Λένε το νερό νεράκι στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και… δεν το κουβεντιάζουν με &.άλλοθι&. τον Φλώρο! – Τι αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση

ΛΕΣΒΟΣ:

Να μην συνεχίσουμε να λέμε, το νερό νεράκιΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Για πολλοστή φορά οι πράξεις και οι παραλείψεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής μας υποχρεώνουν να καταγγείλουμε δημόσια τον τρόπο λειτουργίας τους συνολικά, και στη σημερινή συγκυρία ειδικότερα, για το μείζον θέμα του νερού.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, για αυτούς μοιάζουν πια γραφικοί, καθώς σε κάθε συνεδρίαση σχεδόν του Δημοτικού Συμβουλίου, μάταια απαιτούν να είναι θέματα της ημερήσιας διάταξης, οι δημοτικές επιχειρήσεις ΔΕΥΑΛ, ΔΕΔΑΠΑΛ, η πυροπροστασία, η δομή της Βάστριας και άλλα τόσο σοβαρά θέματα.
Όπως προαναφέραμε, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Λαϊκής Συσπείρωσης να διεξαχθεί συζήτηση σχετικά με την ΔΕΥΑΛ, μέχρι και σήμερα που γράφεται αυτή η ανακοίνωση δεν κατέστη δυνατό αυτό. Αγνοήθηκε προκλητικά ακόμα και η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) τα μέλη της οποίας συμφώνησαν να τεθεί σε συζήτηση το θέμα, όταν ρωτήθηκαν σε δια ζώσης συνεδρίαση του.
Ο Πρόεδρος, κ. Στρατής Γελαγώτης, πρόβαλε σαν δικαιολογία ότι το θέμα με την ΔΕΑΥΛ δεν το έφερε για συζήτηση, επειδή τάχα αρνήθηκε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ενημέρωση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ κ. Γ. Φλώρος. Και καλά τι ανάγκη είχαμε τη παρουσία του κ. Φλώρου, όταν στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ συμμετέχουν τέσσερις (4) δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου μας, τρεις (3) από τη Δημοτική Αρχή και ένας (1) από τη μείζονα μειοψηφία. Και το κυριότερο, αντιπρόεδρος της επιχείρησης είναι ο δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αλάνης. Εύλογα λοιπόν, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αναρωτήθηκε γιατί δεν ζητείται ενημέρωση από τον κ. Γ. Αλάνη.
Τελικά δεν γνωρίζουμε πόσα έργα είχαν προγραμματιστεί από τον ενιαίο Δήμο Λέσβου, πόσα έχουν ολοκληρωθεί, πόσα βρίσκονται σε εξέλιξη, πόσα έχουν δημοπρατηθεί, πόσα νέα έργα προβλέπονται καθώς και ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν ακόμα, ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού και τους θερινούς μήνες, όταν οι κάτοικοι του δήμου υπερδιπλασιάζονται.
Το συμπέρασμα είναι ότι το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να ενημερώνονται, βασικό συστατικό της Δημοκρατίας, παρακάμπτεται.
Το πρόβλημα του νερού που εντοπίζει και περιγράφει η Λαϊκή Συσπείρωση και που συχνά ανέφερε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι οι συχνές και για μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπές υδροδότησης στην Ερεσό, στην Αγία Παρασκευή, στην Πέτρα, στον Μόλυβο, στην Καλλονή και στον Πολιχνίτο, με λίγα λόγια στο εκτενέστερο και πολυπληθέστερο μέρος του Δήμου μας. Ακόμα συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Στύψης για τις συχνές διακοπές και την ποιότητα του νερού, που τις αποδίδουν σε γεγονός ότι δεν έγινε καλλιέργεια των πηγών και συντήρηση της δεξαμενής που πλέον γεμίζει μεταφέροντας νερό με βυτία. Διαμαρτύρονται ακόμη γιατί η γεώτρηση που έγινε στην περιοχή τους, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 επί κοινότητας Στύψης, δεν έχει ηλεκτροδοτηθεί και τέλος γιατί η μεταφορά του νερού από τις πηγές προς τη δεξαμενή γίνεται με επιφανειακό δίκτυο.
Πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε δημόσια, πολυπληθής και έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων του Μολύβου που έχουν το ίδιο πρόβλημα, επί μέρες διακοπές και έλλειψη νερού. Ένα από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν ήταν η μη επισκευή της δεξαμενής, που όπως είναι γνωστό απαιτεί το ποσό των 17.000€, ποσό που ο Δήμος μέχρι τώρα δεν έχει διαθέσει, τη στιγμή που εύκολα και επανειλημμένα δίνονται απευθείας αναθέσεις της τάξης των 23.000€ ή και των 35.000€. Αντί η γεώτρηση στην είσοδο του χωριού να συνδεθεί απευθείας με τη δεξαμενή, είδαμε βυτιοφόρα που φόρτωναν νερό και το μετέφεραν στην δεξαμενή. Μία τακτική που όπως προαναφέραμε ακολουθείται και στη περίπτωση της Στύψης. Γυρίζουμε δεκαετίες πίσω!
