο ΚΕΦΙΑΠ προκύπτει σύμφωνα με έγγραφα που έστειλε η διεύθυνση του Ειδικού Νηπιαγωγείου προς τον δήμο από τις 20/6/2023. Εν ολίγοις, στο κτίριο ενδημούν τρωκτικά (αρουραίοι) και, παρά την πρώτη παρέμβαση ιδιωτικού συνεργείου, το πρόβλημα παραμένει.
Σύμφωνα με το έγγραφο της διεύθυνσης του σχολείου που μας γνωστοποίησε μέλος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, το πρόβλημα εξαπλώνεται σε όλο το κτίριο και ζητείται να μεριμνήσει ο δήμος για να αντιμετωπισθεί και να γίνει σχολαστικό καθάρισμα των χώρων πριν αρχίσει η σχολική χρονιά.
Παράλληλα, σε άλλο έγγραφο προβάλλονται ακόμη μια σειρά προβλήματα όπως συντήρηση του κτηρίου, κατασκευή παιδικής χαράς στο προαύλιο του νηπιαγωγείου, επισκευή πατώματος, εντατικό και σχολαστικό καθάρισμα, ανάγκη δεύτερης καθαρίστριας, αγορά φωτοτυπικού και Η/Υ, αύξηση χρηματοδότησης γιατί αυτή που χορηγείται καταναλώνεται σε συντηρήσεις κλπ και τέλος τίθεται θέμα μετεγκατάστασης των σχολείων σε ασφαλή χώρο αν τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν.
Απέναντι σε όλα αυτά πήραν μια λακωνική και αποσπασματική απάντηση της διεύθυνσης καθαριότητας του δήμου, για ανάθεση σε ιδιωτικό συνεργείο μυοκτονίας.
Θεωρούμε ότι αυτή δεν είναι απάντηση που δείχνει διάθεση να λυθούν τα προβλήματα, γι’ αυτό επαναφέρουμε το θέμα και ζητάμε:
1ον Να επιληφθούν οι υπηρεσίες του δήμου άμεσα και να αντιμετωπίσουν πρωτίστως το ζήτημα υγιεινής και μαζί τα υπόλοιπα προβλήματα που συνδέονται μ’ αυτό ή αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία αυτών των ευαίσθητων σχολικών μονάδων.
2ον Ρωτάμε τι ενέργειες έχουν γίνει για την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος σχολείων Ειδικής Αγωγής μέσα στην πόλη και αν το οικόπεδο που έχει δεσμευθεί γι’ αυτόν τον σκοπό μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ή αν έχει διερευνηθεί η εξεύρεση άλλου;”.
Για τη μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου
Όπως ανέφερε η Λαϊκή Συσπείρωση, “από τον Άννα στον Καϊάφα” παραπέμπεται το θέμα της έγκαιρης μεταστέγασης του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου στο πρώην ΚΕΓΕ (Αγία Ειρήνη), μόλις έναν μήνα πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά. Στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι πρέπει πρώτα να παραδοθεί το κτήριο από την περιφερειακή ενότητα στον δήμο και μετά να τρέξουν οι διαδικασίες μεταφοράς, εξοπλισμού, χρηματοδότησης κλπ.
Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης:
«Ένα μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η στέγαση του Μουσικού Γυμνασίου – Λυκείου στο χώρο του πρώην Κέντρου Γεωργικών Εφαρμογών, καρκινοβατεί. Με δεδομένο ότι η μεταφορά των σχολείων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 25 Αυγούστου, διότι από 1η Σεπτέμβρη αρχίζει η διοικητική λειτουργία για τη νέα σχολική χρονιά, και μέχρι σήμερα από όσο γνωρίζουμε δεν έχει παραδοθεί το κτίριο από την περιφέρεια στο δήμο, ρωτάμε τη δημοτική αρχή:
1ον Πότε αναμένεται να παραδοθεί το κτίριο ούτως ώστε έγκαιρα να τρέξουν μια σειρά διαδικασίες;
2ον Έχει προβλεφθεί και πότε θα είναι έτοιμος ο εξοπλισμός των σχολείων;
3ον Έχει προβλεφθεί και ποια θα είναι η χρηματοδότηση από τον δήμο για την κάλυψη των λειτουργικών και άλλων αναγκών των σχολείων;”.
Για την ασφαλτόστρωση του δρόμου στην παραλία Μαούνες
Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ουσιαστικά αναπάντητη έμεινε η ερώτησή της για την ασφαλτόστρωση του δρόμου στην παραλία Μαούνες, που οδηγεί στο ελικοδρόμιο, αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, το οποίο, σύμφωνα με την τοποθέτηση της πρώην προέδρου του, έχει κάνει σχετική μελέτη, αλλά αγνοείται η τύχη της.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι είναι μια παραλία στην οποία βρίσκουν καταφυγή πολλοί δημότες, αλλά και επισκέπτες της πόλης που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε πιο μακρινές παραλίες για τα μπάνια τους και ζήτησε να δοθεί απάντηση και λύση από τη Λιμενική Επιτροπή, για να πάψει η ταλαιπωρία των λουόμενων που εισπνέουν τη σκόνη από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
 

Latest..

Ρέντης: «Μας είπαν ότι θα κάνουμε επίθεση σε αστυνομικούς» – Τι ισχυρίστηκε ο 18χρονος δράστης

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]