Η άποψη-θέση του Δημάρχου, που μετέφερε η αντιδήμαρχος κ,.Αφροδίτη Βατή ήταν ότι τέτοιες ενέργειες δυσφημίζουν το Μόλυβο! Διερωτάται κανείς αν ο τόπος δυσφημίζεται επειδή οι κάτοικοι διαμαρτύρονται ή δυσφημίζεται από τα προβλήματα υδροδότησης εντός της θερινής περιόδου, και μάλιστα στο πιο τουριστικό μέρος του νησιού και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου. Από ότι φαίνεται, ούτε απλές εργασίες δεν έγιναν για να επιλυθούν έστω και προσωρινά τα προβλήματα (καθαρισμός ταγαριών, συντήρηση δεξαμενών, έλεγχος δικτύου μεταφοράς, καλλιέργεια και υδρομάστευση πηγών). Όταν, λοιπόν, η Δημοτική Αρχή αδυνατεί ή αδιαφορεί να φέρει εις πέρας τέτοια απλά έργα, πώς να περιμένει κανείς τον προγραμματισμό σοβαρότερων έργων υποδομής, όπως φράγματα, λιμνοδεξαμενές, διυλιστήρια, δίκτυα μεταφοράς κλπ. Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε ότι δεν έγινε καμία ενέργεια για την επισκευή της λιμνοδαξεμενής του Βαφειού, που είναι κατεστραμμένη, ούτε προγραμματισμός για τη τοποθέτηση διυλιστηρίων που θα έδιναν μόνιμη λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής του Μολύβου και της Πέτρας.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές το αυτονόητο, ότι δηλαδή χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε οποιονδήποτε τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, βιοτεχνία, τουρισμός κλπ).
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε επίμονα και όσο το δυνατόν ταχύτερα να τεθεί, ίσως και μοναδικό θέμα συζήτησης η ΔΕΥΑΛ στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να δρομολογηθούν από τη μία ενέργειες για την άμεση λύση των προβλημάτων, που εκτενώς και αναλυτικά προαναφέρθηκαν, ιδιαίτερα εντός της θερινής περιόδου, και από την άλλη να προταθούν προς υλοποίηση έργα για τη μόνιμη λύση των προβλημάτων υδροδότησης όλων των κατοίκων του Δήμου μας. Να εγκαταλείψει ο Δήμος την προσφιλή του μέθοδο να μεταφέρει τις ευθύνες του στην ΔΕΥΑΛ για τα προβλήματα υδροδότησης αφ’ ενός, και αφετέρου να επιχειρεί να οικειοποιείται τα έργα που πραγματοποιούνται, με τα οποία δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή (π.χ. βιολογικός Πολιχνίτου).
Η Λαϊκή Συσπείρωση στοχεύοντας στη μόνιμη και αποτελεσματική επίλυση τόσο σοβαρών προβλημάτων, επιδιώκει συνεχώς να συζητιούνται διεξοδικά στο Δημοτικό Συμβούλιο, και όχι να συγκαλύπτονται ή να αποσιωπώνται. Προς αυτή την κατεύθυνση, της αποκάλυψης και επίλυσης του προβλήματος του Μολύβου, εντάσσεται και η παρουσία μας στη διαμαρτυρία των κατοίκων του, και όχι για ψηφοθηρικούς λόγους, όπως παραπλανητικά ακούστηκε από κάποιους. 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι κατ όνομα «ανεξάρτητες» δημοτικές αρχές», αποτελούν προέκταση της κεντρικής εξουσίας και δεν απαιτούν την κατασκευή σοβαρών υποδομών για μόνιμες λύσεις των προβλημάτων.
Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να απαξιώσουμε την ΔΕΥΑΛ ώστε να δοθεί βήμα στην κυβέρνηση να ξεπουλήσει το νερό, κάτι που πριν από λίγους μήνες είδαμε να επιχειρείται, και μάλιστα το τόλμησαν προεκλογικά.
Καταληκτικά και συμπερασματικά: Στους συνδημότες μας πρέπει να παρέχεται φθηνό και ποιοτικό νερό, με συνεχή ροή. Αυτός πρέπει να είναι ένας από τους πρώτους στόχους μιας υπεύθυνης και αξιόπιστης Δημοτικής Αρχής.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Δυτικής Λέσβου
Γιάννης Συκάς
Γιώργος Σαλταμάρας
Αντώνης Πανταχός
Σταύρος Βαξεβάνης
Χαράλαμπος Μαργαρίτης
Θέμης Κλομιδιώτης

Latest..

Στο Λιβαδοχώρι ξενύχτησαν οι αγρότες της Λήμνου. Σήμερα Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κάθοδος στην Μύρινα.

ΛΗΜΝΟΣ: Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και … [Read More...]